Veelgestelde vragen over de Taverne opt-out regeling
In de auteurswet is het artikel 25fa opgenomen, ook wel het amendement “Taverne” genoemd, naar toenmalig kamerlid Joost Taverne. Op grond van dit artikel kunnen onderzoekers de gepubliceerde versie van hun korte wetenschappelijke publicaties (artikelen, conference proceedings en hoofdstukken in edited volumes) open access beschikbaar maken na verloop van een redelijke termijn na de eerste publicatie. Nederlandse universiteiten hebben afgesproken dat deze termijn zes maanden is. Voorheen konden onderzoekers bij de bibliotheek aangeven dat ze aan deze regeling mee wilden doen (opt-in). Dit haalt niet het totale open access potentieel uit UU publicaties. Daarom wordt de regeling vanaf 1 januari 2024 omgedraaid: publicaties worden automatisch open access gemaakt, tenzij je daar als UU auteur expliciet bezwaar tegen maakt (opt-out). Ook oudere publicaties vanaf publicatiejaar 2015, die al in de repository staan en nog niet open access, zullen open access gemaakt worden.
Nee, want de UU repository valt onder de Nederlandse Auteurswet, en dus kan je artikel open access gemaakt worden, los van het beleid van de uitgever. Een werk kan dus bijvoorbeeld gesloten gepubliceerd staan bij een uitgever, maar open access worden in de repository. Tot nu toe zijn er bij ons geen gevallen bekend van bezwaren vanuit uitgevers. Mocht er nu wel bezwaar gemaakt worden, dan ben jij als auteur juridisch beschermd.
De startdatum van de opt-outregeling is 1 januari 2024. Nieuw werk wordt vanaf dan direct opgenomen in de repository. Na de embargoperiode van zes maanden wordt de pdf open access gepubliceerd. Werk wordt ook met terugwerkende kracht open access gemaakt vanaf publicatiejaar 2015.
Je artikelen zullen open access gemaakt worden via de Utrecht University repository. Zo wordt het bereik van jouw werk vergroot. Maar verder ga je hier niet zoveel van merken; het gebeurt allemaal vanzelf.
Nee. Publicaties die nieuw worden geüpload in Pure worden direct open access gemaakt (als de termijn van 6 maanden is verstreken). Maar het open access maken wordt voor een deel handmatig gedaan. Er gaat dus wat tijd overheen voordat alle werken vanaf 2015 open access gemaakt zijn.
De inhoud van de Utrecht University Repository is doorzoekbaar via het Netherlands Research Portal, onderdeel van het Europese OpenAire. Alle publicaties in de Utrecht University Repository zijn ook vindbaar via WorldCat, Google Scholar en BASE.
De Nederlandse Auteurswet geeft jou het recht als auteur je werk open access te maken, ongeacht de rechten van je coauteurs.
Dat ligt aan je onderzoeksfinancier. Met deze regeling wordt jouw publicatie 6 maanden na de publicatiedatum open access gemaakt. Als je financier vraagt dat jouw publicatie direct open access wordt gepubliceerd, voldoe je dus niet aan de eisen van je financier met deze regeling. Check dit bij jouw financier.
In het open access-beleid van de UU is opgenomen dat werken idealiter direct open access worden gepubliceerd.
Dat kan via het opt-outformulier voor één publicatie. Je kunt ook al jouw werk uitsluiten via het opt-outformulier voor alle publicaties. We zijn wel benieuwd naar de reden hiervoor, dit kan je in het formulier invullen.
Bij de Universiteitsbibliotheek: bibliotheek.publishingsupport@uu.nl.