Wikipedia is een uitgebreid encyclopedisch naslagwerk, dat vooral nuttig is als eerste oriëntatie. Iedereen kan er aan bijdragen. Hierdoor verschilt de kwaliteit van de artikelen. Wikipedia doet aan kwaliteitscontrole, maar u moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken.

Kan ik Wikipedia als wetenschappelijke bron gebruiken?

Wikipedia wordt niet gemaakt door wetenschappers. U gebruikt Wikipedia meestal als oriëntatie, het vinden van feiten en zoektermen in verschillende talen. In goede artikelen staan recente referenties, bronnen, noten en literatuurverwijzingen die u als wetenschappelijke bron kunt gebruiken. Wanneer u Wikipedia toch als bron wilt gebruiken moet u vooral letten op de aanwezigheid van dergelijke verwijzingen.

Wat vind ik in Wikipedia?

Wikipedia bestaat uit miljoenen artikelen die alle vakgebieden dekken. Veel artikelen zijn in meer talen beschikbaar, maar kunnen onderling in omvang en inhoud erg verschillen. Artikelen van lokale aard zijn vaak in één taal beschikbaar.

Hoe weet ik of Wikipedia betrouwbaar is?

De kwaliteit van de artikelen is verschillend, omdat iedereen er aan kan bijdragen. Bij artikelen over controversiële personen of omstreden gebeurtenissen is de kans op subjectiviteit groot. Nieuwe artikelen worden kritisch bekeken. Het is mogelijk op elkaars artikelen te reageren, ze uit te breiden en aan te passen. Wikipedia streeft er naar om objectiviteit te garanderen. Wanneer referenties naar literatuur en andere bronnen in een artikel ontbreken of er andere redenen zijn om te twijfelen aan de betrouwbaarheid staat er meestal een waarschuwing bij het artikel: This article has multiple issues.

Meer weten over Wikipedia?

Kijk in onze Libguide Wikipedia.