Verplicht open access?

In sommige gevallen bent u verplicht om uw publicatie open access beschikbaar te stellen. Hier leest u wat die verplichtingen zijn en hoe u eraan voldoet.

Verschillende open access verplichtingen

Verplichtingen EU

Is de EU uw onderzoeksfinancier? Dan bent u verplicht een kopie van uw publicatie open access beschikbaar te stellen. De EU accepteert een embargoperiode van maximaal 6 maanden (Sciences) of 12 maanden (Social Sciences & Humanities).

Verplichtingen NWO

Onderzoeksfinancier NWO verplicht u om een een kopie van uw publicatie open access beschikbaar te stellen. NWO accepteert geen embargoperiode.

Verplichtingen UU

De Universiteit Utrecht stelt geen verplichtingen voor de open access beschikbaarheid.

Welke versie beschikbaar stellen?

Tijdschriften hebben vaak eisen voor het open access beschikbaar maken van uw publicatie. Ga daarom goed na welke versie u van uw artikel mag publiceren.

  1. Op de website Sherpa/Romeo vindt u de voorwaarden van het tijdschrift waarin u publiceert. Hier leest u welke versie van uw artikel u open access beschikbaar mag stellen en welke embargoperiode wordt gehanteerd.
  2. U kunt kiezen voor de pre-print versie (vóór peer review), de post-print versie (na peer review) of de uitgeversversie.
  3. Staat het tijdschrift waarin u publiceert hier niet bij of botsen de beperkingen van het tijdschrift met de eisen van uw onderzoeksfinancier? Neem dan contact op met het tijdschrift.

Waar kan ik mijn artikel uploaden?

Het is altijd voldoende als u de publicatie (in de juiste versie) registreert en uploadt in Pure, het onderzoeksinformatiesysteem van de Universiteit Utrecht. Uw artikel komt dan online beschikbaar in de Utrecht University Repository en in Narcis.

Er zijn ook andere repositories waar u uw artikel open access beschikbaar kunt stellen, vaak onderverdeeld per vakgebied. U vindt deze via de Directory of Open Access Repositories (DOAR). Voor EU-onderzoek is ook Zenodo beschikbaar.