Open access

Open access (OA) biedt u vrije, digitale toegang tot resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Wilt u meer weten over open access kijk dan op openaccess.nl. De Universiteitsbibliotheek biedt de volgende ondersteuning en diensten op het gebied van open access.

Open access publiceren

De Universiteitsbibliotheek adviseert onderzoekers graag bij open access publiceren, bijvoorbeeld:

Daarnaast maken we open access preserveren mogelijk via het Utrecht University Repository.

Open access fonds

Onderzoekers aan de Universiteit Utrecht/het UMCU kunnen zich sinds 2012 beroepen op het open access fonds van de universiteit om Article Processing Charges (APC's) te vergoeden. Het fonds dekt 50% van de open access kosten, mits een aanvraag aan de juiste voorwaarden voldoet.

Bekijk meer informatie over open access vergoedingen.

Plan S

Plan S is een initiatief van 18 onderzoeksfinanciers, verenigd in cOAlition S, om vanaf 2020 de overgang naar 100% open access publiceren te versnellen. Plan S heeft betrekking op publicaties die zijn gefinancierd door de deelnemende organisaties waaronder NWO en ZonMw.

Open Science

Open access is een van de aspecten van open science; het toegankelijker en transparanter maken van de gehele wetenschappelijke communicatiecyclus. Andere onderwerpen zoals open peer review en altmetrics (alternatieve citatiemetingen) zijn ook sterk in ontwikkeling. De bibliotheek volgt de bewegingen binnen open science op de voet en gaat hier graag met onderzoekers over in gesprek. Voor vragen en contact over open science mailt u naar bibliotheek@uu.nl

Open access een van de belangrijke elementen van open science
Voorzitter van het Platform Open Science van de Universiteit Utrecht benadrukt het belang van open access tijdens de open access week 2018.