Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent duidt de situatie in het Midden-Oosten in verschillende media. Een overzicht van de ontwikkelingen.
Sanne Frequin en Daantje Meuwissen vertellen bij o.a. OVT en de NOS over de baanbrekende 3D-scans die restaurateurs helpen bij het behouden van het unieke erfgoed.
Naar aanleiding van het gebruik van de term 'omvolking' door de PVV licht Annelotte Janse toe wat de term betekent, waar deze vandaan komt en hoe het gebruikt wordt.
Iva Vukušić spreekt de Oekraïense nieuwswebsite Babel over mogelijkheden om oorlogsmisdaden te vervolgen. Wat zijn de uitdagingen? En zal Poetin worden berecht?
Uit onderzoek blijkt dat meer Nederlanders boerenprotesten steunen dan klimaatdemonstraties. Liesbeth van de Grift legt uit waarom en voegt nuance toe in Trouw.
Hamas kreeg een deadline van Israël: alle gijzelaars moeten voor de ramadan vrij zijn. Islamoloog Joas Wagemakers legt uit in welke spagaat Hamas (en Israël) zich bevindt.
Universitair docent Lorena De Vita, gespecialiseerd in diplomatie, is te gast in BBC The Forum om te vertellen over de geschiedenis en het belang van diplomatie.
Genocideonderzoeker Iva Vukušić sprak onder andere met The Guardian en het RTL Nieuws over de genocidezaak bij het Internationaal Gerechtshof en uitspraak.
Hoogleraar Ewout van der Knaap legt uit waarom honderdduizenden Duitsers de straat op gingen om te protesteren tegen extreemrechts en de politieke partij AfD.
Het gaat volgens hoogleraar Peter Schijver niet goed met het Fries op Nederlandse universiteiten. Hij schreef mee aan een advies en vertelt meer in De Taalstaat.
Eleni Braat en Ben de Jong benadrukken dat historische context belangrijk is bij het bestuderen van persoonsdossiers van de BVD, die de AIVD heeft vrijgegeven.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen bespreekt het huidige politieke landschap in Nederland in Kunststof op NPO Radio 1.
In de middeleeuwen ging het bezorgen van brieven er anders aan toe dan vandaag de dag. Robert Flierman doet er onderzoek naar en vertelt meer in Spraakmakers.
De verkiezingsoverwinning van de PVV kan rekenen op de nodige historische vergelijkingen. Maar is dat terecht? Zijn er lessen te trekken uit de geschiedenis?
Verschillende media vroegen geesteswetenschappers van de Universiteit Utrecht om meer duiding van deze ontegenzeggelijk legendarische historische figuur.
Geert Wilders wil graag de migratiestroom terugdringen. Arthur Weststeijn trekt een vergelijking met de Italiaanse Meloni, die soortgelijke beloftes maakte.
Er dreigt een verbod op het gebruik van AI-software voor rijksambtenaren. Hoogleraar taal en kunstmatige intelligentie Antal van den Bosch vertelt meer in Trouw.
Joas Wagemakers bij de NOS over het einddoel van Hamas: streeft het nog naar het einde van de staat Israël, zoals in hun oorspronkelijke handvest stond, of is die veranderd?
Recent werden twee verdachten gearresteerd wegens het lekken van staatsgeheimen. Universitair hoofddocent Eleni Braat legt uit wat deze classificatie inhoudt.
Promovendus Jip Lensink is te gast bij Radio Oras. Ze vertelt over haar onderzoek naar Molukse kerkmuziek, waar ze kerkdiensten in het hele land voor bezocht.
Paul van den Hoven is te gast bij De Nacht Van om uit te leggen wat een mening precies is. Daar kunnen de meningen namelijk wel over verschillen, vertelt hij.
Universitair hoofddocent Joost Dankers vertelt bij BertOp5 (NPO Radio 5) over de Jeugdspaarwet, die in de jaren 50 werd ingevoerd om de jeugd te laten sparen.
Op 27 september 1975 demonstreerde de Nederlandse regering tegen het regime van de Spaanse dictator Franco. Universitair docent Stefanie Massink vertelt meer.
Met de sKBL Ithakaprijs ontvangt Renger de Bruin Nederlands belangrijkste prijs voor verhalen over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.
Duitsland verbood recent een afsplitsing van een Amerikaanse neonazigroep. Annelotte Janse vertelt over de internationale wisselwerking tussen extreemrechts.
Het onderwijsproject TerInfo publiceerde deze week blogs en lesbrieven die helpen om de heftige gebeurtenissen in Israël beter te kunnen bespreken in de klas.
Docent-onderzoekers Doris Abitzsch, Eva Knopp en Marije Michel pleiten in de NRC voor meer waardering voor talenstudies met het oog op het lerarentekort.
Hoogleraar Nederlandse taalkunde Norbert Corver vertelt in de Volkskrant over vloeken, die volgens hem een belangrijk onderdeel zijn van ons taalgebruik.
Extinction Rebellion blokkeert sinds afgelopen weekend dagelijks de A12. Universiteitshoogleraar James Kennedy vertelt in Trouw meer over dit soort protesten.
Heel Heerlen graaft: graven in je tuin om meer te leren over de Romeinse voorganger van Heerlen. Universitair docent en projectleider Saskia Stevens vertelt meer.