Historicus Rutger van der Hoeven vertelt bij radioprogramma Vroeg! hoe het EU kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne op dit moment besproken wordt door de EU-leden.
Syrisch-Nederlandse promovendus Conflictstudies Ali Aljasem vertelt over de groeiende haat jegens Arabische vluchtelingen in Turkije, waar hij zelf een jaar woonde.
Dossierartikel | Hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump is bij verschillende media te gast geweest om de oorlog in Oekraïne te duiden.
Hoogleraar Economische en sociale geschiedenis Maarten Prak vertelt op de 900ste verjaardag van de stad hoe het kleine dorp Utrecht een echte stad werd.
Hoogleraar Moderne Nederlandse geschiedenis James Kennedy verklaart de macht van de NRA in de Verenigde Staten, waar elke week een mass shooting plaatsvindt.
Docent Media- en cultuurwetenschappen Willemien Sanders vertelt over haar onderzoek naar de genderongelijkheid in de Nederlandse film- en televisie-industrie.
Universitair docent geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump duikt in de geschiedenis van de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening.
Zweden en Finland willen officieel toetreden tot de NAVO. Universitair docent Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen Laurien Crump spreekt van 'een historische stap'.
Hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen Beatrice de Graaf verklaart het belang van woordkeuze bij het beschrijven van aanslagen en schietincidenten.
Hoogleraar Religie en Gender Anne-Marie Korte bespreekt de betekenis van de heiligverklaring van de Nederlandse Titus Brandsma voor onze huidige samenleving.
Taalkundige Maartje de Klerk was te gast bij het NTR-wetenschapsprogramma Atlas om te vertellen over haar onderzoek naar de ontwikkeling van dyslexie bij baby's.
Universitair hoofddocent Media en performance studies Bruce Mutsvairo ziet de persvrijheid in de twee Afrikaanse landen alsmaar afnemen, met alle gevolgen van dien.
Universitair docent Taal & educatie Renske Bouwer schreef samen met twee collega's een pleidooi voor het prioriteren van het onderwijs op de universiteit.
In de oorlog tegen Oekraïne zet Rusland dieren in. Docent Latijn, klassieke talen en oude geschiedenis Diederik Burgersdijk vindt dat dat verboden moet worden.
In deze gebieden stemde 58 procent van kiezers op Le Pen. Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton duidt de uitslag bij NOS Met het Oog op Morgen.
De focus van voedingseducatie ligt nu te veel op de vraag welk voedsel gezond of ongezond is, betoogt cultuurhistoricus Nathanje Dijkstra in de Volkskrant.
Universitair docent Religiewetenschap Margreet van Es vertelt bij NU.nl waarom steeds meer restaurants halal eten serveren en 's nachts open zijn tijdens de ramadan.
Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Marloes Beers is te gast bij verschillende media om de Franse presidentsverkiezingen te bespreken.
Universitair docent Mediawetenschappen Dan Hassler-Forest vertelt bij het RTL Z Nieuws waarom Netflix het in de toekomst nog weleens knap lastig kan krijgen.
Kunsthistoricus Sanne Frequin vertelt hoe 'Het verhaal van Nederland' invloed kan hebben op de belangstelling voor de studies Geschiedenis en Kunstgeschiedenis.
Kunsthistoricus Sanne Frequin schreef samen met Liselore Tissen (Universiteit Leiden) een artikel over de nieuwe mogelijkheden van 3D-reproducties in musea.
Hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens bespreekt bij OVT 'Grenzen aan de Groei', de publicatie die in de 1972 al waarschuwde voor klimaatverandering.
In het kader van de Boekenweek bespreekt universitair docent Moderne letterkunde Fabian Stolk de Mathilde Sonnettenkrans van Jacques Perk bij De Taalstaat.
Taalwetenschapper Aoju Chen staat centraal in een aflevering van Het gebeurt in Utrecht, een serie waarin zes UU-wetenschappers in de spotlight worden gezet.
Onderzoek van Al-Ghad, PAX en UU wijst erop dat het leed dat werd veroorzaakt door een Nederlands bombardement op de Iraakse stad Hawija veel groter is dan gedacht.
In een artikel op Crooked Timber schrijft hoogleraar Ethiek van instituties Ingrid Robeyns over een probleem dat ze heeft gesignaleerd: geo-academische ongelijkheid.
Vooroordelen – we hebben ze allemaal. Maar hoe verantwoordelijk zijn we ervoor? Filosoof Jeroen Rijnders sprak erover in de BNR-podcast Wetenschap Vandaag.
Salvator Mundi is verkocht voor een recordbedrag en wordt toegeschreven aan Leonardo da Vinci. “Het werk is teleurstellend – het is leerlingenwerk”, zegt professor Kwakkelstein.
Universitair hoofddocent Media en Performance Studies Bruce Mutsvairo schrijft bij The Conversation over de aangepaste man-vrouw-verhoudingen in tijden van oorlog.
Docent Communicatie- en informatiewetenschappen Charlotte van Hooijdonk deed onderzoek naar de beste manier om een chatbot te introduceren bij de consument.
Mediawetenschapper Dan Hassler-Forest helpt journalist Simoon Hermus te ontdekken waarom vrouwen die van games houden schietspellen vaak links laten liggen.
Beatrice de Graaf schrijft het essay getiteld 'Crisis!' over de geschiedenis van de overheid als crisisbeheerser, bij het thema van dit jaar 'Wat een ramp!'.
“Zodra de eerste doden vallen vernauwt de ruimte voor analyse. Zo ook nu”, schrijft Jolle Demmers. Toch moeten we de situatie kritisch blijven analyseren, betoogt ze.