25 april 2017
In samenwerking met de Gemeente Utrecht ontwikkelde Utrecht Data School De Ethische Data Assistent (DEDA) om ethische problemen in dataprojecten te herkennen.
Bron: chineseimpact.nl
21 april 2017
Naar aanleiding van zijn tentoonstelling 'Barbaren & Wijsgeren' in het Frans Hals Museum, sprak Thijs Weststeijn met het Haarlems Dagblad (12 april).
Villa dei Papiri. Bron: Wikimedia Commons/Erik Anderson
21 april 2017
De geheimen van eeuwenoude literaire werken, blijken eeuwen later niet even makkelijk ontsloten te kunnen worden, zegt Leonard Rutgers in het FD (8 april).
© iStockphoto.com/ryasick
18 april 2017
Daniel Cohnitz, theoretisch filosoof aan de Universiteit Utrecht, doet onderzoek naar het ontstaan en de gevaren van complottheorieën.
Prof. dr. Yoad Vinter Seggev. Foto Ed van Rijswijk
11 april 2017
Op 10 april hield Yoad Winter zijn oratie. Naar aanleiding daarvan was hij te gast bij radioprogramma De Taalstaat (8 april) waar hij sprak over zijn onderzoek.
Vlag Islamitische Staat. Bron: Wikimedia Commons/VOA
11 april 2017
De hoeveelheid propaganda van IS is sterk gedaald sinds de zomer van 2015. Joas Wagemakers geeft in de Volkskrant (6 april) toelichting over de achtergrond.
© iStockphoto.com/Krakozawr
7 april 2017
Jaap Verheul was te gast bij Spitsuur op BNR Nieuwsradio (3 april) om te praten over de Amerikaanse democratie.
© iStockphoto.com/GA161076
7 april 2017
Bas van Bavel schoof aan in het economenpanel bij BNR Nieuwsradio (3 april) om actuele economische kwesties uit binnen- en buitenland te bespreken.
© iStockphoto.com/RyanJLane
7 april 2017
Dan Hassler-Forest geeft in Elsevier (8 april) een verklaring voor de opkomst van de buitenstaander en de zonderlinge eenling als succesvol tv- en filmpersonage
© iStockphoto.com/liangpv
4 april 2017
Nog vijftig jaar moeten we ons het hoofd breken over de vraag: wat heeft Leonard Rutgers in zijn tijdcapsule gestopt? Hij vertelt erover in het FD (1 april).
4 april 2017
Aristoteles' ideeën over burgerschap kunnen ons ook in hedendaagse debatten omtrent nationale identiteit en discriminatie helpen, zegt Beatrice de Graaf in NRC.
© iStockphoto.com/Jorisvo
4 april 2017
Voor de website Sociale Vraagstukken en het Reformatorisch Dagblad ontkracht religiewetenschapper Lucien van Liere het idee dat religie aanzet tot geweld.
Jeroen Dijsselbloem - Wikimedia Commons/Rijksoverheid.nl
4 april 2017
Saskia Pieterse schetst een cultuurgeschiedenis van de Nederlandse botheid op De Groene Amsterdammer (31 maart), n.a.v. de rel rond Jeroen Dijsselbloem.
Babylab. Foto Ed van Rijswijk
31 maart 2017
Op 31 maart promoveerde Brigitta Keij op haar onderzoek naar taalverwerving bij baby's. NEMO Kennislink en Neerlandistiek besteedden aandacht aan het onderzoek
Big data© iStockphoto.com/peterhowell
31 maart 2017
In Binnenlands Bestuur merkt Mirko Tobias Schäfer op dat bestuurders geregeld misbruik maken van de schijnbare objectiviteit die een datavisualisatie biedt.
© iStockphoto.com/ColognetoCapeTown
28 maart 2017
In zijn column in het FD (25 maart) illustreert Leonard Rutgers aan de hand van een Romeins, ivoren notitieboekje uit 530 n.Chr. de ivoorliefde van de mens.
© iStockphoto.com/levoncigol
28 maart 2017
Kunnen we het heden beter begrijpen door het verleden? Daarover debatteerden Utrechtse historici Beatrice de Graaf en Martin Bossenbroek in het NRC (24 maart).
Een bloemenzee voor de slachtoffers in Nice © iStockphoto.com/Paolo_Toffanin
28 maart 2017
In Trouw (23 maart) analyseert Beatrice de Graaf de manier waarop overheden reageren op de emoties na een aanslag.
Dr. Bas van Bommel en dr. Aoju Chen
24 maart 2017
Verslag Culturele Zondag College bij Studium Generale met literatuurwetenschapper Bas van Bommel en taalwetenschapper Aoju Chen.
Prof. dr. Ann Rigney
24 maart 2017
Verslag Studium Generale-lezing door Ann Rigney over de omgang met subjectieve geschiedenis en cultureel geheugen.
Drs. Arend-Jan Boekestijn
24 maart 2017
Arend Jan Boekestijn geeft op CNN (16 maart) commentaar op de Nederlandse verkiezingsuitslag en rol van de diplomatieke rel met Turkije daarin.
24 maart 2017
Sterre Leufkens besprak opvallende taalfeiten op de radio naar aanleiding van haar onlangs verschenen boek 'Opzienbarende ontdekkingen over taal'.
De Beurs van Brussel na de terroristische aanslagen in Maart 2016. Bron: Wikimedia Commons/Romaine
24 maart 2017
Beatrice de Graaf is te gast bij Pauw om te praten over de aanslagen op 22 maart in Londen (2017) en Brussel (2016).
Babylab. Foto Ed van Rijswijk
22 maart 2017
Brigitta Keij sprak in Nieuws en Co (20 maart 2017) over haar promotieonderzoek naar het gebruik van klemtonen door baby’s voor het leren van taal.
LeFou in de film Beauty and the Beast (2017) © Disney/YouTube
20 maart 2017
EenVandaag sprak op 17 maart 2017 met dr. Dan Hassler-Forest over het homoseksuele Disney karakter LeFou uit Belle en het Beest.