In het westerse relaas over de dekolonisatie van Afrika zien we een belangrijk element over het hoofd, zegt universitair docent Frank Gerits bij Blik achteruit.
Faculteitshoogleraar Beatrice de Graaf vertelt in de Ongelooflijke Podcast over de kroning van Charles III en verschillende elementen van de ceremonie.
Vaak wordt er lacherig gedaan over dierenprocessen die tussen 1250 en 1750 plaatsvonden. Dat is niet helemaal terecht, zegt docent Rob Meens in KIJK Magazine.
Commentatoren trekken soms parallellen tussen de twee oorlogen. Dat is geen verrassing, schrijft docent Christiaan Harinck bij The Conversation, maar wel problematisch.
Hoogleraar Economische geschiedenis Bas van Bavel spreekt met het AD over de uitdagingen en ongelijkheid in de huidige samenleving, en zijn oplossing hiervoor.
Eleni Braat vertelt bij Het Spel & De Macht over de Algemene Inlichting- en Veiligheidsdienst. Hoe gaat zo’n organisatie om met geheimhouding en transparantie?
Hoogleraar Rutger Claassen vertelt over grondspeculatie bij RTL Nieuws. “Mensen zullen het vertrouwen in maatschappelijke instituties opnieuw verliezen.”
In de minidocumentaire Sancta Maria Succurre Miseris vertelt muziekwetenschapper Eric Jas over de onderliggende boodschap en waarom de canon op deze manier is gedrukt.
Het Internationaal Strafhof heeft op 17 maart een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd. Genocide-onderzoeker Iva Vukusic reageert in de internationale pers.
ChatGPT is volop in het nieuws. Geesteswetenschappers doen onderzoek naar kunstmatige intelligentie en kijken daarbij verder dan de technische mogelijkheden.
Dossierartikel | Onderzoeker in de Geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump is bij verschillende media te gast geweest om de oorlog in Oekraïne te duiden.
Met vier geesteswetenschappers uit verschillende disciplines analyseren we de huidige stand van zaken en blikken we vooruit: hoe moet het verder met deze oorlog?
De geschiedenis leert ons dat op epidemieën vaak jaren van sociale chaos en crisis volgen. Toch? Beatrice de Graaf vertelt dat het iets ingewikkelder ligt.
Over de jaren heeft de menselijke moraal enkele grote veranderingen doorgemaakt. Jeroen Hopster vertelt in de podcast Philosophical Disquisitions welke dat zijn.
Universitair docent Ozan Ozavci schrijft in The Conversation waarom zoveel mensen geloven dat er ‘geheime clausules’ in het Verdrag van Lausanne (1923) staan.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen vertelt in de podcast Ecosofie over de groeiende maatschappelijke betrokkenheid van ondernemingen.
Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton legt uit waarom de soldaten in de vergetelheid zijn geraakt en hoe hun nabestaanden voor hen opkomen.
Het gesprek over vliegen aangaan, hoe doe je dat? Daarover schrijven sociaal psycholoog Félice van Nunspeet en filosoof Naomi van Steenbergen een opiniestuk.
Hoogleraar Media en digitale samenleving José van Dijck vertelt bij IMPAKT TV hoe digitale platforms en sociale media via data onze democratie beïnvloeden.
Docent Politieke geschiedenis Koen van Zon vertelt in Trouw over het vergeten verleden van Nederland in de democratische vorming van het Europees Parlement.
Promovendus Veiligheidsgeschiedenis Annelotte Janse en hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen Beatrice de Graaf leggen uit wie deze groep is en wat ze wil.
Wat is de meerwaarde van de media- en cultuurwetenschappen? Universitair docent en media- en cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest vertelt wat zijn visie is.
Tienduizenden dossiers van de Binnenlandse Veiligheidsdienst zijn straks in te zien. Hoogleraar Intelligence and Security Studies Bob de Graaff vertelt erover in NRC en bij EenVandaag.
Docent Moderne Engelse en Amerikaanse literatuur Johanna Hoorenman besprak de nieuwe film Emily en het echte leven van Emily Brontë bij MAX Nieuwsweekend.
Universitair docent Politieke geschiedenis René Koekkoek legt uit dat de excuses voor het slavernijverleden over meer gaan dan alleen herstelbetalingen.
Hoogleraar Moderne geschiedenis James Kennedy vertelt bij NOS Met het Oog op Morgen over de uitkomsten en gevolgen van de tussentijdse verkiezingen in Amerika.
Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent bespreekt het Nederlandse beleid omtrent het Israëlisch-Palestijns conflict in de NRC.
Hoogleraar Media en digitale samenleving José van Dijck bespreekt de gevolgen van toenemende digitalisering op basis- en middelbare scholen bij Privacy&Dataweb.
Docent Klassieke talen en oude geschiedenis Diederik Burgersdijk vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan W.F. Hermans en hoe de schrijver nu nog gelezen wordt.
Universitair docent Religiewetenschap Pooyan Tamimi Arab deed samen met Ammar Maleki (Tilburg University) onderzoek naar de steun voor de protesten in Iran.