Extinction Rebellion blokkeert sinds afgelopen weekend dagelijks de A12. Universiteitshoogleraar James Kennedy vertelt in Trouw meer over dit soort protesten.
Heel Heerlen graaft: graven in je tuin om meer te leren over de Romeinse voorganger van Heerlen. Universitair docent en projectleider Saskia Stevens vertelt meer.
Een relatie opbouwen met een intelligente chatbot? Universitair docent Imar de Vries vertelt in EenVandaag over dit soort programma’s en de mens-bot verhouding.
Op The Conversation schrijft universitair docent Frank Gerits over de vijf recente staatsgrepen in Afrika en de rol van de Franse president Macron hierin.
Terwijl de film Barbie meer dan een miljard dollar opleverde, blijft de genderongelijkheid in de filmindustrie problematisch, zegt Willemien Sanders op NOS.nl.
Docent Morten Byskov, universitair docent Jeroen Hopster en Júlia Isern Bennassar schrijven in The Conversation over de nieuwe klimaatwet van de Balearen.
Kassa sprak Charlotte van Hooijdonk over chatbots. “Dat mensen nu zoveel negatieve ervaringen hebben met chatbots, hebben bedrijven deels aan zichzelf te danken.”
Hoogleraar Michael Kwakkelstein weet wel wat hij in een tijdcapsule zou doen: de aantekeningenboekjes van Leonardo da Vinci, en als het even kan ook de Mona Lisa.
AI-programma's om afbeeldingen te genereren bieden veel kansen, maar ook uitdagingen. Hoogleraar José van Dijck bespreekt de situatie in de fotografiewereld.
Hoogleraar Leonard Rutgers deed dertig jaar lang onderzoek in de joodse catacomben in Rome. Hij vertelt over het onderzoek en zijn bevindingen in de NRC.
Op beelden leek de Russische bevolking enthousiast over de komst van Wagner, maar was dat wel zo? Universitair docent Iva Vukušić duidt de opmars bij Nieuwsuur.
De dood van Nahel past naadloos in een lange geschiedenis van politiegeweld in de Franse voorsteden, zegt universitair docent Conflictstudies Luuk Slooter.
Water wordt al eeuwenlang ingezet in oorlogen om vijanden op afstand te houden. Hoogleraar Militaire geschiedenis Jan Hoffenaar vertelt meer over deze strategie.
In de wereld van de AI-regelgeving is de macht niet evenredig verdeeld. Promovendus Arthur Gwagwa schrijft in Global Policy over de positie van Afrika in deze wereld.
Een Britse wetenschapper ontdekte een manuscript dat verslag doet van een middeleeuwse voorstelling. Lieke Stelling vertelt over deze buitengewone vondst.
Meerdere Europese parlementen noemen de Holodomor nu een genocide. Iva Vukusic bespreekt bij Euronews de juridische complicaties en de huidige situatie in Oekraïne.
In het westerse relaas over de dekolonisatie van Afrika zien we een belangrijk element over het hoofd, zegt universitair docent Frank Gerits bij Blik achteruit.
Faculteitshoogleraar Beatrice de Graaf vertelt in de Ongelooflijke Podcast over de kroning van Charles III en verschillende elementen van de ceremonie.
Vaak wordt er lacherig gedaan over dierenprocessen die tussen 1250 en 1750 plaatsvonden. Dat is niet helemaal terecht, zegt docent Rob Meens in KIJK Magazine.
Commentatoren trekken soms parallellen tussen de twee oorlogen. Dat is geen verrassing, schrijft docent Christiaan Harinck bij The Conversation, maar wel problematisch.
Hoogleraar Economische geschiedenis Bas van Bavel spreekt met het AD over de uitdagingen en ongelijkheid in de huidige samenleving, en zijn oplossing hiervoor.
Eleni Braat vertelt bij Het Spel & De Macht over de Algemene Inlichting- en Veiligheidsdienst. Hoe gaat zo’n organisatie om met geheimhouding en transparantie?
Hoogleraar Rutger Claassen vertelt over grondspeculatie bij RTL Nieuws. “Mensen zullen het vertrouwen in maatschappelijke instituties opnieuw verliezen.”