© iStockphoto.com/Paolo_Toffanin
15 augustus 2017
De Pakistaanse taliban wil via een magazine vrouwen aansporen een actieve strijdersrol aan te nemen. Joas Wagemakers over man-vrouwverhoudingen in De Morgen.
15 augustus 2017
Het waren niet de moslims, maar de christenen die de neergang van hoogstaande Spaanse cultuur in gang zetten, laat Ildefonso Falcones zien in zijn roman.
© iStockphoto.com/OJO_Images
8 augustus 2017
Wat moet er met IS-strijders gebeuren? In het NRC (4 augustus) gaat Ugur Üngör in op de moeilijkheden die komen kijken bij rechtspraak voor Syriëgangers.
A demonstrator offers a flower to a military policeman on guard at the Pentagon during an anti-Vietnam War demonstration, October 1967. Source: Wikimedia Commons
4 augustus 2017
In Vrij Nederland is nu een bewerkte voorpublicatie te lezen van het hoofdstuk over 1967 uit Geert Buelens' boek 'De jaren zestig' (te verschijnen najaar 2017).
Joan of Arc (between 1450 and 1500). Source: Wikimedia Commons
1 augustus 2017
Feministe, martelaar, ketter of heilige. In de geschiedenis heeft ieder zijn eigen betekenis gegeven aan Jeanne d'Arc, zegt Leonard Rutgers in het FD.
Ernst Hirsch Ballin. Bron: Wikimedia Commons/Mauritsvin
1 augustus 2017
De Volkskrant laat andersdenkenden met elkaar in gesprek gaan. Ditmaal Beatrice de Graaf in gesprek met voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.
Western European colonial empires in Asia and Africa all collapsed in the years after 1945. Source: Wikimedia Commons
1 augustus 2017
In De Standaard bespreekt Geert Buelens globalisering als erfstuk van de jaren zestig. Dekolonisatie en massamedia speelden daarin een belangrijke rol.
Isoleercel. Bron: YouTube (still)
1 augustus 2017
De isoleercel is al sinds zijn introductie in de psychiatrie omstreden. Joost Vijselaar geeft zijn visie op de isoleercel in radioprogramma OVT (30 juli).
Dr. Sem de Maagt en Prof. dr. Ingrid Robeyns
28 juli 2017
In de DUB-rubriek 'Jonge honden, oude rotten' spreken startende en ervaren academici over hun vak. Ditmaal de beurt aan filosofen Ingrid Robeyns en Sem de Maagt
Vluchtelingen © iStockphoto.com/BalkansCat
28 juli 2017
In een blog voor het Vredespaleis vergelijkt Ugur Ümit Üngör Syrië en Irak met Timothy Snyder's theorie van de Europese 'bloodlands' tussen 1933 en 1945.
Het antieke Baiae onder water. Bron: YouTube (still)
28 juli 2017
Historicus Leonard Rutgers geeft bijzondere vakantietips. Avontuur, cultuur en natuur komen samen in het antieke vakantieoord Baiae. Vergeet uw duikpak niet.
© iStockphoto.com/AlexLMX
28 juli 2017
Overheidsinstanties stappen steeds meer over op genderneutraal taalgebruik. Utrechtse genderwetenschappers geven hun visie hierop in de Volkskrant (26 juli).
© iStockphoto.com/dejankrsmanovic
26 juli 2017
Religieuze gebouwen vertellen veel over de veranderende plaats van religie in Europa. Daan Beekers en Pooyan Tamimi Arab leverden bijdragen aan het boek.
A prosthetic toe from ancient Egypt, now in the Egyptian Museum in Cairo. Source: Wikimedia Commons/Jon Bodsworth
26 juli 2017
Leonard Rutgers besteedt in zijn column in Het Financieele Dagblad (8 juli) aandacht aan protheses uit het verre verleden.
19 juli 2017
Artikel in de Correspondent over de Ethische Data Assistent die is ontwikkeld door de Utrecht Data School.
Prof. dr. Geert Buelens
17 juli 2017
De Louis Peter Grijp-lezing 2017 door Geert Buelens is nu online terug te kijken.
Prof. dr. Bas van Bavel. Foto: Ed van Rijswijk
17 juli 2017
De derde aflevering van het Filosofisch Kwintet gaat over de rol van de markt in onze democratie.
17 juli 2017
Dan Hassler-Forest in de Telegraaf over de toename van sterke vrouwenrollen in het medialandschap.
13 juli 2017
Het nieuwe seizoen van Game of Thrones kan alleen via een abonnement bij Ziggo bekeken worden, Dan Hassler-Forest spreekt hierover met de NOS.
A group of Baul singers in performance in Santiniketan, India. Bron: Wikimedia Commons/ptwo
13 juli 2017
In de rubriek ‘De vakantieman’ deelt Radio OVT bijzondere, onbekende en exotische vakantietips.