ChatGPT is volop in het nieuws. Geesteswetenschappers doen onderzoek naar kunstmatige intelligentie en kijken daarbij verder dan de technische mogelijkheden.
Over de jaren heeft de menselijke moraal enkele grote veranderingen doorgemaakt. Jeroen Hopster vertelt in de podcast Philosophical Disquisitions welke dat zijn.
Universitair docent Ozan Ozavci schrijft in The Conversation waarom zoveel mensen geloven dat er ‘geheime clausules’ in het Verdrag van Lausanne (1923) staan.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen vertelt in de podcast Ecosofie over de groeiende maatschappelijke betrokkenheid van ondernemingen.
Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton legt uit waarom de soldaten in de vergetelheid zijn geraakt en hoe hun nabestaanden voor hen opkomen.
Het gesprek over vliegen aangaan, hoe doe je dat? Daarover schrijven sociaal psycholoog Félice van Nunspeet en filosoof Naomi van Steenbergen een opiniestuk.
Hoogleraar Media en digitale samenleving José van Dijck vertelt bij IMPAKT TV hoe digitale platforms en sociale media via data onze democratie beïnvloeden.
Docent Politieke geschiedenis Koen van Zon vertelt in Trouw over het vergeten verleden van Nederland in de democratische vorming van het Europees Parlement.
Promovendus Veiligheidsgeschiedenis Annelotte Janse en hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen Beatrice de Graaf leggen uit wie deze groep is en wat ze wil.
Wat is de meerwaarde van de media- en cultuurwetenschappen? Universitair docent en media- en cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest vertelt wat zijn visie is.
Tienduizenden dossiers van de Binnenlandse Veiligheidsdienst zijn straks in te zien. Hoogleraar Intelligence and Security Studies Bob de Graaff vertelt erover in NRC en bij EenVandaag.
Docent Moderne Engelse en Amerikaanse literatuur Johanna Hoorenman besprak de nieuwe film Emily en het echte leven van Emily Brontë bij MAX Nieuwsweekend.
Universitair docent Politieke geschiedenis René Koekkoek legt uit dat de excuses voor het slavernijverleden over meer gaan dan alleen herstelbetalingen.
Hoogleraar Moderne geschiedenis James Kennedy vertelt bij NOS Met het Oog op Morgen over de uitkomsten en gevolgen van de tussentijdse verkiezingen in Amerika.
Dossierartikel | Hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump is bij verschillende media te gast geweest om de oorlog in Oekraïne te duiden.
Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent bespreekt het Nederlandse beleid omtrent het Israëlisch-Palestijns conflict in de NRC.
Hoogleraar Media en digitale samenleving José van Dijck bespreekt de gevolgen van toenemende digitalisering op basis- en middelbare scholen bij Privacy&Dataweb.
Docent Klassieke talen en oude geschiedenis Diederik Burgersdijk vertelt wat hij zo bijzonder vindt aan W.F. Hermans en hoe de schrijver nu nog gelezen wordt.
Universitair docent Religiewetenschap Pooyan Tamimi Arab deed samen met Ammar Maleki (Tilburg University) onderzoek naar de steun voor de protesten in Iran.
Geaffilieerd onderzoeker Arthur Weststeijn legt uit waarom de radicaal-rechtse Giorgia Meloni zoveel stemmen won en welke gevolgen dit heeft voor heel Europa.
Universitair docent Nederlandse taalkunde Sterre Leufkens vertelt bij het radioprogramma De Taalstaat over de verschuivende betekenis van populaire woorden zoals 'wokisme'.
Hoogleraar Taalbeheersing Ted Sanders legt in de podcast Alledaagse Vragen uit waarom jip-en-janneketaal zeer geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen.
Universitair hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Eleni Braat schrijft in een van de grootste kranten van Griekenland over de inlichtingendienst EYP.
Universitair docent Religiewetenschap Pooyan Tamimi Arab legt bij OneWorld het cruciale verschil uit en vertelt waarom het in het publieke debat vaak wringt.
Mediawetenschapper Koen Leurs vertelt in Brainwash hoe overheden en andere organisaties vluchtelingen gebruiken als proefkonijn voor digitale technologie en kunstmatige intelligentie.
In een interview met de Volkskrant vertelt hoogleraar Religiewetenschap Birgit Meyer hoe intuïtie de ervaring van religie beïnvloedt en welke plek het heeft binnen de wetenschap.
De Franse president Macron wil vooral zijn huidige macht in Afrika behouden, zegt hoofddocent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Frank Gerits.
Keltologen Aaron Griffith Nikè Stam spraken in de Celtic Students Podcast over de opleiding Keltisch in Utrecht en het jubileumcongres van volgend jaar.
Onderzoeker Arthur Weststeijn vertelt bij Bureau Buitenland wat voor effecten immigratie én emigratie hebben gehad op de Italiaanse cultuur en identiteit.
Hoogleraar Moderne politieke geschiedenis Annelien de Dijn vertelt bij De Correspondent waar ons vrijheidsideaal vandaan komt, en of het vandaag de dag nog steek houdt.
Hoogleraar Vroegmoderne Engelse literatuur Ton Hoenselaars vertelt bij RTV Utrecht waarom de toneelstukken nog steeds zo waardevol zijn, voor kunst én wetenschap.