Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen bespreekt het huidige politieke landschap in Nederland in Kunststof op NPO Radio 1.
In de middeleeuwen ging het bezorgen van brieven er anders aan toe dan vandaag de dag. Robert Flierman doet er onderzoek naar en vertelt meer in Spraakmakers.
De verkiezingsoverwinning van de PVV kan rekenen op de nodige historische vergelijkingen. Maar is dat terecht? Zijn er lessen te trekken uit de geschiedenis?
Verschillende media vroegen geesteswetenschappers van de Universiteit Utrecht om meer duiding van deze ontegenzeggelijk legendarische historische figuur.
Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent duidt de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden in verschillende media. Een overzicht van de ontwikkelingen.
Geert Wilders wil graag de migratiestroom terugdringen. Arthur Weststeijn trekt een vergelijking met de Italiaanse Meloni, die soortgelijke beloftes maakte.
Er dreigt een verbod op het gebruik van AI-software voor rijksambtenaren. Hoogleraar taal en kunstmatige intelligentie Antal van den Bosch vertelt meer in Trouw.
Joas Wagemakers bij de NOS over het einddoel van Hamas: streeft het nog naar het einde van de staat Israël, zoals in hun oorspronkelijke handvest stond, of is die veranderd?
Recent werden twee verdachten gearresteerd wegens het lekken van staatsgeheimen. Universitair hoofddocent Eleni Braat legt uit wat deze classificatie inhoudt.
Promovendus Jip Lensink is te gast bij Radio Oras. Ze vertelt over haar onderzoek naar Molukse kerkmuziek, waar ze kerkdiensten in het hele land voor bezocht.
Paul van den Hoven is te gast bij De Nacht Van om uit te leggen wat een mening precies is. Daar kunnen de meningen namelijk wel over verschillen, vertelt hij.
Universitair hoofddocent Joost Dankers vertelt bij BertOp5 (NPO Radio 5) over de Jeugdspaarwet, die in de jaren 50 werd ingevoerd om de jeugd te laten sparen.
Op 27 september 1975 demonstreerde de Nederlandse regering tegen het regime van de Spaanse dictator Franco. Universitair docent Stefanie Massink vertelt meer.
Met de sKBL Ithakaprijs ontvangt Renger de Bruin Nederlands belangrijkste prijs voor verhalen over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.
Duitsland verbood recent een afsplitsing van een Amerikaanse neonazigroep. Annelotte Janse vertelt over de internationale wisselwerking tussen extreemrechts.
Het onderwijsproject TerInfo publiceerde deze week blogs en lesbrieven die helpen om de heftige gebeurtenissen in Israël beter te kunnen bespreken in de klas.
Docent-onderzoekers Doris Abitzsch, Eva Knopp en Marije Michel pleiten in de NRC voor meer waardering voor talenstudies met het oog op het lerarentekort.
Hoogleraar Nederlandse letterkunde Norbert Corver vertelt in de Volkskrant over vloeken, die volgens hem een belangrijk onderdeel zijn van ons taalgebruik.
Extinction Rebellion blokkeert sinds afgelopen weekend dagelijks de A12. Universiteitshoogleraar James Kennedy vertelt in Trouw meer over dit soort protesten.
Heel Heerlen graaft: graven in je tuin om meer te leren over de Romeinse voorganger van Heerlen. Universitair docent en projectleider Saskia Stevens vertelt meer.
Een relatie opbouwen met een intelligente chatbot? Universitair docent Imar de Vries vertelt in EenVandaag over dit soort programma’s en de mens-bot verhouding.
Op The Conversation schrijft universitair docent Frank Gerits over de vijf recente staatsgrepen in Afrika en de rol van de Franse president Macron hierin.
Terwijl de film Barbie meer dan een miljard dollar opleverde, blijft de genderongelijkheid in de filmindustrie problematisch, zegt Willemien Sanders op NOS.nl.
Docent Morten Byskov, universitair docent Jeroen Hopster en Júlia Isern Bennassar schrijven in The Conversation over de nieuwe klimaatwet van de Balearen.
Kassa sprak Charlotte van Hooijdonk over chatbots. “Dat mensen nu zoveel negatieve ervaringen hebben met chatbots, hebben bedrijven deels aan zichzelf te danken.”
Hoogleraar Michael Kwakkelstein weet wel wat hij in een tijdcapsule zou doen: de aantekeningenboekjes van Leonardo da Vinci, en als het even kan ook de Mona Lisa.
AI-programma's om afbeeldingen te genereren bieden veel kansen, maar ook uitdagingen. Hoogleraar José van Dijck bespreekt de situatie in de fotografiewereld.
Hoogleraar Leonard Rutgers deed dertig jaar lang onderzoek in de joodse catacomben in Rome. Hij vertelt over het onderzoek en zijn bevindingen in de NRC.