Waarom krijgen boerenprotesten meer steun dan klimaatdemonstraties?

Liesbeth van de Grift in Trouw

Een deelnemer aan een boerenprotest rijdt met een tractor op de weg. Aan de voorkant van de tractor zit een bord met de tekst 'Proud to be a farmer'.
Foto: Kees Torn via Flicker (CC BY-SA 2.0)

Uit onderzoek van Kieskompas blijkt dat meer Nederlanders de boerenprotesten steunen dan de klimaatdemonstraties. Hoogleraar Internationale geschiedenis in relatie tot het milieu Liesbeth van de Grift is niet verbaasd, zegt ze in Trouw.

Klimaatprotesten en boerenacties

Alleen onder jongeren en theoretisch opgeleiden is de sympathie voor de klimaatactivisten groter dan voor de boeren, laat het onderzoek van Kieskompas zien. Voor de rest van Nederland is het andersom. Dat de boerenprotesten over het algemeen de meeste steun genieten vindt Van de Grift geen verrassing.

“Boeren zijn heel duidelijk mensen die nu in de knel zitten”, legt Van de Grift uit. “Klimaat is in de beeldvorming vager en lijkt over de toekomst te gaan.” Dat ziet ze dan ook als een reden waarom er juist meer steun is voor de klimaatbeweging onder jongeren. “Klimaatverandering gaat over hun toekomst. Zij gaan dit meemaken.”

Polarisatie

Van de Grift plaatst wel een kanttekening bij het onderzoek. Het idee van een gepolariseerde samenleving wordt steeds sterker omdat de steun voor de twee protestgroepen vaak tegenover elkaar wordt gezet. Volgens haar is er ook iets wat beide groepen verenigt: zorgen over de veranderende wereld. “Extinction Rebellion maakt zich zorgen om stijgende temperaturen, de boeren over strengere milieuwetgeving waar ze aan moeten voldoen.”

Meer informatie
Lees meer in Trouw