Diplomatie is al eeuwenoud, vertelt Lorena De Vita

Lorena De Vita in BBC The Forum

Foto: pch.vector via Freepik

Universitair docent Lorena De Vita is te gast in BBC The Forum om te vertellen over diplomatie. Ze vertelt over de ontstaansgeschiedenis, noemt een aantal voorbeelden en benadrukt het belang van diplomatie voor ons allen.

Bewijs van verdragen

“Communicatie en het begrijpen van andere groepen en standpunten waren duizenden jaren geleden erg belangrijk en zijn dat nu nog steeds”, vertelt De Vita. Een van de vroegste voorbeelden van diplomatie is ongeveer vijfduizend jaar oud. “Archeologen hebben bewijs gevonden van verdragen tussen stadsstaten in Mesopotamië”, zegt ze.

Ambassadeurs

Een ander belangrijk voorbeeld is het Venetië van de vijftiende en zestiende eeuw. De positie van de stadstaat op het wereldtoneel werd toen bedreigd door het Ottomaanse Rijk, vertelt De Vita. De Venetianen kwamen er snel achter dat het niet per se verstandig was om oorlog te voeren, en gingen in plaats daarvan werken met ambassadeurs en andere diplomatische en politieke methoden. “Dit was het begin van iets wat we nu kunnen herkennen als het systeem van ambassades en permanente buitenlandse missies.”

Nucleaire oorlog vermeden

Vandaag de dag speelt diplomatie vaak een sleutelrol bij belangrijke gebeurtenissen. “Ik moet specifiek denken aan de Cubacrisis,” zegt De Vita, “een dertien dagen durende impasse tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie die algemeen wordt beschouwd als het dichtst dat de wereld ooit bij een wereldwijde kernoorlog is gekomen.” In oktober 1962 detecteerden de Verenigde Staten een sovjetraket in Cuba, die binnen enkele minuten een groot deel van het grondgebied van de VS kon raken. “Het kwam niet door harde confrontatie maar door diplomatie dat deze potentieel enorme nucleaire oorlog werd vermeden.”