“Er kan spanning ontstaan binnen het rechtse blok in de Europese Unie”
Arthur Weststeijn in De Nieuws BV
Na zijn overwinning bij de Tweede Kamerverkiezingen sprak Geert Wilders (PVV) uit dat hij vooral de migratiestroom wil terugdringen. Universitair docent Politieke geschiedenis Arthur Weststeijn is te gast bij De Nieuws BV op NPO Radio 1 en vergelijkt de Nederlandse met de Italiaanse situatie. Premier Giorgia Meloni heeft namelijk soortgelijke beloften gedaan.
Meer vluchtelingen
Meloni is al ruim een jaar aan de macht met een anti-migratie-agenda, vertelt Weststeijn, maar ze lijkt nauwelijks te handelen naar de beloften die ze gedaan heeft. “Je ziet dat het heel lastig is, ook voor die rechtste regering die er nu ruim een jaar zit, om daar echt grip op te krijgen.” Het aantal bootvluchtelingen is in het afgelopen jaar juist gestegen en er zijn ook meer arbeidsmigranten aangetrokken omdat de quota is verhoogd. “In die zin zie je dat er in de praktijk weinig overblijft van haar oorspronkelijke idee waarop ze de verkiezingen heeft gewonnen.”
Opvallend genoeg heeft dit weinig invloed op Meloni’s populariteit onder de kiezers, zegt Weststeijn. Hij wijst erop dat haar partij volgens peilingen nog steeds mag rekenen op rond de dertig procent van de stemmen en dat Meloni’s populariteitscijfers al een jaar lang heel constant zijn. “Daaruit zou je kunnen opmaken dat het voor kiezers weinig uitmaakt wat er in de praktijk gebeurt. Het gaat er vooral om de retoriek.”
Spanning in het Europese rechtse blok
“Wat je ook nog wel kunt verwachten is dat er binnen Europese context best wel een spanning zal ontstaan tussen de lijn van Meloni en bijvoorbeeld de lijn die Wilders uitzet”, vertelt Weststeijn. Meloni wil bijvoorbeeld af van de regel die stelt dat asielmigranten in het land van aankomst asiel mogen krijgen, omdat asielzoekers vooral in Italië aankomen, legt hij uit. Wilders is daarentegen juist geen voorstander van het verspreiden van de migranten door Europa. “Daar zal zeker een spanning ontstaan binnen het rechtse blok in de Europese Unie.”