Volwassen worden anno 2023: “Jongeren hebben ook ideeën over hoe het beter kan”

Marije van Braak in het AD

Jong meisje bij een protest met een bord met 'We can be heroes just for one day'. Foto: Jessica Podraza, via Unsplash

Sociale druk, prestatiedruk, globalisering, digitalisering, klimaatverandering. In hun tocht naar volwassenheid krijgen jongeren nogal wat voor de kiezen. Het AD sprak universitair docent Marije van Braak over haar onderzoekscommunity Becoming Adults in a Changing World, die probeert te achterhalen hoe het anno nu is om volwassen te worden. “Het is misschien wel lastiger dan ooit.”

Onrustige tijden

Jongeren hebben altijd al moeten leren om volwassen te worden, wat niet iedereen even makkelijk afgaat. We bevinden ons nu echter in erg onrustige tijden, zegt Van Braak, waardoor het nu nog een lastigere taak is geworden. 

Het onderzoek ernaar is volgens Van Braak erg urgent, misschien zelfs veel urgenter dan we nu beseffen. De resultaten van grote onderzoeken in Europa naar het welzijn van scholieren tonen extreme ontwikkelingen en daaruit blijkt dat allerlei factoren, zoals sociale en prestatiedruk, de laatste jaren een grotere rol zijn gaan spelen. Samen met de community van onderzoekers, jongeren en jongerenorganisaties hoopt Van Braak hier een stokje voor te steken. “Wij willen met ons onderzoek eraan bijdragen dat het welzijn van jongeren verbetert.”

Vragen

“We hebben samen met [onderzoekers en] jongeren een serie ontwikkelingen geformuleerd die nu een belangrijke rol spelen: globalisering, duurzaamheid, sociaal-economische onzekerheid en digitalisering”, legt Van Braak uit.

Bij elk onderwerp komen veel vragen naar boven, bijvoorbeeld hoe je om kan gaan met extreem nieuws van over de hele wereld, hoe je omgaat met angst voor klimaatverandering of hoe je kunt opkomen voor je eigen belangen. “Daar zoeken wij dan onderzoekers uit verschillende disciplines bij om die aan elkaar te koppelen”, vertelt Van Braak. “Maar jongeren hebben ook ideeën over hoe het beter kan. Dus je moet met hen in gesprek gaan.”

Meer informatie
Lees meer in het AD