Gaat Hamas eisen Israël over vrijlating gijzelaars inwilligen? “Men zit voortdurend op de wip”

De grens tussen Egypte (links) en de Gazastrook (rechts), met in het midden de grensstad Rafah. Foto: NASA, via Wikimedia Commons (publiek domein)
De grens tussen Egypte (links) en de Gazastrook (rechts), met in het midden de grensstad Rafah.

Hamas moet alle gijzelaars voor het begin van de ramadan vrijlaten, heeft Israëlisch minister van Defensie Yoav Gallant laten weten. Anders valt Israël de Palestijnse stad Rafah binnen. Hamas neemt deze aankondiging serieus, verwacht universitair hoofddocent Islam en Arabisch Joas Wagemakers. In Nieuws en Co legt hij uit in welke spagaat Hamas (en Israël) zich bevindt.

Doorvechten of inwilligen: druk op Hamas neemt toe

Wagemakers vertelt dat voor Hamas twee factoren belangrijk zijn: de overtuiging te strijden voor een rechtvaardige zaak en de Palestijnse publieke opinie. Tot nu toe wijzen beide naar verder vechten, zegt hij, wat zou betekenen dat Hamas Israëls eisen naast zich neerlegt.

Toch durft Wagemakers niet met zekerheid te zeggen dat Hamas deze keuze gaat maken. “Ik denk dat men voortdurend op de wip zit.” Hij wijst erop dat het doel van Hamas, het opnieuw wereldwijd op de kaart zetten van de Palestijnse zaak, eigenlijk al is behaald. Met bijna 30.000 Palestijnse doden op de Gazastrook staat de organisatie onder druk om nog meer gevechten te voorkomen, denkt hij.

Compromis van Israël?

Aan Israëlische zijde lijken de uitspraken van minister Gallant op een compromis, vindt Wagemakers. Ook Israël bevindt zich namelijk in een spagaat tussen twee uitersten: de druk vanuit de eigen bevolking en die vanuit de internationale gemeenschap.

Wagemakers wijst op een recente opiniepeiling in Israël waaruit blijkt dat een relatieve meerderheid van de bevolking liever doorstrijdt dan prioriteit geeft aan het terugkrijgen van gijzelaars. “Zeker onder de Joodse bevolking en al helemaal onder de religieus-Joodse bevolking”, vertelt hij. “Anderzijds is er de internationale, vooral Egyptische, druk om niet te gaan bombarderen in Rafah. Je ziet dat de regering van Netanyahu daartussen moet laveren.”