HUMmagazine - Onderzoeksnieuws

15 juli 2019
Hoe kan armoede worden uitgeroeid? Arme mensen hebben meer problemen dan enkel een gebrek aan geld.
15 juli 2019
Ingrid Robeyns pleit voor een bovengrens aan rijkdom. Hoeveel ongelijkheid is moreel te rechtvaardigen? Op welk moment is rijk, rijk genoeg?
© iStockphoto.com/Oleg Zabielin
15 juli 2019
Moet je proberen een Syriëganger te begrijpen, of zijn er grenzen aan ons inlevingsvermogen?
© iStockphoto.com/Paolo_Toffanin
15 juli 2019
Utrecht wil samen met maatschappelijke organisaties radicalisering tegengaan.
Televisie serie Homeland
15 juli 2019
Jacco Pekelder legt uit - aan de hand van fragmenten uit verschillende seizoenen van de serie Homeland - welke vormen van contraterrorisme er zijn.
Dr. Christine Liebrecht
15 juli 2019
De hyperbool regeert in het dagelijks taalgebruik (echt bizar!). Is dat een probleem?
Dr. Sterre Leufkens
15 juli 2019
Een nieuwe taal leren kan soms behoorlijk lastig zijn. Waarom is de ene taal moeilijker om te leren dan de ander?
15 juli 2019
Als je alles wilt weten over taal, luister dan naar de taalexperts David Peeters, Elma Blom en Sterre Leufkens in het Science Café over taal.
The Lion King 2019
12 juli 2019
'The Lion King' laat een samenleving zien waarin de zwakken de sterken moeten gehoorzamen.
12 juli 2019
Ali Aljasem publiceerde een artikel in 'The Guardian' over de oorlog in Syrië.
12 juli 2019
Op uitnodiging van Jeroen Pauw heeft de Utrechtse Research Master Nederlandse Literatuur en Cultuur in Pauws studio een aflevering opgenomen voor Pauw Academy.
© iStockphoto.com/josefkubes
12 juli 2019
José van Dijck schrijft in het Financieel Dagblad over de overvaltactiek van de grote techbedrijven.
12 juli 2019
Op 8 juli promoveerde Marco Derx over het desbetreffende onderwerp.
12 juli 2019
Of een website overleeft of niet, valt evolutionair te verklaren.
12 juli 2019
BRILL heeft onlangs 'Women and Gender in the Early Modern Low Countries, 1500-1750' gepubliceerd. Het boek is geschreven door Sarah Moran en Amanda Pipkin.
9 juli 2019
Meer dan 1000 Digital Humanities onderzoekers komen samen in Utrecht voor het Digital Humanities Congres 2019.
8 juli 2019
Afgelopen maand verscheen de wetenschappelijke bundel '1989 and the West' bij Routledge.
Val van de Berlijnse Muur (1989). Bron: Wikimedia Commons
8 juli 2019
Eleni Braat en Pepijn Corduwener openden afgelopen week hun zevendelige serie '30 jaar na de val van de Muur: de erfenis' in Clingendael Spectator.
© iStockphoto.com/ollo
5 juli 2019
Joas Wagemakers schreef in het Reformatorisch Dagblad over de juridische strijd tussen de imam Youssef Arkhouch en burgemeester Marcouch van Arnhem.
Afzetting door de politie van het 24 Oktoberplein, Utrecht op 18 maart 2019 na de tramaanslag. Bron: Wikimedia/Hansmuller
5 juli 2019
Beatrice de Graaf schrijft op NRC.nl over het gedrag van Gökmen T. in de rechtbank afgelopen maandag.
5 juli 2019
Uit onderzoek van Leo Lentz en Sanne Elling blijkt dat maatwerk nog maar mondjesmaat wordt toegepast bij pensioenuitvoerders.
Wilde dieren, Hermann van der Moolen, 1843 - ca. 1920
1 juli 2019
ATHENA is een portal in ontwikkeling waarin een enorme hoeveelheid informatie over biodiversiteit in Nederland wordt samengebracht.
28 juni 2019
Dan Hassler-Forest sprak op NRC.nl over de verschillen tussen streamingdiensten in Nederland en Amerika.
28 juni 2019
De drie wereldreligies staan ​​erom bekend dat ze tekst verkiezen boven beeld. Dit boek laat echter zien dat de realiteit complexer is.
Prof. dr. Nick Couldry
28 juni 2019
On 12 juni organiseerden de Datafied Society en het Centre for Humanities de lezing 'The Emerging Social Order of Data Colonialism'.
27 juni 2019
Op HowToWilhelmus vinden leerlingen en docenten een documentaire en lesmateriaal over de tekst en de muziek van het Wilhelmus.
24 juni 2019
Eric Ottenheijm vertelt in het Reformatorisch Dagblad over zijn onderzoek naar de parabels van Jezus en rabbijnen uit het vroege jodendom.
Ku Klux Klan members / family
24 juni 2019
Rachel Gillett legt op 'History Today' uit waarom de rol van vrouwen in de Ku Klux Klan zo vaak ten onrechte is genegeerd.
24 juni 2019
Twee projecten zullen aan de Universiteit Utrecht starten met subsidie uit het NWO programma Promoties in de geesteswetenschappen.
24 juni 2019
Aan de master Professioneel Vertalen is het lidmaatschap van het prestigieuze netwerk European Masters in Translation (EMT) toegekend.
Teksten in beweging.  Over vertaling, vertalers en literatuur
24 juni 2019
De feestbundel markeert het afscheid van Ton Naaijkens als hoogleraar Duitse letterkunde alsmede Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht.
Prof. dr. Bas van Bavel.
21 juni 2019
Economisch historicus prof. dr. Bas van Bavel krijgt een NWO-Spinozapremie van 2,5 miljoen euro, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.
injectienaald en arm
21 juni 2019
Blog Hans Hoeken: Wat maakt het verhaal van antivaccinatie-organisaties zo overtuigend dat ouders besluiten om hun kinderen niet te laten vaccineren?
Meisje met telefoon in de klas
20 juni 2019
In het nieuwe nummer van Levende Talen Magazine schreven Jeroen Dera en Kila van der Starre over het gebruik van Instagrampoëzie in het voortgezet onderwijs.
Links: Guerrilero Heroico / Che Guevara (Alberto Korda, 1960). Rechts: Migrant Mother (Dorothea Lange, 1936)
20 juni 2019
Afgelopen week promoveerde Rutger van der Hoeven op zijn onderzoek naar het mondiaal visueel geheugen.