Faculteit Geesteswetenschappen

24 februari 2017
Ecogames kunnen de abstracte gevolgen van klimaatverandering beter invoelbaar maken, om mensen zo te betrekken bij klimaatvraagstukken, zegt Joost Raessens.
Prof. dr. Joris van Eijnatten en dr. Jaap Verheul
24 februari 2017
De historici ontvingen de subsidie voor het programma 'CHEurope: Critical Heritage Studies and the Future of Europe'.
Prof. dr. Peter van der Veer. Foto Ed van Rijswijk
24 februari 2017
Peter van Veer is vanaf 2017 verbonden aan het departement Filosofie en Religiewetenschap. Hij was sinds 2004 universiteitshoogleraar bij Sociale Wetenschappen.
Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon © iStockphoto.com/Jcarillet
24 februari 2017
Nora Stel sprak op NPO Radio 1 over haar proefschrift over de samenwerking tussen Palestijnse vluchtelingen in Libanon met de lokale overheid (17 februari).
Dr. Rolf Strootman
21 februari 2017
Rolf Strootman gaat in Los Angeles een halfjaar onderzoek doen naar de rol van Iraanse elites in het rijk van Alexander de Grote en diens opvolgers.
21 februari 2017
Ellen Gerrits is co-auteur van het boek, dat de belangrijkste wetenschappelijke inzichten met betrekking tot taalontwikkelingsstoornissen beschrijft.
21 februari 2017
De Association of American Publishers reikt elk jaar de PROSE Awards uit aan de beste wetenschappelijke uitgaves. Paul Franssen kreeg een eervolle vermelding.
Universiteit van Nederland
17 februari 2017
13 december 2016 gaven Amr Ryad en Nina ter Laan college bij de Universiteit van Nederland over het thema 'islam'. De colleges zijn nu online terug te kijken.
17 februari 2017
Emmanuelle Le Pichon-Vorstman is co-auteur van het rapport, dat werd geïniteerd door de Europese Commissie voor Cultuur en Onderwijs.
Dr. Els Rose
17 februari 2017
Mediëvist dr. Els Rose heeft een Vici-beurs (NWO) van 1,5 miljoen euro ontvangen.
Bronislaw Geremek
17 februari 2017
De Geremek-lezing was een groot succes. De avond werd bezocht door Poolse en Nederlandse politici en natuurlijk studenten en medewerkers van de UU.
17 februari 2017
Onder redactie van Rolf Strootman brengt dit boek systematisch het sociaal-politieke en culturele geheugen van het Perzische rijk in kaart.
17 februari 2017
Dit boek biedt innovatief onderzoek over alle mogelijke interacties tussen literatuurwetenschap en cognitieve wetenschap. Onder redactie van Michael Burke
© iStockphoto.com/nito100
14 februari 2017
Linda Duits reageert in de Volkskrant op de uitkomsten van een onderzoek van de UvA waaruit blijkt dat jongeren nauwelijks aan 'sexting' doen.
Donald Trump © iStockphoto.com/BasSlabbers
7 februari 2017
Met de protectionistische economie die Trump gaat voeren, breekt er een nieuw, maar niet uniek tijdperk aan, zegt Jan Luiten van Zanden in Trouw (4 februari).
7 februari 2017
Naar aanleiding van zijn boek 'Het knagende weten', over wetenschap en religie, werd Floris Cohen geïnterviewd in het Reformatorisch Dagblad (3 februari).
7 februari 2017
In dit boek herinterpreteert David Onnekink de visie dat de Nederlandse veertigjarige oorlog (1672-1713) een strijd was tegen de expansiedrift van Lodewijk XIV.
De rozen van Heliogabalus, 1888 (Lawrence Alma-Tadema (1836–1912)). Bron: Wikimedia Commons
3 februari 2017
In Het Financieele Dagblad (28 januari) droomt Leonard Rutgers weg bij de neoclassistische schilderkunst van Lourens Alma Tadema, nu te zien in Leeuwarden.
© iStockphoto.com/Bulentozber
3 februari 2017
Een diepgeworteld wantrouwens jegens objectieve kennis zou de schuld zijn van postmoderne cultuurwetenschappers. Jan Vorstenbosch pareert deze kritiek in Trouw.
Prof. dr. Rosi Braidotti. Foto: Ed van Rijswijk
3 februari 2017
De Tanner Lectures pogen bij te dragen aan het intellectuele en morele leven. Rosi Braidotti’s lezingen dragen samen de titel 'Posthuman, All Too Human.'
3 februari 2017
Dit boek bestudeert hoe de Franse taal gebruikt werd buiten Frankrijk, in het persoonlijke en privéleven. Onder redactie van Marie-Christine Kok-Escalle.
3 februari 2017
Dit boek kijkt vanuit een interdiciplinair perspectief naar de functies van meertaligheid bij identiteisvorming in de 16e tot de 19e eeuw in Noord-Europa.
Dr. Albert van der Zeijden
31 januari 2017
Historicus Albert van der Zeijden is vanaf 1 januari 2017 aangesteld als gastonderzoeker immaterieel erfgoed bij de afdeling Cultuurgeschiedenis.
31 januari 2017
Birgit Kaiser en Kathrin Thiele stelden dit lexicon samen om kritiek als een bredere praktijk op te vatten dan slechts een tekstuele.
Catharijneconvent Utrecht - Foto: Wikimedia Commons/FaceMePLS
30 januari 2017
Het Digital Humanities Lab van de Universiteit Utrecht heeft de webapplicatie "Catharijneverhalen" opgeleverd aan Museum Catharijneconvent.
Prof. dr. Roberta D’Alessandro
27 januari 2017
Roberta D’Alessandro is per 1 januari 2017 benoemd tot hoogleraar Syntaxis en Taalvariatie aan de Universiteit Utrecht.
"Broodsnijdende oude vrouw" (circa 1655) door Gerrit Dou, Uit verschillende details blijkt dat dit een tamelijk welvarend huishouden was. In de meeste huizen was het 's avonds donker. Bron: Wikimedia Commons/ The Yorck Project
27 januari 2017
Sandra de Pleijt (Economische en Sociale Geschiedenis) ontvangt Rubiconbeurs van NWO om onderzoek in het buitenland te gaan doen.
Gedicht van Nick J. Swarth en Sander Neijnens op de Paleisring in Tilburg door www.onsitepoetry.eu
23 januari 2017
Promovenda Kila van der Starre (Nederlandse taal en cultuur) lanceert interactieve website met inventarisatie van gedichten in de openbare ruimte.
Dr. Fenneke Sysling
20 januari 2017
Het college dat historica Fenneke Sysling op 8 november gaf voor de Universiteit van Nederland over rassenleer in de wetenschap is nu online terug te zien.
20 januari 2017
De opzienbarende uitkomst van digitaal onderzoek naar de auteur van het Wilhelmus toegelicht in een publicatie van het Meertens Instituut.