Het gebruik van zwaar geschut bleek moedwillig en grootschalig, onthult Azarja Harmanny, en het feit dat deze wapens zorgden voor burgerdoden werd geaccepteerd.
De rijksten der aarde zullen als eerste toegang hebben tot levensverlengende behandelingen. Dat brengt maatschappelijke risico’s met zich mee, ziet ethicus Chris Wareham.
In de minidocumentaire Sancta Maria Succurre Miseris vertelt muziekwetenschapper Eric Jas over de onderliggende boodschap en waarom de canon op deze manier is gedrukt.
Het Internationaal Strafhof heeft op 17 maart een arrestatiebevel tegen Poetin uitgevaardigd. Genocide-onderzoeker Iva Vukusic reageert in de internationale pers.
Het themanummer Affective Arrangements and Violence in Latin America van het Journal of Latin American Cultural Studies is geredigeerd door o.a. Reindert Dhondt.
Tijdens deze workshop willen we onderzoeken en bespreken hoe we de ervaringen van individuele patiënten kunnen veralgemenen tot bredere historische patronen.
De bundel ‘Tastend door de tijd’ met veertig bijdragen van collega’s is opgedragen aan de Utrechtse hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman, ter ere van zijn emeritaat.
Met het handboek ‘The European Experience’ zetten Europese historici zich in voor een ‘multiperspectieve’ studie van de Europese geschiedenis, waaronder Jochen Hung.
Interview over de cursus voor professionals ‘Van Liberalisme tot populisme’, waarin in de aard en herkomst van politieke ideologiëen onder de loep genomen wordt.
Universitair docent in moderne en hedendaagse Nederlandstalige poëzie Kila van der Starre neemt plaats in de jury van de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde 2024.
Het Digital Humanities Lab herlanceert de ‘Dutch Dialect Idoms’ database, ontwikkeld door taalwetenschappers van de Universiteit Utrecht en de KU Leuven.
ChatGPT is volop in het nieuws. Geesteswetenschappers doen onderzoek naar kunstmatige intelligentie en kijken daarbij verder dan de technische mogelijkheden.
Dossierartikel | Onderzoeker in de Geschiedenis van de internationale betrekkingen Laurien Crump is bij verschillende media te gast geweest om de oorlog in Oekraïne te duiden.
Met vier geesteswetenschappers uit verschillende disciplines analyseren we de huidige stand van zaken en blikken we vooruit: hoe moet het verder met deze oorlog?
Op verzoek van het Ministerie van Financiën schreven hoogleraren Ingrid Robeyns en Rutger Claassen een ethisch advies over herstel na de kinderopvangtoeslagaffaire.
Dr. Hanneke Tuithof zat in de commissie Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië, die in opdracht van de staatssecretaris van VWS onderzoek deed.
Hoogleraar Late oudheid Leonard Rutgers vertelt het verhaal achter kunstvoorwerpen en andere archeologische vondsten uit de joodse catacomben van Rome.
Nadat ze vorig jaar al de facultaire prijs voor beste onderzoeksmasterscriptie in ontvangst mocht nemen, wint Veerle Dijkstra nu ook de Jan Brouwer Scriptieprijs.
De geschiedenis leert ons dat op epidemieën vaak jaren van sociale chaos en crisis volgen. Toch? Beatrice de Graaf vertelt dat het iets ingewikkelder ligt.
Mensen met interesse in fitness en diëten krijgen op TikTok binnen no time schadelijke video’s te zien, concluderen Utrecht Data School, De Groene Amsterdammer en RTL Nieuws.
Onderzoekers Gerda Bruinsma, Ellen Gerrits en Frank Wijnen (Institute for Language Sciences) zagen dat kinderen hun achterstanden soms wel degelijk inhaalden.
Van onder anderen Marijke de Valck verscheen onlangs ‘Rethinking Film Festivals in the Pandemic Era and After’, waaraan 25 internationale auteurs meewerkten.
Het boek, onder redactie van o.a. Emile Wennekes, presenteert de ontwikkelingen in spraak- en muziektechnologie op het gebied van audiosignaalverwerking.
Het onderzoeksbureau GAMAAN van Pooyan Tamimi Arab toont dat meer dan 80 procent van de Iraniërs geen islamitische republiek wil en de protesten in het land steunt.
Onder redactie van onder meer Roel Frakking bekijkt ‘Revolutionary Worlds’ de Indonesische Revolutie (1945-1949) vanuit een lokaal en regionaal perspectief.
Universitair docent Cultuurgeschiedenis Jochen Hung beschrijft de geschiedenis van “de modernste krant van Duitsland” tijdens de opkomst van de nazi's.
Onder redactie van Sandra Ponzanesi e.a. onderzoekt deze bundel hoe migranten, vluchtelingen en burgers hun ervaringen en drijfveren delen via kunst en media.
“We zetten in op thema’s die studenten en jonge onderzoekers herkennen als urgent voor de wereld van morgen – hún wereld”, zegt decaan Thomas Vaessens.
Onder redactie van Rick Dolphijn en Rosi Braidotti plaatst een reeks bijdragen de filosofie van Deleuze en Guattari in de context van het hedendaagse fascisme.
Vrijdag 27 januari reikte de Universiteit Utrecht voor de eerste keer microcredentials uit. De afgelopen periode is onderzocht wat de toepasbaarheid en waarde van microcredentials voor het onderwijsaanbod is.
Binnen AI Labs start Arjan van Dalfsen met een ambitieus PhD onderzoek waarin hij de nieuwste taalmodellen inzet om grote hoeveelheden tekst te doorzoeken. Lees hier het interview.
De filmwereld moet duurzamer, vindt het Nederlands Filmfestival. Geesteswetenschappers zochten uit hoe en Judith Keilbach vertelt over de best practices en de knelpunten.
Over de jaren heeft de menselijke moraal enkele grote veranderingen doorgemaakt. Jeroen Hopster vertelt in de podcast Philosophical Disquisitions welke dat zijn.
Universitair docent Ozan Ozavci schrijft in The Conversation waarom zoveel mensen geloven dat er ‘geheime clausules’ in het Verdrag van Lausanne (1923) staan.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen vertelt in de podcast Ecosofie over de groeiende maatschappelijke betrokkenheid van ondernemingen.