Het Groot Utrechts Monsterboek verscheen ter ere van het twintigjarig bestaan van striptekenaarscollectief De inktpot. Verschillende Utrechtse academici werkten mee.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen bespreekt het huidige politieke landschap in Nederland in Kunststof op NPO Radio 1.
In de middeleeuwen ging het bezorgen van brieven er anders aan toe dan vandaag de dag. Robert Flierman doet er onderzoek naar en vertelt meer in Spraakmakers.
Emeritus hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde tot 1500 Paul Wackers was uitgenodigd een publieksboek te schrijven over de vos in de middeleeuwse cultuur.
De verkiezingsoverwinning van de PVV kan rekenen op de nodige historische vergelijkingen. Maar is dat terecht? Zijn er lessen te trekken uit de geschiedenis?
In The Palgrave Handbook of Music in Comedy Cinema gaan Emile Wennekes en Emilio Audissino in op de onderbelichte relatie tussen muziek en komediefilms.
In Limitarisme: Pleidooi tegen extreme rijkdom legt Ingrid Robeyns uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten.
In Woodcuts as Reading Guides: How Images Shaped Knowledge Transmission in Medical-Astrological Books in Dutch (1500-1550) laat Andrea van Leerdam het belang van houtsneden zien.
Verschillende media vroegen geesteswetenschappers van de Universiteit Utrecht om meer duiding van deze ontegenzeggelijk legendarische historische figuur.
Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent duidt de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden in verschillende media. Een overzicht van de ontwikkelingen.
Sanne Frequin vertelt hoe het overschilderde De kruisiging (ca. 1425) in oorspronkelijke staat werd teruggebracht, zonder de huidige versie van het werk aan te tasten.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets uit de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: activisme onder academici.
In het Groningse landschap vind je weinig tekens die rechtstreeks verwijzen naar de gaswinning. Gertjan Plets en Nikkie Wiegink willen daar verandering in brengen.
In Exploring Language and Society with Big Data: Parliamentary Discourse Across Time and Space brengt o.a. Haidee Kotze vooraanstaande onderzoekers samen.
Wat doe je als je buikpijn krijgt van de stress? Hoe bereid je je voor op een reis? Middeleeuwers weten raad, schrijven Ria Paroubek-Groenewoud en Carine van Rhijn.
Door de broncode vrij beschikbaar te maken, heeft het CDH Research Software Lab hun tekst- en dataminingtool I-Analyzer gratis beschikbaar gesteld voor iedereen.
Onderzoekers Leo Lentz en Henk Pander Maat namen de verkiezingsprogramma’s van elf grotere partijen onder de loep. “De taal van partijprogramma’s kan anders.”
Stemhulpen kunnen heel handig zijn – zeker als je je bewust bent van hun beperkingen, schrijven Bregje Holleman, Leo Lentz, Henk Pander Maat en Naomi Kamoen.
Joas Wagemakers bij de NOS over het einddoel van Hamas: streeft het nog naar het einde van de staat Israël, zoals in hun oorspronkelijke handvest stond, of is die veranderd?
In Dissertating Geography onderzoekt universitair docent Cultuurgeschiedenis Mette Bruinsma de geschiedenis van de geografie vanuit een bottom-up perspectief.
Recent werden twee verdachten gearresteerd wegens het lekken van staatsgeheimen. Universitair hoofddocent Eleni Braat legt uit wat deze classificatie inhoudt.
Promovendus Jip Lensink is te gast bij Radio Oras. Ze vertelt over haar onderzoek naar Molukse kerkmuziek, waar ze kerkdiensten in het hele land voor bezocht.
Talen van geweld: Stilte, informatie en misleiding in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, 1945-1949 is het nieuwe boek van Remco Raben en Peter Romijn.
Lees dit boek van Roberta Biasillo, in het Nederlands 'Een milieugeschiedenis van de Pontijnse moerassen: Terracina van hereniging tot landherstel (1871-1928)' in open access.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets uit de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: de legendarische professor Donders.
Universitair hoofddocent Joost Dankers vertelt bij BertOp5 (NPO Radio 5) over de Jeugdspaarwet, die in de jaren 50 werd ingevoerd om de jeugd te laten sparen.
Op 27 september 1975 demonstreerde de Nederlandse regering tegen het regime van de Spaanse dictator Franco. Universitair docent Stefanie Massink vertelt meer.
Met de sKBL Ithakaprijs ontvangt Renger de Bruin Nederlands belangrijkste prijs voor verhalen over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.
Wil je inzicht in de uitspraken van een politicus of partij? De Nederlandse parlementaire toespraken van 1815 tot 2022 zijn nu beschikbaar in de open-source tekstzoek- en verkenningstool I-Analyzer.
Om meer mensen met het begrip ‘Open Science’ bekend te maken ontwierp het team van het Open Science Escape Room-project de online escaperoom Last Contact.
Transities in kunst, cultuur en politiek is samengesteld ter ere van het afscheid van emeritus hoogleraar Kunst, cultuur en diversiteit Rosemarie Buikema.
Vanaf 1 januari 2024 bekleed David Onnekink drie dagen per week de bijzondere leerstoel Christelijk ecologisch denken aan de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht.
Tijdens het uitgraven van zijn tuin stuit Erwin Jesterhoudt op een stuk oude muur en komt er via een digitale historische kaart van de Universiteit Utrecht achter dat het gaat om een stuk historische vestingmuur.
Onder redactie van Marco Mostert verscheen een publieksboek met tekstfragmenten over het gebied van het huidige Nederland en zijn tiende- en elfde-eeuwse bewoners.
De eerste CHARM-EU Open Science Recognition Award is uitgereikt aan Saskia Stevens. “Deze prijs is niet alleen voor mij, maar voor ons hele Constructing the Limes-team.”