HUMmagazine - Onderzoeksnieuws

14 oktober 2019
Dat weinig meisjes voor techniekstudies kiezen vloeit voort uit onze neiging om jongens en meisjes al vanaf hun geboorte systematisch anders te behandelen.
De Utrecht Data School (UDS) tijdens Overheid 360° in 2018. Bron: Utrecht Data School
14 oktober 2019
Mirko Schaefer was een van de sprekers op Overheid 360°, het congres over informatiemanagement voor de overheid.
Whanganui River © iStockphoto.com
10 oktober 2019
Matthias Kramm heeft dit jaar de Kuklys-prijs gewonnen voor zijn paper over de capability approach en de Whanganui rivier.
Dr. Devin Vartija
10 oktober 2019
Op 5 november wordt de PUG-prijs uitgereikt aan Dr. Devin Vartija voor zijn proefschrift over de gelijk- en ongelijkheid in de Verlichting en moderne tijd.
10 oktober 2019
De app GlobalPoverty.World biedt een interactief platform voor gebruikers om hun eigen basisbehoeften te definiëren.
10 oktober 2019
Caroline de Gruyter schreef in het NRC over de boerenprotesten en hun historische context, gebaseerd op de scriptie van Luuc Ritmeester.
8 oktober 2019
Het DTN is een globale analyse van radicalisering, extremisme en de nationale en internationale terroristische dreiging tegen Nederland.
Dr. Ralph Sprenkels
8 oktober 2019
Op 14 september 2019 is onze geliefde collega Ralph Sprenkels overleden nadat hij een hartstilstand heeft gehad.
7 oktober 2019
In deze verzameling essays wordt de notie van stedelijke interfaces bevorderd om te onderzoeken hoe media de openbare ruimtes van onze steden beïnvloeden.
7 oktober 2019
Bob de Graaff schrijft in de NRC over de mogelijkheden die de geheime diensten tegenwoordig hebben.
Foto: een ”still” uit de nepvideo met de Amerikaanse oud-president Obama. Rechts acteur Jordan Peele; zijn mond en stem zijn gecombineerd met videobeelden van Obama. beeld via YouTube
7 oktober 2019
José van Dijck schrijft in het Financieel Dagblad over de gevaren van deepfakevideo's.
7 oktober 2019
Deze uitgave gaat in op de uitdagingen en mogelijkheden van onderzoek naar de Europese dimensies van de populaire printcultuur.
Prof. dr. Jose van Dijck. Foto: Ed van Rijswijk
7 oktober 2019
Het onderzoek maakt onderdeel uit van een groter Europees onderzoeksproject (Horizon 2020) genaamd 'Policy, Expertise, and Trust in Action (PEriTiA)'.
3 oktober 2019
Schrijven voor de wetenschap helpt je om je wetenschappelijke schrijfvaardigheden op orde te krijgen.
Uitreiking Spinozapremie 2019 © NWO, fotografie: Bram Saeys
2 oktober 2019
Economisch historicus Bas van Bavel nam vandaag de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap in ontvangst.
Prof. dr. Jan ten Thije. Foto: Didi van Zoeren
1 oktober 2019
Het onderzoek van Jan ten Thije beslaat verschillende benaderingen binnen het brede onderzoeksgebied van de Interculturele Communicatie.
Hondurese asielzoekers © iStockphoto.com/vichinterlang
30 september 2019
Na Guatemala en Honduras willen de Verenigde Staten nu ook met El Salvador een akkoord sluiten.
30 september 2019
Mediawetenschappers Franca Jonquiere en Tom Slootweg over Cat Video Fest 2019.
30 september 2019
"Het kabinet heeft een volstrekt gebrek aan visie op de wetenschap", meent Birgit Meyer in de NRC.
26 september 2019
Universiteit Utrecht ontwikkelt lessenserie om met mediawijsheid veerkracht van jonge migranten te versterken.
Sanne Frequin MA
26 september 2019
Sanne Frequin legt uit wat graftombes zeggen over het leven en de dood in de middeleeuwen.
23 september 2019
De werkconferentie op 4 oktober vindt plaats in het Academiegebouw in Utrecht.
23 september 2019
Sander Werkhoven pleitte afgelopen week in de Volkskrant voor een open discussie over ADHD.
Thomas Bernhard in 1987
23 september 2019
Barbara Mariacher was te gast bij de podcast 'Lees Dees' van de VPRO, waar ze sprak over de vergeten roman Houthakken van Thomas Bernhard.
23 september 2019
De theorie van Ingrid Robeyns, genaamd limitarisme, wordt in The Gurdian aangehaald om het probleem van extreme rijkdom aan te kaarten.
23 september 2019
Op 1 augustus hield James Kennedy een lezing over de Amerikaanse Bible Belt. In een nagesprek gaat hij verder in op dit fenomeen.
19 september 2019
De essaycollectie staat onder redactie van o.a. Eva Troelenberg.
19 september 2019
Dan Hassler-Forest beantwoordt de vraag of de serie Friends vandaag de dag nog wel kan.
Maarten Prak bij De Wereld Draait Door. Bron: BNNVARA (Still)
19 september 2019
Maarten Prak sprak in diverse media over de keuze van het Amsterdam Museum de term 'Gouden Eeuw' te vervangen.
17 september 2019
Complottheorieën worden meestal weggezet als volslagen ongegrond. Maar hoe irrationeel is het eigenlijk om in een complottheorie te geloven?
Ouderenzorg © iStockphoto.com
16 september 2019
Tine De Moor is te zien in een nieuwe video van Stichting DOEN. Stichting DOEN zet zich in voor een groene, sociale en creatieve samenleving.
Een kluizenaar in een ruïne, Jan Adriaensz. van Staveren, 1650-1668. Bron: Rijksmuseum.nl
16 september 2019
Geert Buelens schrijft in De Groene Amsterdammer over de bezuinigingen op wetenschappelijk onderwijs.
Beatrice de Graaf bij Jinek. Bron: KRO NCRV (still)
12 september 2019
Beatrice de Graaf vertelt bij Jinek over rechtsextremisme, terrorisme en geweld.
Etta Palm d’Aelders bij een bijeenkomst van de 'Club Patriotique de Femmes', prent van Jean-Baptiste Lesueur. Bron: Wikimedia
12 september 2019
Masterstudent Samantha Sint Nicolaas heeft dit jaar de Johanna Naberprijs voor afstudeerscripties over gender- en vrouwengeschiedenis gewonnen.
Monopolie © iStockphoto.com
12 september 2019
Naomi Woltring doet onderzoek naar de grote invloed van neoliberale ideeën in Nederland.