In haar boek Politics of Feeling in Songs of the Dutch Revolutionary Period werpt Renée Vulto nieuw licht op de geschiedenis van Nederlandse politieke liederen.
Payal Arora biedt in haar boek From Pessimism to Promise een overtuigend betoog dat het niet naïef is om optimistisch te zijn over onze digitale toekomst.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets wat je móét weten over de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: de zangcultuur van studenten.
Deze zomer zijn Kathrin Thiele, Danielle van den Heuvel, Birgit M. Kaiser en Cadence Kinsey benoemd tot hoogleraar aan de Utrechtse faculteit Geesteswetenschappen.
Sanne Frequin en Daantje Meuwissen vertellen bij o.a. OVT en de NOS over de baanbrekende 3D-scans die restaurateurs helpen bij het behouden van het unieke erfgoed.
Collaborative Research in the Datafied Society: Methods and Practices for Investigation and Intervention is de nieuwe publicatie van o.a. Mirko Schäfer en Karin van Es.
Konstantinos Kogkalidis ontvangt de E.W. Beth Dissertation Prize voor zijn proefschrift ‘Dependency as Modality, Parsing as Permutation. A Neurosymbolic Perspective on Categorial Grammars’.
Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent duidt de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden in verschillende media. Een overzicht van de ontwikkelingen.
In Menacing Tides: Security, Piracy and Empire in the Nineteenth-Century Mediterranean, belicht Erik de Lange veiligheid binnen de internationale betrekkingen.
Naar aanleiding van het gebruik van de term 'omvolking' door de PVV licht Annelotte Janse toe wat de term betekent, waar deze vandaan komt en hoe het gebruikt wordt.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets wat je móét weten over de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: de universitaire gemeenschap.
Annette Markham is hoogleraar Media Literacy and Public Engagement bij het department Media en Cultuurwetenschappen. In dit interview vertelt ze over haar onderzoek.
Utrechtse onderzoekers ontwikkelden een bredere methode om de welvaart te meten: de Brede Welvaartsindicator (BWI). Dit jaar nam de brede welvaart in Nederland toe.
Deze bundel brengt essays bijeen die elk reflecteren op het fenomeen van erasure en de verschillende methodologieën die worden gebruikt in het onderzoek.
Sinds het ontstaan van de islam zijn er altijd kritische islamitische tegendenkers geweest. In het ERC-project Beyond Sharia staan deze non-conformisten centraal.
Els Rose heeft een eredoctoraat ontvangen van de Universiteit van Lausanne. Rose is hoogleraar laat- en middeleeuws Latijn aan de Universiteit Utrecht.
Laura Almagor heeft het hoofdstuk ‘Jewish Territorialism and 'Other Zions'’ geschreven voor het Routledge Handbook on Zionism dat deze maand zal worden gepubliceerd.
In het kader van Constructing the Limes worden stukken uit de PUG-collectie digitaal beschikbaar gemaakt en de meest opvallende worden tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd.
Vier onderzoekers van de Universiteit Utrecht deden onderzoek naar de effectiviteit van het uitlezen van mobiele telefoons van asielzoekers. Niet alleen blijkt dit ineffectief, het betekent ook een forse inperking van de grondrechten van asielzoekers.
Citizenship Discourses in the Early Middle Ages heeft een nieuw boek uitgebracht, een studie van het middeleeuwse denken over de stad in tekst, beeld, en materiële cultuur.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets uit de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: overlijdensrituelen.
Multilingualism in Academia and Educational Constellations is een nieuw boek over meertalig beleid, theoretische concepten en academisch schrijven in meertalige contexten.
In Archiving Activism in the Digital Age bieden Daniele Salerno en Ann Rigney nieuwe inzichten in de kansen en uitdagingen die digitalisering met zich meebrengt bij het archiveren.
Naomi Ellemers: 'Met dit geld kunnen we de komende 10 jaar onderzoeken hoe je sociale verbanden in de samenleving kunt verstevigen zonder andere verbanden te ondermijnen.'
Payal Arora is uitgenodigd om zitting te nemen in de adviescommissie van de United Nations University Operating Unit on Policy-Driven Electronic Governance (UNU-EGOV).
In zijn boek Four Ways of Hearing Video Game Music geeft Michiel Kamp een overzicht van de manieren waarop videogames ons uitnodigen om naar hun muziek te luisteren.
Stemhulpen kunnen heel handig zijn – zeker als je je bewust bent van hun beperkingen, schrijven Bregje Holleman, Leo Lentz, Henk Pander Maat en Naomi Kamoen.
Data donatie biedt een nieuwe en unieke aanpak voor het verzamelen van digital trace data. Het team van Karin van Es en Dennis Nguyen voert twee pilotstudies uit over Netflix en ChatGPT.
Onlangs vond voor het eerst een muzikaal wetenschappelijk experiment plaats in het UMC Utrecht in het kader van het unieke onderzoeksproject Tussentijd. Het doel van dat project is muziek inzetten om mensen met psychisch leed te helpen.
Hoe kan én moet de overheid reageren op de huidige lage deelname aan het vaccinatieprogramma? Daarover adviseren ethici Marcel Verweij en Roland Pierik (Maastricht) in hun nieuwe boek.
Stefan Gaillard en Martijn van der Meer staan op de Forbes 30 under 30 lijst voor Science and Healthcare in Europa, voor het oprichten van het ‘Journal of Trial and Error’.
Emeritus hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman beschrijft maandelijks iets uit de lange geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Deze keer: ruzies en vetes.
De KHMW Langerhuizen Oeuvreprijs wordt sinds 2020 jaarlijks uitgereikt om een wetenschapper te eren die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de natuurwetenschappen. Dit jaar gaat de prijs naar twee emeriti van de UU: Dennis Dieks en Floris Cohen.
Postcolonial Theory and Crisis, geredigeerd door o.a. Sandra Ponzanesi, tracht te achterhalen hoe de postkoloniale theorie in het huidige Europa het best kan worden geduid.
Een interuniversitair team van onderzoekers gaat de komende jaren onder de naam Adapt! onderzoeken welke capaciteiten nodig zijn om crises het hoofd te bieden.