De filmwereld moet duurzamer, vindt het Nederlands Filmfestival. Geesteswetenschappers zochten uit hoe en Judith Keilbach vertelt over de best practices en de knelpunten.
Over de jaren heeft de menselijke moraal enkele grote veranderingen doorgemaakt. Jeroen Hopster vertelt in de podcast Philosophical Disquisitions welke dat zijn.
Universitair docent Ozan Ozavci schrijft in The Conversation waarom zoveel mensen geloven dat er ‘geheime clausules’ in het Verdrag van Lausanne (1923) staan.
Hoogleraar Politieke filosofie & economische ethiek Rutger Claassen vertelt in de podcast Ecosofie over de groeiende maatschappelijke betrokkenheid van ondernemingen.
Universitair docent Politieke geschiedenis Camille Creyghton legt uit waarom de soldaten in de vergetelheid zijn geraakt en hoe hun nabestaanden voor hen opkomen.
Op donderdagmiddag 16 februari geven Antal van den Bosch en Dong Nguyen een lezing over de impact van de recente AI-ontwikkelingen op de taalkunde en de digital humanities.
Het gesprek over vliegen aangaan, hoe doe je dat? Daarover schrijven sociaal psycholoog Félice van Nunspeet en filosoof Naomi van Steenbergen een opiniestuk.
Het Centre for Digital Humanities presenteert met trots haar nieuwe staf onderwijsrogramma van het voorjaar 2023. We bieden nu ook workshops op maat aan.
In 'Omdat lezen loont' analyseren leerlingen, leraren, schoolbestuurders, lerarenopleiders, wetenschappers en heel veel andere betrokkenen de oorzaken van de Nederlandse leescrisis.
Hoogleraar Media en digitale samenleving José van Dijck vertelt bij IMPAKT TV hoe digitale platforms en sociale media via data onze democratie beïnvloeden.
Docent Politieke geschiedenis Koen van Zon vertelt in Trouw over het vergeten verleden van Nederland in de democratische vorming van het Europees Parlement.
Onder anderen universitair docent Religiewetenschap Pooyan Tamimi Arab ontving de prijs voor het werk dat GAMAAN doet op het gebied van publieksonderzoek in Iran.
Promovendus Veiligheidsgeschiedenis Annelotte Janse en hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen Beatrice de Graaf leggen uit wie deze groep is en wat ze wil.
Wat is de meerwaarde van de media- en cultuurwetenschappen? Universitair docent en media- en cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest vertelt wat zijn visie is.
In de KVS Preadviezen, samengesteld door Rutger Claassen en Dirk Schoenmaker, staat onder meer dat bedrijven moeten helpen maatschappelijke uitdagingen op te lossen.
Tienduizenden dossiers van de Binnenlandse Veiligheidsdienst zijn straks in te zien. Hoogleraar Intelligence and Security Studies Bob de Graaff vertelt erover in NRC en bij EenVandaag.
Docent Moderne Engelse en Amerikaanse literatuur Johanna Hoorenman besprak de nieuwe film Emily en het echte leven van Emily Brontë bij MAX Nieuwsweekend.
Het eerste complete boek over 'badhai' verschijnt: een theater- en danskunst die in Zuid-Azië wordt opgevoerd door ‘hijra’, ‘khwaja sira’ en transgemeenschappen.
Dit jaar kent de European Research Council (ERC) maar liefst zes ERC Starting Grants toe van elk 1,5 miljoen euro aan onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
Universitair docent Politieke geschiedenis René Koekkoek legt uit dat de excuses voor het slavernijverleden over meer gaan dan alleen herstelbetalingen.
Medioneerlandicus Jelmar Hugen zag dat mensen Nederlands, Frans en Latijn door elkaar gebruikten en vroeg zich af: waarom doorspekten sommige dichters hun Nederlandse tekst met Latijnse citaten?
Hoogleraar Moderne geschiedenis James Kennedy vertelt bij NOS Met het Oog op Morgen over de uitkomsten en gevolgen van de tussentijdse verkiezingen in Amerika.
Wealth and Power, onder redactie van o.a. hoogleraar Politieke filosofie en economische ethiek Rutger Claassen, onderzoekt het verband tussen rijkdom en politiek.
Mirko Tobias Schäfer en Iris Muis van de Utrecht Data School waren te gast om bij The Greens/EFA te vertellen over het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA).
Na het succesvolle standaardwerk 'De wereldgeschiedenis van Nederland' verscheen in oktober de nieuwe publicatie 'Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland'.
O.a. hoogleraar Internationale geschiedenis in relatie tot het milieu Liesbeth van de Grift stelde een nieuw boek samen over de landbouw in de twintigste eeuw.
In oktober gaf Beatrice de Graaf de 33ste Wellington Lecture. Ze vertelde hier hoe de macht en dreiging van Napoleons Frankrijk werden ingeperkt na 1815.