Renger de Bruin wint sKBL Ithakaprijs: “Ik zit nog steeds achter mijn bureau te genieten”

Renger de Buin in AD

Renger de Bruin na het ontvangen van de sKBL Ithakaprijs 2023. Foto: Leny van Doesburg

Met de sKBL Ithakaprijs ontvangt Renger de Bruin Nederlands belangrijkste prijs voor verhalen over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen voor zijn Adel en ridderschap in Utrecht. AD sprak hem erover. “Ik had het totaal niet verwacht.”

Nagenieten

Onderzoeker De Buin zit nog steeds na te genieten, vertelt hij het AD als ze hem interviewen. “We zaten met alle genomineerden in het prachtige kasteel De Vanenburg in Putten. Toen begon juryvoorzitter Paul Schnabel het juryrapport voor te lezen en het werd steeds duidelijker dat het mijn boek geworden was.”

Ridderschap van Utrecht

Het idee voor het boek kwam in 2014 of 2015, zegt De Bruin. Het ridderschap van Utrecht had een geschiedenis over de Gelderse adel gezien en had wel interesse in een gelijksoortig boek. “De auteur van dat boek heeft mij vervolgens aangeraden. Zodoende ben ik met de voorzitter van het ridderschap gaan praten.”

“Het gaat over het verschijnsel ‘adel’ in de regio Utrecht van de vroege middeleeuwen tot aan nu. Wist je bijvoorbeeld dat de opnames van Heel Holland Bakt plaatsvinden op het kasteelterrein van de familie Van der Goes, voorheen De Beaufort, in Maarsbergen? Dat soort zaken komen terug in het boek.”