Onderzoek

Met onze expertise dragen wij bij aan de analyse en oplossing van maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken op de volgende gebieden:

Universitaire thema's

De Universiteit Utrecht heeft vier strategische thema's en zeven focusgebieden op het gebied van onderzoek, waarin wetenschappers uit verschillende vakgebieden samenwerken aan een integrale benadering van actuele vraagstukken. Onderzoekers van Geesteswetenschappen participeren met name in de volgende thema's:

Wat maakt een samenleving open en toekomstbestendig?

Wat is de bijdrage van instituties - de formele en informele regels van het menselijk handelen - aan duurzame welvaart, gelijkwaardigheid en democratie? Dit onderzoek vindt plaats in het strategische thema Institutions for Open Societies.

Evenwichtig opgroeien

Hoe kunnen jongeren zich optimaal ontwikkelen in een snel veranderende samenleving? Dit onderzoek vindt plaats in het strategische thema Dynamics of Youth.

Naar een duurzame samenleving

Hoe maken wij de transitie naar een samenleving die ecologisch, economisch en sociaal in balans is? Dit onderzoek vindt plaats in het strategische thema Pathways to Sustainability.

Ontwikkeling van data science-technieken

Hoe kunnen we de ontwikkeling van data science-technieken versnellen in onderzoeksgebieden waar ze nog niet zijn toegepast? Dit onderzoek vindt plaats in het focusgebied Applied Data Science.

Leren en blijven leren

Hoe helpt goed onderwijs de samenleving vooruit? Dit onderzoek vindt plaats in het focusgebied Education for Learning Societies.

Serious gaming

Hoe kunnen games informeren, motiveren, aanspreken op emoties en gedrag beïnvloeden? Dit onderzoek vindt plaats in het focusgebied Game Research.

Nieuwe uitdagingen aangaan

Hoe kunnen professionals op effectieve wijze anticiperen op de veranderende aard van professioneel werk? Dit onderzoek vindt plaats in het focusgebied Professional Performance.

Een geweldig voorbeeld van teamwerk

Welke nieuwe kennis kan sport opleveren over het co-creëren van publieke waarden? Dit onderzoek vindt plaats in het focusgebied Sports and Society.

Samenwerken

Heeft u interesse in samenwerking met onze onderzoekers?

Laatste nieuws over onderzoek

© iStockphoto.com
25 maart 2019
Onno Kosters schreef een gedicht naar aanleiding van de tramaanslag in Utrecht op 18 maart.
© iStockphoto.com
25 maart 2019
Tessa van Charldorp brengt knelpunten op gebied van ziekenhuiscommunicatie in kaart.
Emmanuel Macron. Bron: Wikimedia/Austrazil
22 maart 2019
Pepijn Corduwener en Arthur Weststeijn schrijven in 'de Volkskrant' over de populistische politiek in Europa.
RSS