Israël is in oorlog met Hamas: wat is er gebeurd en hoe gaat het verder?

Peter Malcontent over de oorlog tussen Hamas en Israël

Oorlogsschade in Gaza en Israël / Foto links: Palestinian News & Information Agency (Wafa), via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) / Foto rechts: Bron: יואב קרן, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Oorlogsschade in Gaza en Israël. Foto links: Palestinian News & Information Agency (Wafa), via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) / Foto rechts: יואב קרן, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Op zaterdag 7 oktober 2023 lanceerde de Palestijnse beweging Hamas een grootschalige en extreem gewelddadige aanval op Israël. Israël reageerde fel met niet aflatende bombardementen en sindsdien zijn Palestijnen en Israëliërs in en rondom de Gazastrook nergens meer veilig. Universitair docent Geschiedenis van de internationale betrekkingen Peter Malcontent is gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijns conflict. In navolging van het recente nieuws uit Israël, de Gazastrook en andere Palestijnse gebieden, werd hij door verschillende media uitgenodigd om de situatie te duiden. Een overzicht van de laatste ontwikkelingen in deze decennialange strijd.

Aanval van Hamas op Israël

Profile picture Dr Peter Malcontent
Dr. Peter Malcontent

Hamas is een soennitisch-islamitische en jihadistische organisatie die terreurgeweld niet schuwt, legt Malcontent uit in EenVandaag (10 oktober 2023). “Bij bijna alle internationale organisaties en overheden staan ze op de lijst van terroristische organisaties.” Hamas is echter meer dan dat, benadrukt hij. Het is naast een terroristische organisatie ook een politieke partij die in 2006 aan de (democratische) Palestijnse verkiezingen deelnam en deze won. Daarnaast verleent Hamas ook sociale diensten aan haar achterban. De organisatie is in vele opzichten vergelijkbaar met Hezbollah in Libanon, zij het dat die organisatie de sjiitische versie van de islam aanhangt.

Vanuit de Gazastrook opent Hamas op zaterdag 7 oktober 2023 een grootschalige en bloedige aanval op Israël. Hamas schiet duizenden raketten af op Israëlische steden en Hamasstrijders, die door het grenshek waren gebroken, vermoorden ongeveer 1400 Israëlische burgers en militairen. Daarnaast nemen ze meer dan tweehonderd mensen als gijzelaars mee naar Gaza. “Nog nooit hebben Palestijnse strijders van Hamas zich zo [massaal] op Israëlisch territorium begeven”, zegt Malcontent in Trouw (7 oktober 2023).

Interne spanningen in Israël

De timing is niet willekeurig, denkt Malcontent. “Ik denk dat Hamas zich heel goed gerealiseerd heeft dat Israël erg met zichzelf bezig is geweest de afgelopen periode” (Trouw, 7 oktober 2023). Sinds het aantreden van een nieuwe ultrarechtse regering in december 2022 wordt Israël geteisterd door grote interne spanningen. Zo gingen honderdduizenden Israëliërs het afgelopen half jaar wekelijks de straat op om te protesteren tegen de regering van premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu, die met de invoering van nieuwe wetten de democratie wil inperken.

De regering steunt ook Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Omdat het geweld tussen Palestijnen en kolonisten daar sterk is toegenomen, heeft het Israëlische leger – de Israeli Defence Forces (IDF) – troepen bij de grens van Gaza moeten verplaatsen naar deze ‘Westbank’. “Iedereen kijkt heel veel naar elkaar, iedereen discussieert heel veel met elkaar, met als gevolg dat de operationele kant van de zaak misschien niet helemaal op orde is. Daar heeft Hamas gebruik van kunnen maken”, aldus Malcontent (Trouw, 7 oktober 2023).

Kaart van de Palestijnse gebieden naar de Osloakkoorden. Afbeelding: Wikey-nl, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Kaart van de Palestijnse gebieden, zoals verdeeld na de Oslo-akkoorden. Bron: Wikey-nl, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De hoop van Hamas

De laatste openlijke oorlog tussen Israël en Palestijnen vond plaats in 2021. Die duurde toen twee weken en daarna laaide het geweld nog een aantal keer op. “De militaire superioriteit van Israël is natuurlijk een feit”, zegt Malcontent in Trouw (7 oktober 2023). Alle Gaza-oorlogen sinds 2006 zijn in het voordeel van Israël geëindigd. “Hamas weet dat het nooit van Israël zal kunnen winnen.”

Hamas voert de nieuwe aanvallen echter niet voor niets uit, denkt Malcontent. “Het maakt hiermee duidelijk dat het nog bestaat, dat het nog krachtig is.” Daarnaast hoopt Hamas volgens hem de toenadering tussen Israël en Saudi-Arabië te saboteren. Hamas zou de Arabische landen willen dwingen achter de Palestijnen te blijven staan. Ook Iran, dat Hamas zowel militair als financieel steunt, is niet enthousiast over meer toenadering tussen Saudi-Arabië en Israël. Iran beschouwt Israël als aartsvijand en de soenitische Saudi’s als belangrijke regionale concurrent.

Ook zou Hamas hopen dat de vonk van deze oorlog overslaat naar de Westelijke Jordaanoever en dat daar een nieuwe Palestijnse intifada (opstand) veroorzaakt. Verder hoopt Hamas mogelijk op hulp van de eveneens door Iran gesteunde Hezbollah-beweging in Libanon, die tiendduizenden strijders op de been kan brengen om Israël vanuit het noorden binnen te vallen.

Israël staat nu voor een dilemma, stelt Malcontent in Met het Oog op Morgen (7 oktober 2023). Een grondoffensief is nodig om Hamas uit te schakelen, alleen met bombardementen gaat dat niet. Ook heeft de regering iets nodig om het verlangen naar recht en vergelding onder de eigen bevolking te bevredigen. Maar zo’n grondoffensief kan de hele regio in brand zetten, met Israël erbij.  

Hamas lanceert een reeks verrassingsaanvallen op Israël (7 oktober 2023). Foto: Marginataen, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Hamas lanceert een terroristische verrassingsaanval op Israël (7 oktober 2023). Foto: Marginataen, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Blokkade van de Gazastrook

Op 9 oktober komt het nieuws dat er op en rond een festivalterrein bij de kibboets Re’im honderden lichamen van vermoorde festivalgangers zijn gevonden en dat Hamas meer dan tweehonderd mensen in gijzeling houdt. Later die dag kondigt de Israëlische regering een blokkade aan die de Gazastrook volledig afsluit van water, elektriciteit, brandstof en andere goederen. 24 uur later wordt de waterkraan weer opengedraaid.

Met de blokkade zullen vooral onschuldige burgers van Gaza worden getroffen, zegt Malcontent in RTL Nieuws (9 oktober 2023). “Sinds 2007 is er gebrek aan van alles in Gaza. Dat zal nu alleen nog maar erger worden.”

Reactie in Nederland

Direct na de inval van Hamas op 7 oktober verklaart demissionair minister-president Mark Rutte dat Nederland pal achter Israël staat en op 9 oktober gaat op veel overheidsgebouwen de Israëlische vlag uit. Malcontent vindt het gebaar begrijpelijk, maar vraagt zich bij de NOS (9 oktober 2023) af of het niet een mooier gebaar was geweest om gemeentevlaggen halfstok te hangen.

Overblijfselen van het politiebureau van Sderot, Israël (8 oktober 2023). Foto: יואב קרן, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Overblijfselen van het politiebureau van Sderot, Israël (8 oktober 2023). Foto: יואב קרן, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Net als in veel andere landen wordt er in Nederland geworsteld met de oorlog tussen Israël en Hamas. “In de eerste plaats heeft dit te maken met de lange schaduw van de Tweede Wereldoorlog”, legt Malcontent uit in EenVandaag (10 oktober 2023). Op jongere generaties heeft de Tweede Wereldoorlog echter minder invloed, ziet hij. Zij vormen hun mening eerder door beelden die op sociale media rondgaan.

Daarnaast speelt volgens Malcontent mee dat de Nederlandse samenleving is veranderd. “Er zijn veel Nederlanders met een niet-Nederlandse achtergrond, vaak met hun roots in Noord-Afrika of het Midden-Oosten. Zij bekijken Palestijnen veelal op een andere manier dan, laten we zeggen, de gemiddelde witte Nederlander.” Hij wijst op een gedeeld geloof en een gedeelde cultuur.

Deze Nederlanders zien in het conflict tussen Israël en de Palestijnen een koloniaal conflict, zegt Malcontent, waarbij Israël de kolonisator is en de Palestijnen de gekoloniseerden. Hiermee wordt met name de Westelijke Jordaanoever bedoeld, die sinds 1967 gedeeltelijk door Israël wordt bezet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken sprak de Palestijnse president Mahmoud Abbas in januari nog over de toenemende spanningen. Foto: U.S. Department of State, via Wikimedia Commons (CC0)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken sprak de Palestijnse president Mahmoud Abbas in januari nog over de toenemende spanningen. Foto: U.S. Department of State, via Wikimedia Commons (CC0)

Palestijnse president Abbas

De oorlog tussen Israël en Hamas brengt de Palestijnse president Mahmoud Abbas in een spagaat, vertelt Malcontent in EenVandaag (12 oktober 2023). Aan de ene kant moet Abbas genoeg steun behouden op de Westelijke Jordaanoever, waar hij al niet populair is – de Israëlische aanwezigheid op de Westbank is groot, de Palestijnse Autoriteit corrupt en incompetent, en de beloofde Palestijnse staat is er ook nog niet. Hij kan het geweld van Hamas dus niet eenvoudig veroordelen. Zwijgen is echter ook geen optie, want hij moet eveneens de internationale gemeenschap te vriend houden.

Israël roept Palestijnen op te vertrekken

De Israëlische regering roept de bewoners van het noorden van de Gazastrook op 13 oktober op om te vertrekken naar het zuiden. Het gaat hierbij om ongeveer een miljoen Palestijnen. “Die oproep lijkt heel netjes”, zegt Malcontent in RTL Nieuws (13 oktober 2023), “maar het is heel simpel: de burgers in de Gazastrook kunnen nergens naartoe. Dat weet Israël ook.”

Malcontent voorziet onmiddellijke ellende en verschrikkingen (Nieuwsblad, 13 oktober 2023). “Er zijn onvoldoende huizen en voorzieningen. Ik denk dat het onvermijdelijk is dat ze vroeg of laat het Israëlische leger toch zullen tegenkomen.” Eind oktober hebben de Israëlische bombardementen op Gaza inmiddels bijna achtduizend dodelijke slachtoffers geëist.

Grensovergang tussen Gaza en Egypte

De enige weg die de Palestijnen kunnen nemen is die richting Sinaïwoestijn in Egypte, zegt Malcontent bij VRT NWS (13 oktober 2023), en Israël wil ze daar graag naartoe sturen. Ondanks dat de Egyptische bevolking vierkant achter de Palestijnen staat, wenst Egypte niet mee te werken aan zo’n exodus.

Het land vreest onder andere de gevolgen van vluchtelingenkampen met honderdduizenden Palestijnen in de woestijn. “De Sinaïwoestijn is al jaren een vluchthaven voor gewapende extremisten”, legt Malcontent uit in Het Parool (16 oktober 2023). En de kans dat er met de Palestijnse vluchtelingen ook Hamasstrijders meekomen is honderd procent. Dit ligt gevoelig bij het regime van president Abdul Fatah al-Sisi. “Dat heeft vooral te maken met het gegeven dat Hamas voortgekomen is uit de Palestijnse afdeling van de Egyptische Moslimbroederschap, die door Caïro niet wordt geduld.”

Inmiddels is de grensovergang met Egypte in het zuiden van Gaza bij Rafah verschillende keren opengegaan voor humanitaire hulp, al laat Israël die maar mondjesmaat toe. Vrachtwagens met brandstof, die noodzakelijk zijn om de aggregaten van ziekenhuizen te laten draaien, mogen de grens nog altijd niet over. Voor personenvervoer blijft de grens dicht en niemand kan vanuit Gaza Egypte in.

Palestijnen inspecteren de schade na een Israëlische luchtaanval op het El-Remal-gebied in Gaza-stad (9 oktober 2023). Foto: Palestinian News & Information Agency (Wafa), via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Palestijnen inspecteren de schade na een Israëlische luchtaanval op het El-Remal-gebied in Gaza-stad (9 oktober 2023). Foto: Palestinian News & Information Agency (Wafa), via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

De Nakba

De herinnering aan de Nakba (‘catastrofe’) is voor Egypte een andere reden om de grens dicht te houden. Tijdens Israëls onafhankelijkheidsoorlog (1947-1948) vluchtten 750.000 Palestijnen, door het oorlogsgeweld en soms onder dwang van Joodse zionisten, naar omliggende Arabische landen. Toen de rook van de oorlog was opgetrokken verbood Israël de vluchtelingen terug te keren.

De Nakba staat in het geheugen gegrift en Egypte wil anno 2023 niet ongewild medeverantwoordelijk worden aan een tweede Nakba. Begrijpelijk, vindt Malcontent. Hij vraagt zich af of Israël gevluchte Palestijnen deze keer wel zal laten terugkeren.

Oproep van Hamas: ‘Vertrek niet’

Tegelijkertijd met de oproep van Israël, roept Hamas de bevolking op juist niet te vertrekken. “Hamas heeft er alle baat bij dat de burgers daar blijven”, legt Malcontent uit in Nieuwsblad (13 oktober 2023). “Hoe meer burgers er rondlopen tijdens het grondoffensief, hoe moeilijker het voor de Israëli’s is om de Hamas-strijders eruit te pikken.”

Malcontent zei in EenVandaag (11 oktober 2023) al dat het voor het Israëlische leger waarschijnlijk erg lastig wordt om Hamasstrijders te onderscheiden van burgers. “In zo’n stadsguerrilla, die je uiteindelijk zult krijgen, moeten de Israëlische militairen maar uit gaan vogelen waar [de Hamasstrijders] precies zitten en hoe je ze kunt uitschakelen.”

Met name voor de Palestijnse bevolking verwacht hij een slagveld (RTL Nieuws, 13 oktober 2023), niet in de laatste plaats omdat Hamas bewust raketlanceerinstallaties inricht naast scholen, ziekenhuizen en kinderdagverblijven.

Onderhandelingen

Het geplande grondoffensief is nog uitgebleven, maar volgens Malcontent is het onvermijdelijk dat het er gaat komen (RTL Nieuws, 17 oktober 2023). “Natuurlijk wordt er nu druk onderhandeld, maar dat is om de humanitaire hulp doorgang te kunnen laten geven en om ervoor te zorgen dat het conflict straks niet verder gaat uitbreiden over de rest van het Midden-Oosten, want dat gevaar bestaat nog steeds.” Ook probeert Israël eerder zoveel mogelijk gegijzelden vrij te krijgen, verwacht Malcontent. Daar hebben ook de VS en Europa baat bij, want veel gegijzelden komen daarvandaan. 

Malcontent denkt niet dat het nog mogelijk is om het conflict diplomatiek op te lossen. “De Israëlische regering met premier Netanyahu en minister van Defensie Gallant voorop heeft heel nadrukkelijk aangegeven: wij gaan Gaza binnen.” Voor hen is het verslaan van Hamas het enige einde van het conflict en hiervoor is een grondoffensief onontkoombaar.

Amerikaanse president Biden bezoekt Israël

De Amerikaanse president Joe Biden bracht op woensdag 18 oktober 2023 een bezoek aan Israël. Zo wilde hij nogmaals laten zien dat de Verenigde Staten pal achter Israël staan, zegt Malcontent in het RTL Nieuws (17 oktober 2023). Ook zal hij premier Netanyahu hebben verteld zich aan de regels van het internationale recht te houden.

De Amerikanen zitten niet te wachten op een grote regionale oorlog die het hele Midden-Oosten in vuur en vlam zal zetten, denkt Malcontent. Om dat te voorkomen liggen er al twee Amerikaanse vliegdekschepen voor de kust. Biden blijft wel benadrukken dat Israël als onderdeel van zijn recht op zelfverdediging gerechtigd is Gaza binnen te vallen om Hamas uit te schakelen. De Amerikaanse president waarschuwt echter dat, voor er een grondoffensief komt, duidelijk moet zijn wat er met Gaza gaat gebeuren na de vernietiging van Hamas.

President Joe Biden van de Verenigde Staten bezoekt Israëlische president Yitzhak Herzog (18 oktober 2023). Foto: Amos Ben Gershom/Government Press Office (CC BY-SA 3.0)
President Joe Biden van de Verenigde Staten bezoekt Israëlische president Yitzhak Herzog (18 oktober 2023). Foto: Amos Ben Gershom/Government Press Office (CC BY-SA 3.0)

Biden opperde eerder dat de Palestijnse Autoriteit het bestuur in Gaza zou kunnen nemen, maar Malcontent betwijfelt of president Abbas dit een oplossing vindt. “Dan lijkt het toch alsof de Palestijnse Autoriteit daar door Israël is neergezet nadat Hamas is neergeslagen.” Dat lijkt op heulen met de vijand, zullen veel Palestijnen denken, aldus Malcontent.

Veel Nederlanders kiezen (nog) geen kant in conflict Israël-Palestijnen

Uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders geen kant kiest in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, schrijft Nieuwsuur (18 oktober 2023). Anders dan demissionair minister-president Mark Rutte, die direct na de aanval van Hamas liet weten dat Nederland zich achter Israël schaart, is de Nederlandse bevolking terughoudender.

De Nederlanders die wel een kant kiezen hebben een duidelijke voorkeur voor Israël. Ruim dertig procent vindt dat Nederland Israël moet steunen, tegenover acht procent die vindt dat Nederland achter de Palestijnen moet gaan staan. Malcontent is niet verbaasd. “De cijfers bevestigen een trend die sinds eind jaren 70 zichtbaar is: de traditioneel forse sympathie voor Israël daalt, maar dat leidt niet automatisch tot meer steun voor de Palestijnse zaak.”

Wel merkt hij op dat de “uitzonderlijk lage” steun voor de Palestijnen naar alle waarschijnlijkheid te maken heeft met de timing van de enquête, “een week na de gruweldaden van Hamas.”

‘The war on information’

Op dinsdagavond 17 oktober richtte een raket veel schade aan in de directe omgeving van het al-Ahli-ziekenhuis in Gaza-stad. Hierbij vielen volgens Palestijnse autoriteiten in Gaza honderden doden. Hamas beschuldigde Israël van een doelbewuste aanval en veel internationale media gingen hier aanvankelijk in mee.

Naar aanleiding van een onderzoek door het onafhankelijke journalistencollectief Bellingcat is inmiddels duidelijk dat een defecte raket van Islamitische Jihad waarschijnlijk de boosdoener is geweest. Malcontent wijst hierop in EenVandaag (18 oktober 2023). Hij benadrukt dat schuldvraag dan al niet relevant meer is: “De schade voor Israël is al aangericht.” Door snel Israël als schuldige aan te wijzen, slaagde Hamas erin een ongekende volkswoede in de omliggende Arabische landen te ontketenen. De regeringen van die landen kunnen daardoor weinig anders dan daar gedeeltelijk in mee gaan, zegt Malcontent.

Solidariteitsprotesten in Berlijn (8 en 21 oktober). Foto links: Leonhard Lentz, via Wikimedia Commons (CC0) / Foto rechts: Montecruz Foto (CC BY-SA 3.0)
Solidariteitsprotesten in Berlijn (8 en 21 oktober). Foto links: Leonhard Lentz, via Wikimedia Commons (CC0) / Foto rechts: Montecruz Foto (CC BY-SA 3.0)

Net als Hamas probeert ook Israël de publieke opinie te beïnvloeden. Zo koopt Israël advertentieruimte op sociale media om beelden van slachtoffers van de Hamasaanval van 7 oktober te tonen. Israël ziet ook dat, naarmate er in de media steeds meer beelden van burgerslachtoffers in Gaza verschijnen, de publieke opinie in het Westen, en met name in Europa, langzaam begint te kantelen.

Om dit te voorkomen, organiseerde de Israëlische regering op 27 oktober een besloten bijeenkomst voor buitenlandse journalisten, waar het een film vertoonde die ongecensureerd gruwelijkheden liet zien waaraan Hamas zich schuldig heeft gemaakt. Dit doet Israël enerzijds om haar afschuw over het geweld van Hamas met de buitenwereld te delen, zegt Malcontent bij Nieuwsuur (23 oktober 2023), maar ook om via de internationale media de ‘hearts and minds’ van de Westerse samenlevingen te winnen. “Ze willen dat de wereld ziet hoeveel leed ze is aangedaan. Door expliciete beelden te delen, hopen ze mensen voor zich te winnen.”

Gijzelaars van Hamas

De achttienjarige Israëliër Ofir Engel, een van de gijzelaars van Hamas, krijgt met spoed een Nederlands paspoort. Zijn grootvader is een Nederlandse Jood die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël is geëmigreerd. De aanvraagprocedure was voor de gijzeling al ingezet, maar met de spoednaturalisatie hoopt Nederland Hamas onder druk te zetten Engel vrij te laten. Hoeveel effect het gaat hebben, durft Malcontent niet te zeggen (NOS, 20 oktober 2023). “Hoe je het ook wendt of keert, deze gevangenen blijven wisselgeld voor Hamas.”

Inmiddels zijn na intensieve onderhandelingen al enkele gevangenen door Hamas vrijgelaten. Als min of meer neutrale partij lijkt vooral Qatar hierbij een belangrijke rol te hebben gespeeld, zegt Malcontent. Naar de motieven van Hamas om enkele gegijzelden te laten gaan, blijft het ook voor hem gissen. Mogelijk probeert Hamas zijn imago op te krikken en een Israëlisch grondoffensief uit te stellen of te voorkomen. Hamas weet hoe belangrijk de vrijlating van de gegijzelden voor Israël is en dat het alles zal doen om hen levend terug te krijgen.

Malcontent denkt dat Hamasleiders de gegijzelden tijdens een grondoffensief zo dicht mogelijk bij zich zullen houden en inzetten als een menselijk schild. “Want zolang deze gevangenen heel dicht bij de leiders van Hamas in Gaza zitten, is het voor Israël lastig om dat leiderschap uit te schakelen. Dan loop je namelijk ook het risico dat je die gevangenen meeneemt.”

Bijeenkomst ter ondersteuning van Israël voor het Europees Parlement in Brussel in aanwezigheid van Roberta Metsola (Voorzitter van het Europees Parlement), Ursula von der Leyen (Voorzitter van de Europese Commissie), Charles Michel (Voorzitter van de Europese Raad) en leden van het Parlement (11 oktober 2023). Bron: European Parliament, via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Bijeenkomst ter ondersteuning van Israël voor het Europees Parlement in Brussel, met o.a. Roberta Metsola, Ursula von der Leyen, Charles Michel en leden van het Parlement (11 oktober 2023). Bron: European Parliament, via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Houding van de EU

In een brief aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, schrijven honderden ambtenaren van de Europese Unie ontevreden te zijn over de positie die de EU aanneemt in de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze vergelijken de situatie in Gaza met de oorlog in Oekraïne en verwijten de EU dubbele standaarden. De EU zou Israël volgens hen scherper moeten veroordelen.

Malcontent vindt dit “appels met peren vergelijken”, zegt hij bij de NOS, 22 oktober 2023. “In Oekraïne kun je duidelijk zeggen: het is Rusland dat binnengevallen is, dat gaat in tegen alle afspraken. Daar moet je Rusland voor veroordelen. In Israël en Gaza is het veel complexer.”

Desondanks hebben de protesterende ambtenaren volgens Malcontent wel een punt, laat hij weten. Het EU-beleid is er al decennia op gericht om de tweestatenoplossing te bevorderen en om een Palestijnse staat naast de Israëlische mogelijk te maken. Hiervoor steunt de EU de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever met veel financiële middelen en tegelijkertijd probeert de EU via diplomatieke kanalen zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit bij de les te houden, zegt Malcontent. Evenwichtigheid staat hierbij centraal en die heeft de EU direct na de aanvallen van Hamas laten varen, vindt hij.

Met het oog op het geweld waarmee Hamas Israël op 7 oktober binnenviel, vond Malcontent het Europese standpunt aanvankelijk begrijpelijk. Maar naarmate de hieropvolgende Israëlische bombardementen steeds meer slachtoffers eisten, bleef de Europese Commissie zonder enige commentaar pal achter Israël staan.

Inmiddels is het standpunt van de EU weer evenwichtiger, laat Malcontent weten, en wordt Israël gemaand zich aan de regels van het internationale recht te houden. Ook pleit de EU voor humanitaire corridors en gevechtspauzes om hulp doorgang te geven.

Veel indruk maakt het Europese standpunt aan Israëlische kant overigens niet, zegt Malcontent: het is met 27 lidstaten, en dus 27 verschillende smaken, altijd tamelijk vaag. Zowel de Palestijnse Autoriteit als de Israëlische regering weten dat de EU nooit economische sancties tegen hen zal durven nemen om hen tot nieuwe onderhandelingen te dwingen, aldus Malcontent.

De tekst hieronder is aangevuld na 30 oktober 2023.

Waarom stemde Nederland niet bij de Verenigde Naties?

Op 28 oktober 2023 stemde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in een spoedvergadering voor een humanitair staakt-het-vuren in Gaza. 121 landen stemden voor de resolutie, 14 tegen en 44 stemden niet. Een van de landen die zich onthielden van stemming was Nederland. Volgens demissionair minister-president Mark Rutte ging de resolutie voorbij aan Israëls recht op verdediging.

De uitslag van de stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 28 oktober 2023. Bron: via Wikimedia Commons (publiek domein)
De uitslag van de stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 28 oktober 2023. Bron: via Wikimedia Commons (publiek domein)

“In de resolutie worden de betrokken partijen, Hamas en Israël, opgeroepen om een onmiddellijk staakt-het-vuren in te stellen, waardoor de humanitaire hulp doorgang kan vinden”, vertelt Malcontent (Lang Verhaal Kort, 30 oktober 2023). Israël hoeft zich echter niet aan de resolutie te houden omdat resoluties van de Algemene Vergadering, anders dan die van de Veiligheidsraad, niet bindend zijn.

“Wat je eruit kunt halen is hoe de wereld over een bepaald probleem denkt. Je zou het als een internationale opiniepeiling kunnen beschouwen.” Hij verwacht dan ook dat Israël deze en mogelijke toekomstige resoluties naast zich neerlegt, zolang het ziet dat de steun van bondgenoten niet afneemt.

Verschil tussen de staat Israël en het Jodendom

Premier Netanyahu stelt dat een staakt-het-vuren gelijkstaat aan overgave van Israël aan Hamas, liet hij na de VN-vergadering weten. Israël zal dan ook doorgaan met de luchtaanvallen en de grondoperatie die inmiddels is gestart. Op 30 oktober besprak ook de VN Veiligheidsraad de situatie in Gaza, waar ondertussen 1,4 miljoen mensen zijn ontheemd en meer dan achtduizend mensen vermoord. De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan plakte hier een Jodenster op, als ‘symbool van trots en aansporing om Israël te verdedigen’.

Vanuit Israëlisch perspectief snapt Malcontent waar Erdans actie vandaan komt (NOS Radio 1 Journaal, 31 oktober 2023). Hij wijst erop dat Israël en de Palestijnen al sinds 1948 met elkaar op voet van oorlog verkeren. “Aan beide kanten hebben zich perspectieven ontwikkeld, die onwrikbaar zijn gaan vastzitten in het identiteitsdenken. En aan Israëlische kant is dat het perspectief dat begint met de Holocaust”, legt hij uit. “Vanuit het perspectief: wij zijn hier om te overleven en te overwinnen. Juist ter nagedachtenis aan de Holocaust.”

Er zijn echter vraagtekens te zetten, zegt Malcontent. “Hoe erg en hoe verschrikkelijk de aanval van Hamas op 7 oktober ook is geweest, het voortbestaan van de staat Israël heeft geen moment op het spel gestaan.” Hij vervolgt: “En ik zeg dit niet alleen, ook de directeur van het Yad Vashem-museum in Jeruzalem, specifiek ingericht ter nagedachtenis van de Holocaust, heeft eigenlijk al dezelfde woorden uitgesproken.” Sterker nog, zegt hij, Israël laat juist zien dat het een sterk land is, dat goed in staat is zich te verdedigen.

Malcontent benadrukt het belang om duidelijk onderscheid te blijven maken tussen het Jodendom en de staat Israël, al vinden veel mensen dat lastig. “Het zou eigenlijk zo moeten kunnen zijn dat je de staat Israël best zou mogen bekritiseren op zijn daden, zonder dat je daarmee iets afdoet aan het Jodendom.” Met het gebruik van de Jodenster vaagt Israëlisch ambassadeur Erdan de grens weg, vindt hij.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De situatie op de Gazastrook op 1 november 2023. Bron: ecrusized/Miki1234568, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
De situatie op de Gazastrook op 1 november 2023. Bron: ecrusized/Miki1234568, via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

“Kritiek hebben op de staat Israël is iets anders dan culturele of etnische Jodenhaat, en in principe hetzelfde als kritiek hebben op België of Duitsland. De Israëlische overheid moedigt die denkfout aan, want als de grens tussen Israëlkritiek en antisemitisme vervaagt, is dat gunstig voor Israël; dan mag niemand ze meer terechtwijzen”, voegt hij toe in een artikel over de leus ‘from the river to the sea’ in Trouw (4 november 2023).

Wat toenadering tussen Israëliërs en Palestijnen zo moeilijk maakt

Toenadering tussen Israëliërs en Palestijnen lijkt verder weg dan ooit. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Bij Khalid & Sophie (31 oktober 2023) vertelt Malcontent dat, hoewel het voor ‘ons als relatieve buitenstaanders’ misschien lastig te begrijpen is, aan Israëlische en Palestijnse kant verschillende interpretaties van de geschiedenis bestaan. Beide kanten hebben hun eigen lezing van historische gebeurtenissen en die zijn na al die decennia van strijd vergroeid met hun identiteit, legt hij uit.

Een groot deel van de Joods-Israëlische bevolking komt uit Joodse families die de Holocaust hebben overleefd. De littekens van die genocide dragen zij nog steeds met zich mee. Voor hen geldt dat hun families de staat Israël hebben opgebouwd uit de as van de Holocaust, licht Malcontent toe. “Vervolgens is Israël 75 jaar in conflict geraakt. Eerst met Arabische landen, de Palestijnen, dan weer de Arabische landen…” Dit heeft volgens hem geleid tot het idee leeft dat Israël er, als het puntje bij paaltje komt, alleen voor staat. “‘We zijn altijd het slachtoffer van de geschiedenis geweest en de enige manier om daarvan af te komen is om onze zaken zelf op te lossen’”, kenschetst hij het Israëlische perspectief.

Aan Palestijnse kant zie je hetzelfde, vervolgt Malcontent. Het Palestijnse verhaal hangt samen met de onafhankelijkheidsstrijd van de staat Israël (1948-1949) en de Nakba, die hierboven wordt beschreven. “Dat is hun verhaal en ook dat is na 75 jaar vergroeid met hun identiteit.” Beide lezingen zijn gestoeld op historische feiten, wat toenadering extra moeilijk maakt.

Oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict: de tweestatenoplossing of toch één?

Internationaal wordt een ‘tweestatenoplossing’ gezien als mogelijke uitweg uit de oorlog: het vormen van twee autonome staten, zowel een Israëlische als een Palestijnse. Dit lijkt misschien een goede oplossing, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan, legt Malcontent uit bij NU.nl (1 november 2023).

De Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever vormen volgens Malcontent een van de complicerende factoren. Hij denkt dat een vereiste voor het slagen van de tweestatenoplossing is dat alle Israëlische kolonisten uit de Palestijnse Gebieden vertrekken. Maar zij zullen hun huis niet zonder slag of stoot achterlaten. “Dan moet het Israëlische leger slag gaan leveren met Joden op de Westelijke Jordaanoever”, verwacht Malcontent en wijst erop dat het terughalen van kolonisten uit het veel kleinere Gaza in 2005 al complex was.

Een ander vraagstuk is de vertegenwoordiging van de Palestijnen. Wie mag er voor hen aan de onderhandelingstafel plaatsnemen om in gesprek te gaan over het vormen van een autonome staat? Hamas zal moeten worden ontwapend en de Palestijnse Autoriteit geniet onder de bevolking weinig vertrouwen, onder andere door beschuldigingen van corruptie en het uitblijven van verkiezingen.

Is het vormen van één gezamenlijke staat dan een meer haalbare optie? Ook niet, vreest Malcontent. In die staat zullen Palestijnen dezelfde rechten als Joden willen en geen tweederangs burgers worden, zoals de huidige Palestijns-Arabische bevolking in Israël. Daar zal de Israëlische regering echter weinig voor voelen, denkt Malcontent. “Als je alle Palestijnen dezelfde burgerschapsrechten geeft, blijft er van de hele Joodse natiestaat niets over.”

Lees ook: Wat wil Hamas?

Met de aanvallen die Hamas sinds 7 oktober 2023 op Israël uitvoert, focust Hamas de internationale aandacht weer op de Palestijnse zaak, vertelt islamoloog Joas Wagemakers bij de NOS (5 november 2023). Maar hoe ziet de Palestijnse zaak er tegenwoordig uit? Streeft Hamas nog naar het einde van de staat Israël, zoals in hun oorspronkelijke handvest stond, of is hun einddoel met de jaren veranderd?

Wat wil Hamas?

Ziekenhuizen in Noord-Gaza

‘Een oord van dood, verwoesting en wanhoop’, omschrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  de situatie in het al-Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza. Onder vuur genomen, zit het ziekenhuis al dagen zonder water en elektriciteit en de medische voorraden raken op. In andere ziekenhuizen in het gebied is de situatie vergelijkbaar, terwijl de strijdende partijen naar elkaar wijzen.

Volgens Israël verschuilen Hamasstrijders zich in tunnels onder de ziekenhuizen. “Elke burgerdode, elke dode baby is een tragedie,” zei premier Netanyahu, “maar die komt volledig op het conto van Hamas, dat zijn militaire installaties en commandoposten in ziekenhuizen plaatst.” Hard bewijs hiervoor heeft Israël echter nog niet geleverd, volgens Malcontent (EenVandaag, 13 november 2023).

“Dat bewijs ontbreekt na de Israëlische inname van het al-Shifa-ziekenhuis nog steeds”, zegt Malcontent tegen ons (24 november 2023). Er zijn tunnels en een groot keldercomplex gevonden onder het ziekenhuis, en volgens het Israëlische leger zijn er op verschillende plekken wapens aangetroffen, maar het bewijsmateriaal blijft discutabel, vindt hij. “Ook blijft het onduidelijk of zich tijdens het Israëlisch beleg daadwerkelijk Hamasstrijders in of onder het ziekenhuis ophielden, evenzeer als de aanwezigheid van een commandocentrum.”

Malcontent herhaalt wat hij in EenVandaag (13 november 2023) zei: “Als je het niet voor honderd procent hard kunt maken, mag een ziekenhuis of andere humanitaire post geen doelwit zijn. Daar is het internationale oorlogsrecht heel duidelijk over.”

Israël en Hamas sluiten deal over staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars

Eind november lijkt een tijdelijk staakt-het-vuren toch in het zicht. Israël en Hamas zouden een deal hebben bereikt over een staakt-het-vuren van vier dagen en de vrijlating van gijzelaars, vijftig Israëlische vrouwen en kinderen en honderdvijftig Palestijnse vrouwen, kinderen en achttienjarigen. Door het dagelijks vrijlaten van tien extra gijzelaars kan het staakt-het-vuren worden verlengd tot tien dagen. Volgens Malcontent (NOS, 22 november 2023) kunnen beide partijen de deal goed verdedigen bij hun achterban.

“Dat Israël er veel voor over heeft om mensen terug te krijgen is niet nieuw, maar nu heb je te maken met meerdere families van gegijzelden. Die zijn een kracht op zich geworden, waar de Israëlische regering niet omheen kan.” Malcontent ziet de boodschap van de regering dan ook verschuiven van ‘Hamas koste wat kost uitschakelen’ naar het willen terughalen van gijzelaars. Internationale druk speelt hierbij mede een rol, denkt hij (EenVandaag, 22 november). “Het verhaal wordt steeds lastiger als je de beelden vanuit Gaza ziet. Je moet dat wel kunnen uitleggen naar je eigen samenleving, wil je Israël blijven steunen. Dat heeft geleid tot de situatie dat Israël geen kant meer op kon.”

Malcontent wijst erop dat Netanyahu al heeft gezegd dat dit staakt-het-vuren geen einde van de oorlog betekent. “Hij kan ook moeilijk wat anders zeggen, maar nu er een tijdelijke pauze is, wordt de druk op Israël alleen maar groter.” Bij NOS (22 november 2023) vult hij aan: “Tijd werkt niet in het voordeel van Israël, maar in het voordeel van Hamas. Israël zal zich iedere dag tijdens de wapenstilstand moeten verdedigen waarom het noodzakelijk is om opnieuw te vechten.”

Op woensdag 23 november 2023 sluiten Israël en Hamas inderdaad een deal over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars, met Qatar en de Verenigde Staten als bemiddelaars. Hamas hoopt op zijn beurt wel dat dit een definitieve wapenstilstand is, denkt Malcontent. “Hamas weet dat het de oorlog tegen Israël nooit kan willen”, zegt hij tegen ons (24 november). “Bovendien hebben ze bereikt wat ze wilden: de Palestijnse kwestie staat weer hoog op de internationale agenda. Ook hebben veel Arabische landen opnieuw hun steun betuigd, ondanks hun toenaderingen tot Israël, en Palestijnse gijzelaars worden vrijgelaten.”

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op maandag 30 oktober 2023. Het is hierna bijgewerkt en aangevuld t/m donderdag 24 november 2023.

De links naar alle geciteerde mediaoptredens en meer

De Volkskrant (7 oktober 2023)
Trouw (7 oktober 2023)
EenVandaag (7 oktober 2023)
RTL Nieuws (7 oktober 2023)
NOS (7 oktober 2023)
Met het Oog op Morgen (7 oktober 2023)
NOS (8 oktober 2023)
Het Parool (9 oktober 2023)
RTL Nieuws (9 oktober 2023)
NOS (9 oktober 2023)
RTL Nieuws (9 oktober 2023)
Nieuwsuur (9 oktober 2023)
EenVandaag (10 oktober 2023)
RTL Nieuws (10 oktober 2023)
Nieuwsblad (11 oktober 2023)
EenVandaag (11 oktober 2023)
EenVandaag (12 oktober 2023)
Nieuwsblad (13 oktober 2023)
RTL Nieuws (13 oktober 2023)
VRT NWS (13 oktober 2023)
AD (13 oktober 2023)
Nieuwsuur (14 oktober 2023)
NOS op 3 (14 oktober 2023)
Het Parool (16 oktober 2023)
Het Parool (16 oktober 2023)
RTL Nieuws (17 oktober 2023)
NOS (18 oktober 2023)
RTL Nieuws (17 oktober 2023)
EditieNL (17 oktober 2023)
Nieuwsuur (18 oktober 2023)
EenVandaag (18 oktober 2023)
Langs de Lijn en Omstreken (18 oktober 2023)
RTL Nieuws (20 oktober 2023)
NOS (20 oktober 2023)
Nieuwsuur (22 oktober 2023)
NOS (22 oktober 2023)
Nieuwsuur (23 oktober 2023)
Lang Verhaal Kort (26 oktober 2023)
EditieNL (26 oktober 2023)
OVT (29 oktober 2023)
Lang Verhaal Kort (30 oktober 2023)
NOS Radio 1 Journaal (31 oktober 2023)
NOS (31 oktober 2023)
AD (31 oktober 2023)
Khalid & Sophie (31 oktober 2023)
NOS (1 november 2023)
NU.nl (1 november 2023)
Nieuwsblad (2 november 2023)
NU.nl (3 november 2023)
RTL Nieuws (4 november 2023)
Trouw (4 november 2023)
Nadia (5 november 2023)
De Dag (6 november 2023)
Het Parool (6 november 2023)
EenVandaag (7 november 2023)
Rheinische Post (13 november 2023)
Door de wereld vandaag (VRT Radio 1, 13 november 2023)
EenVandaag (13 november 2023)
NOS (14 november 2023)
Tagesschau (17 november 2023)
NOS (22 november 2023)
EenVandaag (uitzending, 22 november 2023)
EenVandaag (artikel, 22 november 2023)