“Ik kijk naar liederen omdat het naar voren brengt hoe mensen geworden zijn wie ze zijn”

Jip Lensink bij Radio Oras

Zwart-wit foto. Kerkgangers vieren het 25-jarig bestaan van de Republiek der Zuid-Molukken in Den Haag. Foto: Rob Mieremet/Anefo, via Het Nationaal Archief (CC0)
Kerkgangers in Den Haag op 25 april 1975. Foto: Rob Mieremet/Anefo, via Het Nationaal Archief

Promovendus Jip Lensink trok het hele land door om kerkdiensten te volgen voor haar onderzoek naar Molukse kerkmuziek. Ze is te gast in Radio Oras, te horen op Radio Salto, om meer te vertellen over haar werkwijze, reden voor het onderzoek en haar toekomstige stappen.

Identiteitsvorming

“Ik vind religie fascinerend”, zegt Lensink, “vooral omdat het vormend is voor wie mensen zijn en wat hun wereldbeeld is.” Als religiewetenschapper doet ze al een tijd onderzoek naar het Molukse christendom, met een focus op muziek. Haar huidige onderzoek legt de focus op identiteitsvorming van Molukse christenen in Nederland.

“Vaak hebben buitenstaanders een idee van religie als geloofssysteem, iets dat in het hoofd gebeurt”, legt Lensink uit. Het is volgens haar vaak echter veel complexer en heeft het veel meer met het lichaam en de zintuigen te maken. “Daarom kijk ik naar liederen, omdat het een mooie lens is die naar voren brengt hoe mensen geworden zijn wie ze zijn.” Dat zit niet alleen in de tekst, maar heeft ook te maken met gevoelens, herinneringen en associaties, voegt ze toe.

Persoonlijk

“Als antropoloog doe je iets wetenschappelijks”, vertelt Lensink. Het werk bevat een bepaalde analyse en objectiviteit, die een afstand met de lezer kunnen creëren. Aan de andere kant probeert ze de lezer zo dicht mogelijk bij haar eigen ervaringen te brengen en onder te dompelen in die wereld. “Tegelijkertijd ben je ook een soort schrijver”, zegt ze.

Nu het veldwerk is afgelopen en alle interviews gehouden zijn, zoekt Lensink de schrijverskant op en gaat ze aan de slag met het opschrijven van haar bevindingen. Ze organiseerde op 16 september een bijeenkomst vol zang en muziek om dit deel van haar onderzoek af te sluiten met de gemeenschap, waarvan een verslag te beluisteren is via Radio Oras.

Beluister het interview met Jip Lensink op Radio Oras (3 september)
Beluister het verslag van de bijeenkomst op 16 september (29 oktober)
‘Jip Lensink wint met haar onderzoek naar Moluks christendom de Jan Brouwer scriptieprijs’ (12 februari 2021)