“Heldenverhalen vertellen ons iets over hoe de wereld in elkaar zit”

Dan Hassler-Forest in het Klokhuis

De titel van een korte cartoon over Superman

Verhalen over superhelden zijn al jaren erg populair, onder andere in strips en films. Wat heeft deze grote populariteit veroorzaakt? Universitair docent Dan Hassler-Forest vertelt erover in het Klokhuis.

Dapper en nobel

“Superheldenverhalen bestaan net geen 100 jaar,” vertelt Hassler-Forest, “maar zolang als er mensen bestaan vertellen we elkaar verhalen over helden.” Hij omschrijft een held als een dapper en nobel iemand die het opneemt voor de zwakkeren. De held staat voor wat wij goed vinden, terwijl een slechterik onze angsten belichaamt. “De verhalen vertellen ons iets over hoe de wereld in elkaar zit”, zegt hij. “Ze helpen ons begrijpen hoe wij denken over wat goed of fout gedrag is.”

Eenvoudig

Dat heldenverhalen zo populair zijn, komt volgens Hassler-Forest omdat ze de wereld wat eenvoudiger maken. “Verhalen over helden maken dat we geloven in figuren die alleen maar goed doen of juist schurken die alleen maar kwaad in de zin hebben”, legt hij uit. “Lekker simpel, lekker makkelijk.”

Herkenning

Hoewel de eerste superhelden allemaal witte mannen waren, zit er meer diversiteit in de superhelden van nu. Hassler-Forest is blij met deze ontwikkeling, omdat het betekent dat meer mensen een held kunnen vinden die op hen lijkt. “Iedereen wil een voorbeeld waar ze zichzelf in kunnen herkennen, maar dat ook iets geeft om naar te streven”, zegt hij. “Niemand is een superheld, maar je kan wel fantaseren over hoe je het liefst zou willen zijn.”