Julide Sezer ontvangt Hélène Phoa Gender Studies Research Thesis Prize 2023

Jülide Sezer wint Hélène Phoa Gender Studies Research Thesis Prize 2023

Voor de vierde keer is de Hélène Phoa Gender Studies Research Thesis Prize uitgedeeld. Winnaar is Jülide Sezer met haar scriptie Sustaining Resistance, Cultivating Liberation: The Enduring Bond of Rooted-Resistance-Companionship between Palestinians and the Olive Trees. De prijs is uitgereikt tijdens de diploma-uitreiking van de Research Master Gender Studies op 16 november.

“Een opvallende scriptie”

Sustaining Resistance, Cultivating Liberation is een scriptie die op het juiste moment komt en een zeer inzichtelijke, sociaal geëngageerde wetenschappelijke interventie”, schreef de jury in haar rapport. “Vanuit een gelaagd kritisch Gender Studies-perspectief, houdt de scriptie zich bezig met Palestijns verzet als belichaamd door de veerkracht en wederopstanding van olijfbomen, en als zodanig als een multispecies samenwerking.”

“Jülide Sezer, de auteur van dit project, heeft een in veel opzichten opvallende scriptie geschreven. Haar onderzoek is creatief en origineel, het voldoet aan hoge academische normen; het spreekt zowel een academisch als niet-academisch publiek aan; en het is geschreven vanuit een acuut persoonlijk gevoel van urgentie, bezorgdheid en betrokkenheid.”

Moss Berke en Rupsa Nag krijgen een eervolle vermelding bij de Hélène Phoa Gender Studies Research Thesis Prize 2023
Moss Berke en Rupsa Nag

Twee scripties krijgen een eervolle vermelding: Moss Berkes Weathering Grief: Alternative Temporalities, Undone Senses and Melancholy Ecologies in Times of Planetary Ecocide en Rupsa Nags the cut is an echo: departures from visibility. De jury bestond uit Kathrin Thiele (voorzitter), Jamila Mascat, Nicole Phoa, Rabeea Ahmad (winnaar afgelopen jaar), Louis van den Hengel en Simone Aumaj.

De jury heeft met veel plezier alle ingezonden scripties gelezen, omdat ze een spannende kijk bieden op wat Genderstudies voor een nieuwe generatie inhoudt. Hoewel de jury een verscheidenheid aan onderwerpen en benaderingen tegenkwam, hadden alle ingezonden scripties één ding gemeen: alle auteurs zetten zich in voor kennisproductie die bijdraagt aan sociale rechtvaardigheid en inclusieve diversiteit.

Lees meer in het Engels (waaronder een interview met winnaar Sezer)