Celine Oldenhage wint tiende Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs

Celine Oldenhage wint tiende Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs. Foto: © Peter Hilz
© Peter Hilz

Celine Oldenhage heeft met haar masterscriptie Uit de zekerheid des doods en onzekere uure vandien: Graven en begraven worden in de Amsterdamse kerken na 1578 dit jaar de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs voor geschiedenis gewonnen.

“Indrukwekkende scriptie”

De jury, voorgezeten door Ineke Huysman, schrijft in haar rapport dat Oldenhage met haar scriptie een belangrijke nieuwe bijdrage levert aan het beeld over het begraven in de kerk na 1578. “De scriptie toont overtuigend aan dat aandacht voor de herdenkingscultuur, zoals zichtbaar door de nog aanwezige graven in de diverse Amsterdamse kerken, kan helpen een zuiverder beeld van de gebeurtenissen in het verleden te krijgen.”

Oldenhages “vlotte stijl” en onderzoek krijgen ook complimenten. “De omvang van het gebruikte bronnenmateriaal en de observaties in de kerken is indrukwekkend en getuigt van een passie voor het vak. De scriptie is van grote wetenschappelijke kwaliteit zoals bleek uit de hoge scores die ze van de juryleden ontving.”

Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs

Jaarlijks gaat de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-geschiedenisprijs naar de beste bachelor- en/of masterscriptie gericht op de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw. Doel is het stimuleren van historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak. De prijswinnaar krijgt een geldprijs van 1500 euro, een boekenpakket, een jaar abonnement op weekblad EW en een jaarlidmaatschap van de vereniging Vrienden van De Witt.