Een opera voor Suriname: Over Het pand der goden van J.N. Helstone

Diederik Burgersdijk

Omslag van het boek 'Een opera voor Suriname' van Diederik Burgersdijk (2024)

Johannes Nicolaas Helstone (1853-1927) componeerde de eerste Surinaamse opera: Het pand der goden. Op basis van nieuw bronmateriaal, onder andere uit de archieven van twee nazaten van de componist, schreef universitair docent Diederik Burgersdijk Een opera voor Suriname: Over Het pand der goden van J.N. Helstone.

Johannes Helstone

Helstone, in slavernij geboren op plantage Berg en Dal in Suriname, kreeg dankzij zijn grote muzikale talent de kans om aan het conservatorium in Leipzig te studeren. Hij studeerde cum laude af en ontwikkelde zich daar tot een vooraanstaand musicus. Hij keerde terug naar Suriname waar hij componeerde, dirigeerde en musiceerde in de Europese muziektraditie en grondlegger werd van de Surinaamse klassieke muziek. Von Weber en Mendelssohn behoren tot zijn belangrijkste inspiratiebronnen.

Uitvoering in het Concertgebouw Amsterdam

De afgelopen honderd jaar raakte het rijke oeuvre van Helstone in vergetelheid. Hier komt verandering in met de Nederlandse première van deze vergeten opera op 15 februari 2024 met een concertante uitvoering door het Concertgebouworkest in het Concertgebouw te Amsterdam.

De biografische schets van Helstone en de historische context in Een opera voor Suriname en deze uitvoering vormen samen het startschot voor de herontdekking van deze bijzondere componist en de oorsprong van de Surinaamse klassieke muziek.

Lees een fragment uit Een opera voor Suriname
Boekpresentatie op 1 februari 2024
Meer informatie
Lees meer over dit boek