The Making of Technique in the Arts

Sven Dupré e.a.

In The Making of Techniques in the Arts, geredigeerd door Sven Dupré (Universiteit Utrecht) en Marieke Hendriksen (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen), wordt de taalkundige, filosofische en pedagogische geschiedenis van techniek in de kunsten onderzocht.

Wat is ‘techniek’?

Wat is techniek binnen de kunsten? Waar de term nu veel wordt gebruikt om de praktische kant van het maken van kunst aan te duiden, was ‘techniek’ een neologisme in de volksmond en verscheen het rond 1750 voor het eerst in verdragen over kunst en wetenschap. Het woord is afgeleid van het Griekse technè en werd tot halverwege de achttiende eeuw vertaald als ‘kunst’. Techniek verwees naar processen van maken of doen en hun producten. Voorheen werden technieken beschreven als ‘kunst’, ‘methodes’ of ‘manieren’ en werden ze opgeschreven met het doel om vaardigheden en kennis te documenteren en over te dragen

Dit boek slaat een brug tussen het veranderende concept van techniek en de praktijken die er momenteel door beschreven worden. Het onderzoekt de taalkundige, filosofische en pedagogische geschiedenis van techniek in de kunsten, beantwoordt de vraag waarom de term ‘techniek’ rond 1750 voor het eerst opkwam en onderzoekt hoe de betekenis voor kunstenaars, kunsttheoretici en natuurfilosofen veranderde tot de twintigste eeuw.

Meer informatie
Lees meer over dit boek