Onderzoekers van Sociale Wetenschappen in de media

Regelmatig verschijnen wetenschappers van de faculteit Sociale Wetenschappen in de media. Hieronder een selectie uit het jaar 2016 (PDF) en 2017. Neem voor meer informatie of oudere overzichten contact op met persvoorlichter Ronnie van Veen.

juni 2017

Roy Hessels - Tv-optredens en in kranten met zijn promotieonderzoek

Er was geen ontkomen aan: het promotieonderzoek van Roy Hessels, over het kijkgedrag van baby’s als voorspeller van autisme, kwam in vele media aan de orde. Het AD schreef erover, net als RTL Nieuws. En het RTL-programma EditieNL zocht Hessels op in de laboratoria van het Langeveldgebouw om zelf te ervaren hoe een eye-tracker werkt.

Denise de ridder – NRC-column over falende voornemens

Er is iets vreemd aan de hand met klimaatvriendelijk gedrag volgens hoogleraar Gezondheidspsychologie Denise de Ridder. “Net als bij veel andere nastrevenswaardige idealen – gezonder leven of goed met je geld omgaan – slagen mensen er vaak niet in om hun goede voornemens op dat gebied in daden om te zetten.” De Ridder zet in haar NRC-column uiteen waar de schoen wringt.

mei 2017

Fenella Fleischman - Bij Nieuwsuur over religiositeit onder jongeren

De start van de ramadan was voor Nieuwsuur reden om een reportage te maken over moslimjongeren en hun godsdienstbeleving. Voor dit item zochten de journalisten ook Fenella Fleischman op in de Universiteitsbibliotheek. Fleischman doet onder meer interdisciplinair en vergelijkend onderzoek naar de integratie van immigranten.

Micha de Winter –Interviews in Trouw en De Volkskrant

Het afscheid van De Winter als faculteitshoogleraar is reden voor Trouw om de hoogleraar Pedagogiek uitgebreid aan het woord te laten. Zijn hoopvolle pleidooi voor optimistische opvoedkunde vond ook weerklank in De Volkskrant.

Arbeidspsychologen over burn-out bij nu.nl

De Utrechtse arbeidspsychologen Wilmar Schaufeli en Toon Taris schetsen in het nu.nl-artikel De burn-out hoort er een beetje bij een weinig rooskleurig beeld van het voorkomen van een burn-out. “Op papier is het mogelijk om de ideale werkplek uit te tekenen die ertoe leidt dat er geen burn-outs meer zijn.” Maar: “Er zijn weinig bedrijven die de mogelijkheid hebben de hele productie of bedrijfscultuur om te gooien.”

april 2017

Stefan van der Stigchel - Rondfietsen door Utrecht voor de wetenschap

Overstekende oma, rondborstige vrouw en schuifelende clown. Experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel laat een presentator van RTL-wetenschapsprogramma Galileo rondfietsen door Utrecht, en volgt hem met de eyetracker. Merkt hij alles op wat op zijn weg komt? Waar ligt zijn aandacht tijdens de fietstocht?

Theo Wubbels – Reactie op rapport Onderwijsinspectie: “De school doet ertoe.”

De Onderwijsinspectie concludeerde onlangs dat het kwaliteitsverschil tussen scholen in Nederland te groot is. De Volkskrant sprak hierover met emeritus hoogleraar onderwijswetenschappen Theo Wubbels, die de bevindingen van de inspectie onderschrijft: “Een deel van de ouders denkt nu nog bij het uitkiezen van een basisschool: als mijn kind het leuk heeft, komt het wel goed. Dat is dus niet zo.”

maart 2017

Ronald Keijzer - Grote rekendag dit jaar ook in Friestalige media

Met meer dan 1200 deelnemende basisscholen in Nederland en Vlaanderen was ook dit jaar de Grote Rekendag, een initiatief van de Universiteit Utrecht en uitgeverij Malmberg, een succes. Vele regionale media bezochten een school in de buurt om deze dag te verslaan. De Stentor ging bijvoorbeeld naar een school in Lelystad. De officiële opening was dit jaar in Leeuwarden, iets wat Omrop Fryslân niet was ontgaan. Facultair nieuwsbericht

Tanja van der Lippe – Internationale, nationale en regionale media over onderzoek naar huishouden

De Nederlandse vrouw huishoudt gemiddeld 17,3 uur per week. De Nederlandse man komt nog niet tot de helft van dat aantal: 6,9 uur. En als de Europese man werkloos raakt, gaat de vrouw nog een uurtje meer in het huishouden steken. Deze en andere onderzoeksresultaten over het huishouden van sociologe Tanja van der Lippe vonden hun weg naar lokale (RTV Utrecht), nationale (zoals de NOS) en internationale media (The Guardian). Facultair nieuwsbericht

Telefoon: 030 253 4700
Universitair docent
Gastonderzoeker
Telefoon: 030 253 4156
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar

februari 2017

Mariken Spuij – Interview in AD over haar boek over rouw 

Zeg niet dat papa slaapt. Zo luidt een van de adviezen van Mariken Spuij. In haar boek geeft de Utrechtse klinisch psycholoog en orthopedagoog advies aan ouders, leerkrachten en intern begeleiders om rouwende kinderen te helpen. In het AD verscheen een uitgebreid interview met Spuij. Facultair nieuwsbericht

Jan van Tartwijk – Reflecteert in AD op de opgestoken vinger in de klas 

Docenten zoeken alternatieven voor de opgestoken vinger in de klas. Hoogleraar Onderwijswetenschappen Jan van Tartwijk begrijpt dat wel, zo laat hij het AD weten: “Kinderen die hun vinger niet opsteken, krijgen minder aandacht, raken uit het gesprek dat in de klas wordt gevoerd en zijn daardoor minder betrokken.”

januari 2017

Belle Derks - Aan tafel bij Eva Jinek

Hoogleraar Sociale Psychologie Belle Derks schuift aan bij het praatprogramma van Eva Jinek. Samen met minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker spreekt Derks over het plan van de minister om vijf miljoen euro vrij te maken om honderd vrouwelijke hoogleraren aan te stellen.

Estrella Montoya – Bij jongerenzender Funx over negatieve gevolgen van de pil 

Neurowetenschapper Estrella Montoya schrijft in een wetenschappelijke publicatie dat de pil negatieve gevolgen kan hebben op emotioneel functioneren en sociaal gedrag. Radioprogramma funx wil daar mee van weten en interviewt de Utrechtse wetenschapper. Ook luisteraars komen aan het woord om hun ervaringen met het gebruik van de pil te delen. Facultair nieuwsbericht

Stefan van der Stigchel – Verbied appen op de fiets

Minder op je smartphone kijken. Klinkt als een goed voornemen. Maar het is bittere noodzaak in het verkeer, zo blijkt uit de opinie van Cognitief Psycholoog Stefan van der Stigchel in Het Parool. Hij vindt een appverbod op de fiets dan ook een must.

Telefoon: 030 253 3643
Universitair docent
Telefoon: 030 253 3651
Universitair hoofddocent