In de media

Sociale Wetenschappen in de media

Regelmatig verschijnen wetenschappers van de faculteit Sociale Wetenschappen in de media. Hieronder een selectie uit het jaar 2019 (2016, 2017 en 2018 PDF). Neem voor meer informatie of oudere overzichten contact op met persvoorlichter Ronnie van Veen.
 

Juli 2019

Lex Thijssen, Marcel Coenders en Bram Lancee (UvA) - Gediscrimineerde sollicitant kan weinig doen om baankans te vergroten

Groot veldexperiment toont aan dat minderheden met een Turkse, Marokkaanse of Antilliaanse achtergrond in sterke mate worden gediscrimineerd door werkgevers.
Lees ons nieuwsbericht. Ook de NOS besteedde aandacht aan dit onderzoek.

Stefan van der Stigchel - Is appen op de fiets echt zo gevaarlijk?

Ja, zegt cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel bij de Universiteit van Nederland. "We overschatten onszelf. We kunnen helemaal niet multitasken."

Juni 2019

Odilia Laceulle – NRC vraagt zich af of karaktertrekken te veranderen zijn

De NRC checkt de bewering dat een karaktertrek, op jonge leeftijd eenmaal gevormd, niet meer te veranderen is. Ontwikkelingspsycholoog Odilia Laceulle laat het dagblad weten dat de bewering onjuist is: “Hoewel persoonlijkheid redelijk stabiel is, kun je tijdens je hele leven een beetje veranderen.”

Tanja van der Lippe - NU.nl duikt in de Brede Welvaartsindicator

De brede welvaart, waarbij het ook gaat om zaken als baanzekerheid, onderwijs, gezondheid, milieu, huisvesting, veiligheid en welzijn, is voor het eerst weer boven het niveau van voor de economische crisis. Wel zijn er verschillen in woongenot tussen stedelijk en landelijk gebied waarneembaar. Hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe licht de Brede Welvaartsindicator toe op NU.nl.
Facultair nieuwsbericht.

Tanja Nijboer - Wint Betto Deelmanprijs met virtuele supermarkt

Voor haar onderzoek naar het opsporen van hersenstoornissen ontving neuropsycholoog Tanja Nijboer vrijdag 21 juni de Betto Deelmanprijs. In een virtuele supermarkt laat Nijboer mensen met hersenletsel een boodschappenlijstje afwerken. Op die manier kunnen, in een complexe omgeving, stoornissen in de hersenfuncties worden onderzocht, zo is te lezen op NU.nl.
Facultair nieuwsbericht.

Telefoon: 030 253 2977
Universitair docent
Telefoon: 030 253 4156
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar
Universitair docent
Universitair hoofddocent

Mei 2019

Daan Scheepers - DUIC meldt dat Scheepers onderzoek gaat doen op Lowlands

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) laat Daan Scheepers kort aan het woord nadat het medium vernomen heeft dat de wetenschapper onderzoek mag doen op festival Lowlands. Scheepers wil van de bezoekers van het festival weten wat ze écht vinden van veranderende sekserollen. Daartoe gaat hij gebruikmaken van hartslag- en bloeddrukmeters. Facultair nieuwsbericht

Reine van der Wal – In de Telegraaf over scheidende ouders en hun kinderen

De Telegraaf vraagt zich af wat echtscheidingen doen met kinderen. Psychologe Reine van der Wal vertelt het dagblad dat de veerkracht van kinderen niet onderschat mag worden. “Je hoeft als ouder niet alles bij een kind weg te houden. Het gaat erom dat je laat zien dat je een conflict samen kan oplossen.”

Ina Koning – Reactie in de Volkskrant over socialmediagebruik van jongeren

Het gechat op social media zou volgens menig ouder ten koste gaan van contact in levenden lijve. Ina Koning, onderzoeker Jeugdstudies, stelt ouders gerust: “We weten uit onderzoek dat jongeren die veel vrienden op sociale media hebben, deze vrienden ook in het echte leven zien.”

Telefoon: 030 253 3488
Universitair docent

April 2019

Vincent Jonker – Radio-interview, en een rekentest in het AD 

Voor de 17e keer organiseerde de Universiteit Utrecht De Grote Rekendag. BNR Nieuwsradio sprak Vincent Jonker, projectleider van deze jaarlijks terugkerende Rekendag, over nut en noodzaak van het rekenonderwijs. Voor het Algemeen Dagblad was de dag aanleiding om de lezers een rekentest voor te leggen. Facultair nieuwsbericht

Gonneke Stevens – In opvoedrubriek van NRC over kinderen en discriminatie

Op de basisschool ervaren kinderen vaak al etnische discriminatie. Volgens Stevens moeten opvoeders het onderwerp bespreekbaar maken. “Het allerbelangrijkst is,” zo stelt de Utrechtse jeugdonderzoeker in de NRC, “dat kinderen voelen dat ze over discriminatie kunnen praten.”

Sander Thomaes – Trouwinterview bij oratie over zelfbeeld van kinderen

Iedereen heeft een identiteit en een zelfbeeld, maar achter dat zelfbeeld gaan nog veel onbeantwoorde vragen schuil. Hoogleraar Ontwikkelingspsychologie Sander Thomaes wil met zijn onderzoek de oorsprong van ons zelfbeeld achterhalen. Op 17 april sprak hij zijn oratie uit. Trouw interviewde de kersverse hoogleraar uitgebreid. Facultair nieuwsbericht

Universitair docent
Medewerker onderwijsontwikkeling
Telefoon: 030 253 3488
Universitair hoofddocent

Maart 2019

Caroline Schlinkert - Overgewicht te lijf met groentetaartje

Op Utrecht CS staat een foodtruck die reizigers probeert te verleiden tot het eten van een gezonde snack. "Mensen associëren gezond vaak niet met lekker", zegt psycholoog Schlinkert bij RTV Utrecht. "We willen proberen groente en fruit een aantrekkelijk jasje te geven."
Facultair artikel.

Marthe Egberts - Brandwond bij kind kan leiden tot PTSS bij ouders

Als kinderen brandwonden oplopen kunnen ouders nog lang een schuldgevoel en psychische klachten hebben. Zo blijkt uit onderzoek van promovenda Marthe Egberts.  De Volkskrant sprak een gezin waarvan een kind tijdens de vakantie brandwonden opliep.
Facultair artikel.

Postdoc onderzoeker
Onderzoeker
Promovendus
Onderzoeker

Februari 2019

Peter Bos bij Focus op Radio 1 - Huilende baby's en hormonen

Word je een ander mens als je vader of moeder wordt? Experimenteel psycholoog Peter Bos legt bij NPO Radio 1 uit wat de hormonenexplosie bij nieuwe ouders teweegbrengt.

Marian Jongmans bij de NOS - Kind met beperking kan vaak niet naar gewone school

Hoogleraar Gehandicaptenzorg Marian Jongmans vindt dat ieder kind de kans moet krijgen om optimaal in de samenleving te participeren. Dat gebeurt nu niet, zegt ze tegen de NOS. “Ik schaam me weleens voor Nederland als ik lees hoe wij achterblijven in het echt nemen van maatregelen.”

Naomi Ellemers in De Volkskrant - ''We moeten af van minderwaardigheidscomplex''

Amerika wordt, ook op wetenschappelijk gebied, vaak gezien als "het beloofde land." In een Volkskrant-interview stelt hoogleraar Naomi Ellemers dat we verder moeten kijken dan (Amerikaanse) ranglijsten, prijzen en cum laudes. Ook in Europa gebeurt belangwekkend onderzoek.

Telefoon: 030 253 3043
Onderzoeker
Universitair docent
Telefoon: 030 253 1945
Hoogleraar
Vicedecaan
Telefoon: 030 253 4575
Universiteitshoogleraar

Januari 2019

Elma Blom - Vaker horen is beter leren: twee mythes ontkracht.

''Kinderen kunnen prima tweetalig worden opgevoed, maar het zijn geen volautomatische taalsponzen,'' weerlegt hoogleraar Pedagogiek Elma Blom twee hardnekkige denkbeelden over taalontwikkeling.
In een artikel van RTV Utrecht, geschreven naar aanleiding van haar oratie, stelt Blom onder meer: ''vaker een taal spreken en horen, leidt tot betere scores.'' 
Facultair nieuwsbericht.

 

Wilmar Schaufeli - Vermoeidheid is nog geen burn-out

Arbeids- en organisatiepsycholoog Wilmar Schaufeli ergert zich aan het gemak waarmee vermoeidheid en burn-out als synoniemen worden gebruikt. ''Vermoeidheidsklachten zijn vervelend, maar het is wat anders dan wanneer je langdurig bent uitgeschakeld omdat je als gevolg van de uitputting ook emotioneel en cognitief niet goed functioneert'', zo zegt hij in De Volkskrant

 

Eva Jaspers - ''Een tatoeage kan ook in je voordeel werken''

Een tatoeage in je gezicht zal het vinden van een baan niet makkelijk maken. Maar soms helpt het. ''Bijvoorbeeld als je barman wil worden in een extreem hippe tent, of stylist of muzikant. Dan kunnen tatoeages ook een signaal geven dat je geschikt bent voor de baan,'' vertelt socioloog Eva Jaspers aan de NOS.

April 2019