In de media

Sociale Wetenschappen in de media

Regelmatig verschijnen wetenschappers van de faculteit Sociale Wetenschappen in de media. Hieronder een selectie uit de jaren 2018 en 2019 (2016 en 2017 PDF). Neem voor meer informatie of oudere overzichten contact op met persvoorlichter Ronnie van Veen.
 

Juni 2019

Odilia Laceulle – NRC vraagt zich af of karaktertrekken te veranderen zijn

De NRC checkt de bewering dat een karaktertrek, op jonge leeftijd eenmaal gevormd, niet meer te veranderen is. Ontwikkelingspsycholoog Odilia Laceulle laat het dagblad weten dat de bewering onjuist is: “Hoewel persoonlijkheid redelijk stabiel is, kun je tijdens je hele leven een beetje veranderen.”

Telefoon: 030 253 2977
Universitair docent

Mei 2019

Daan Scheepers - DUIC meldt dat Scheepers onderzoek gaat doen op Lowlands

De Utrechtse Internet Courant (DUIC) laat Daan Scheepers kort aan het woord nadat het medium vernomen heeft dat de wetenschapper onderzoek mag doen op festival Lowlands. Scheepers wil van de bezoekers van het festival weten wat ze écht vinden van veranderende sekserollen. Daartoe gaat hij gebruikmaken van hartslag- en bloeddrukmeters. Facultair nieuwsbericht

Reine van der Wal – In de Telegraaf over scheidende ouders en hun kinderen

De Telegraaf vraagt zich af wat echtscheidingen doen met kinderen. Psychologe Reine van der Wal vertelt het dagblad dat de veerkracht van kinderen niet onderschat mag worden. “Je hoeft als ouder niet alles bij een kind weg te houden. Het gaat erom dat je laat zien dat je een conflict samen kan oplossen.”

Ina Koning – Reactie in de Volkskrant over socialmediagebruik van jongeren

Het gechat op social media zou volgens menig ouder ten koste gaan van contact in levenden lijve. Ina Koning, onderzoeker Jeugdstudies, stelt ouders gerust: “We weten uit onderzoek dat jongeren die veel vrienden op sociale media hebben, deze vrienden ook in het echte leven zien.”

Telefoon: 030 253 3488
Universitair docent

April 2019

Vincent Jonker – Radio-interview, en een rekentest in het AD 

Voor de 17e keer organiseerde de Universiteit Utrecht De Grote Rekendag. BNR Nieuwsradio sprak Vincent Jonker, projectleider van deze jaarlijks terugkerende Rekendag, over nut en noodzaak van het rekenonderwijs. Voor het Algemeen Dagblad was de dag aanleiding om de lezers een rekentest voor te leggen. Facultair nieuwsbericht

Gonneke Stevens – In opvoedrubriek van NRC over kinderen en discriminatie

Op de basisschool ervaren kinderen vaak al etnische discriminatie. Volgens Stevens moeten opvoeders het onderwerp bespreekbaar maken. “Het allerbelangrijkst is,” zo stelt de Utrechtse jeugdonderzoeker in de NRC, “dat kinderen voelen dat ze over discriminatie kunnen praten.”

Sander Thomaes – Trouwinterview bij oratie over zelfbeeld van kinderen

Iedereen heeft een identiteit en een zelfbeeld, maar achter dat zelfbeeld gaan nog veel onbeantwoorde vragen schuil. Hoogleraar Ontwikkelingspsychologie Sander Thomaes wil met zijn onderzoek de oorsprong van ons zelfbeeld achterhalen. Op 17 april sprak hij zijn oratie uit. Trouw interviewde de kersverse hoogleraar uitgebreid. Facultair nieuwsbericht

Universitair docent
Medewerker onderwijsontwikkeling
Telefoon: 030 253 3488
Universitair hoofddocent

Maart 2019

Caroline Schlinkert - Overgewicht te lijf met groentetaartje

Op Utrecht CS staat een foodtruck die reizigers probeert te verleiden tot het eten van een gezonde snack. "Mensen associëren gezond vaak niet met lekker", zegt psycholoog Schlinkert bij RTV Utrecht. "We willen proberen groente en fruit een aantrekkelijk jasje te geven."
Facultair artikel.

Marthe Egberts - Brandwond bij kind kan leiden tot PTSS bij ouders

Als kinderen brandwonden oplopen kunnen ouders nog lang een schuldgevoel en psychische klachten hebben. Zo blijkt uit onderzoek van promovenda Marthe Egberts.  De Volkskrant sprak een gezin waarvan een kind tijdens de vakantie brandwonden opliep.
Facultair artikel.

Postdoc onderzoeker
Onderzoeker
Promovendus
Onderzoeker

Februari 2019

Peter Bos bij Focus op Radio 1 - Huilende baby's en hormonen

Word je een ander mens als je vader of moeder wordt? Experimenteel psycholoog Peter Bos legt bij NPO Radio 1 uit wat de hormonenexplosie bij nieuwe ouders teweegbrengt.

Marian Jongmans bij de NOS - Kind met beperking kan vaak niet naar gewone school

Hoogleraar Gehandicaptenzorg Marian Jongmans vindt dat ieder kind de kans moet krijgen om optimaal in de samenleving te participeren. Dat gebeurt nu niet, zegt ze tegen de NOS. “Ik schaam me weleens voor Nederland als ik lees hoe wij achterblijven in het echt nemen van maatregelen.”

Naomi Ellemers in De Volkskrant - ''We moeten af van minderwaardigheidscomplex''

Amerika wordt, ook op wetenschappelijk gebied, vaak gezien als "het beloofde land." In een Volkskrant-interview stelt hoogleraar Naomi Ellemers dat we verder moeten kijken dan (Amerikaanse) ranglijsten, prijzen en cum laudes. Ook in Europa gebeurt belangwekkend onderzoek.

Telefoon: 030 253 3043
Onderzoeker
Universitair docent
Telefoon: 030 253 1945
Hoogleraar
Vicedecaan
Telefoon: 030 253 4575
Universiteitshoogleraar

Januari 2019

Elma Blom - Vaker horen is beter leren: twee mythes ontkracht.

''Kinderen kunnen prima tweetalig worden opgevoed, maar het zijn geen volautomatische taalsponzen,'' weerlegt hoogleraar Pedagogiek Elma Blom twee hardnekkige denkbeelden over taalontwikkeling.
In een artikel van RTV Utrecht, geschreven naar aanleiding van haar oratie, stelt Blom onder meer: ''vaker een taal spreken en horen, leidt tot betere scores.'' 
Facultair nieuwsbericht.

 

Wilmar Schaufeli - Vermoeidheid is nog geen burn-out

Arbeids- en organisatiepsycholoog Wilmar Schaufeli ergert zich aan het gemak waarmee vermoeidheid en burn-out als synoniemen worden gebruikt. ''Vermoeidheidsklachten zijn vervelend, maar het is wat anders dan wanneer je langdurig bent uitgeschakeld omdat je als gevolg van de uitputting ook emotioneel en cognitief niet goed functioneert'', zo zegt hij in De Volkskrant

 

Eva Jaspers - ''Een tatoeage kan ook in je voordeel werken''

Een tatoeage in je gezicht zal het vinden van een baan niet makkelijk maken. Maar soms helpt het. ''Bijvoorbeeld als je barman wil worden in een extreem hippe tent, of stylist of muzikant. Dan kunnen tatoeages ook een signaal geven dat je geschikt bent voor de baan,'' vertelt socioloog Eva Jaspers aan de NOS.

December 2018

Stefan van der Stigchel - Snel afgeleid de laatste tijd? ''De smartphone hoeft het raam niet uit.''

Smartphoneverslaving bestaat. Toch is het probleem minder groot dan gedacht.
In een interview in het Dagblad van het Noorden vertelt Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie, hoe we one concentratie kunnen vasthouden.
''Leg je telefoon uit het zicht als je geconcentreerd wil werken'', adviseert hij, ''het helpt.''

Ina Koning - Alcoholpreventiemethode volgens IJslands model lijkt probaat middel tegen drankmisbruik

Resultaten uit het buitenland zijn positief, maar ''het werkt vooral in kleine gemeenschappen als Volendam-Edam'', betoogt sociaal wetenschapper Ina Koning in het Algemeen Dagblad.  
Dagblad Trouw en Het Parool verhalen over het LEF-programma dat Koning ontwikkelde, gestoeld op het model uit IJsland.

Naomi Ellemers - Deugen is de norm. Maar hoe doen we dat?

Moreel willen deugen draagt meer bij aan ons gevoel van eigenwaarde dan het najagen van het eigen belang. Met deze stelling ondergraaft sociaal-psycholoog Naomi Ellemers het gangbare mensbeeld. NRC Handelsblad wijdt een uitgebreide bespreking aan haar boek over moraliteit.

Telefoon: 030 253 4575
Universiteitshoogleraar

November 2018

Marloes Kleinjan - Op radio 1 over stress bij jongeren

In het radio 1 programma Dit is de dag wordt Marloes Kleinjan, hoogleraar Mentale Gezondheidsbevordering Jeugd, geinterviewd over het stressniveau van jongeren. Ze gaat onder meer in op een opmerkelijke tweespalt: terwijl UU-onderzoekers eerder concludeerde dat jongeren bijzonder gelukkig zijn, becijferde het CBS onlangs dat  1 op de 12 jongeren psychisch ongezond is.
Facultair nieuwsbericht

Stefan van der Stigchel - In de NRC over concentratie en digitale verleidingen

In een NRC-Opiniestuk bepleit Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie, het afschaffen van de kantoortuin. Minder digitale verleiding verhoogt de concentratie.
Ook Japke-d. Bouma vroeg Stefan in een telefonisch interview wat hij vindt van deze open werkplek.
In gesprek met Jort Kelder op radio 1 adviseert hij bovendien zuinig te zijn met concentratie: het is immers schaars.
Facultair nieuwsbericht.

Oktober 2018

David Terburg – Over bevriezen of wegduiken bij gevaar

In het radio 1 programma Nieuws en Co vertelde experimenteel psycholoog David Terburg dat onderzoek voor het eerst heeft blootgelegd waar het ‘psychologisch bevriezen bij gevaar’, (ook wel het ‘freezen’ van de hersenen genoemd), vandaan komt.
David Terburg schoof tevens aan bij het programma Uvandaag van RTV Utrecht, waar zijn verhaal met beelden werd ondersteund.
Facultair nieuwsbericht

Chris Janssen - in de Telegraaf over multitasken

Psycholoog Chris Janssen ondersteunde in het Telegraafartikel de stelling van hoogleraar onderwijspsychologie Kirshner dat multitasken niet bestaat. Het is beter te spreken van task-switching.

Anouk Keizer - Over het bestaan en het effect van ASMR

Psycholoog Anouk Keizer gaf In het Radio 1 programma Focus een minicollege over het fenomeen ASMR. Zowel EenVandaag, als NOSop3 vroeg zich af of ASMR of 'braingasm' wel bestaat en gingen te rade bij Anouk.

Telefoon: 030 253 3043
Universitair docent
Telefoon: 030 253 4582
Universitair docent
Telefoon: 030 253 3572
Universitair docent

September 2018

Marloes Kleinjan – Op radio1 over psychische klachten onder jongeren

In het radio-1-programma Nieuws en Co vertelt Marloes Kleinjan, hoogleraar mentale gezondheidsbevordering van jeugd, over haar plan om een onderzoek te starten naar psychische klachten onder jongeren.

Gonneke Stevens - Nederlandse jeugd nog steeds gelukkig, maar schooldruk neemt toe

Het Jeugdjournaal opende ermee. RTL Nieuws bracht het uitgebreid, net als het NOS-Journaal. De Volkskrant, NRC en Trouw schreven erover en onder het nieuwsbericht op nu.nl kwamen meer dan 300 reacties. Het bericht dat jongeren nog steeds gelukkig zijn, maar wel meer schooldruk ervaren was woensdag 5 september overal in het nieuws. Facultair nieuwsbericht.

Augustus 2018

Madelijn Strick - in de uitzending van BNR Nieuwsradio over het effect van humor in reclame.

BNR Nieuwsradio liet een audiofragment horen waarin psycholoog Madelein Strick vertelde dat haar onderzoek laat zien dat humor in reclame werkt.

Catrin Finkenauer – in De Volkskrant over de vakantie als katalysator bij relaties.

In De Volkskrant legde hoogleraar jeugdstudies Catrin Finkenauer uit dat vakanties een scherprechter kunnen zijn bij het in stand houden van een relatie.

Juli 2018

Martijn Arns – Op nieuwsblog MadicalFacts over hersenactiviteit, Ritalin en ADHD

Nieuwsblog MedicalFacts schreef over het onderzoek van experimenteel psycholoog Martijn Arns waaruit blijkt dat hersenactiviteit het effect van Ritalin kan voorspellen bij ADHD. Het volledige onderzoek is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift European Neuropsychopharmacology.
Facultair nieuwsbericht

Henk Schut – In Quest over de gevoelens die horen bij een groot gemis

Maandblad Quest interviewde psycholoog Henk Schut over wat je nu precies voelt wanneer je iemand mist. Wanneer iemand uit je kennissenkring wegvalt, ontdek je pas hoe belangrijk sociale contacten zijn.

Peter Bos – Op NU.nl over stresshormoon bij nieuwbakken ouders

Nieuwssite NU.nl besteedde aandacht aan het onderzoek van experimenteel psycholoog Peter Bos naar de vraag welke rol het stresshormoon speelt bij nieuwbakken ouders.
Facultair nieuwsbericht

 

Onderzoeker
Telefoon: 06 81 517 106
Universitair hoofddocent
Telefoon: 030 253 3043
Onderzoeker
Universitair docent

Juni 2018

Naomi Ellemers in NRC - Vrouwen aan de top: over de nieuwe Amsterdamse burgemeester

Femke Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. NRC Handelsblad wil van Naomi Ellemers weten wat dat betekent, een vrouw aan de top. ‘Goede prestaties worden bij vrouwen eerder toegeschreven aan toeval of gunstige omstandigheden dan aan hun competentie.’
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/30/een-vrouw-doet-het-niet-snel-goed-a1608492

Margot Peeters bij de NOS - Wanneer ben je gameverslaafd?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent sinds kort gameverslaving als een officiële verslaving. Maar wanneer ben je verslaafd? Margot Peeters bij NOS: "Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving, ze krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie."
https://nos.nl/op3/artikel/2237068-who-erkent-gameverslaving-maar-wanneer-ben-je-verslaafd.html

 

Telefoon: 030 253 4575
Universiteitshoogleraar
Telefoon: 030 253 8132
Universitair docent

Mei 2018

Tv-journaals en voorpagina krant: rapport ‘Wat werkt tegen pesten?’ is uit

Er was geen ontkomen aan: het onderzoeksrapport ‘Wat werkt tegen pesten?’ van hoofdonderzoeker Bram Orobio de Castro kwam donderdag 24 mei uit. De Utrechtse hoogleraar legde bij NOS Journaal en bij RTL Nieuws uit welke antipestprogramma’s effectief zijn. Ook was hij studiogast bij het Jeugdjournaal. Daarnaast berichtte onder meer de NRC uitgebreid over het onderzoek, en het AD bracht de onderzoeksresultaten op de voorpagina. Facultair nieuwsbericht

Opinie in de Volkskrant van Naomi Ellemers over topsalarissen

Universiteitshoogleraar Naomi Ellemers vraagt zich in de Volkskrant af waarom beloningen van topbestuurders steeds verhoogd worden. Ook wil ze weten hoe deze drift te stoppen is. In haar opninie stelt ze voor om de beloning van topbestuurders te koppelen aan loonontwikkelingen binnen het bedrijf.

Telefoon: 030 253 2021
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar
Telefoon: 030 253 4575
Universiteitshoogleraar

April 2018

Interview met Belle Derks in NRC

Belle Derks, hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie, onderzoekt stereotypen. Ze kijkt, zo vertelt ze het NRC, onder meer naar relaties waarin de vrouw succesvoller is dan de man. “Zowel de man als de vrouw wordt hier op aangekeken. Mensen vinden de man in zo’n relatie al gauw een sukkel, en de vrouw een ijzig type. Wat voor gevolgen heeft dat?”

Jan van Tartwijk uitgebreid aan het woord bij Jörgen Raymann

Volgens de onderwijsinspectie is er een wildgroei aan toetsen op basisscholen. Jörgen Raymann laat onderwijsexperts aan het woord in zijn BNR-radioprogramma. Een van de geïnterviewden: hoogleraar Toegepaste onderwijswetenschappen Jan van Tartwijk.

Maart 2018

De Grote Rekendag op 1300 basisscholen

Rekenen is niet saai. En wiskunde is dagelijkse kost, voor iedereen. Om dit alles in te laten zien, organiseerde de Universiteit Utrecht voor de zestiende keer de Grote Rekendag. Het AD nam een kijkje bij een van de 1300 deelnemende basisscholen. Facultair nieuwsbericht

Twee sociologen over quota voor vrouwen in topfuncties

De baas van Schiphol vindt dat 50 procent vrouwen in de raad van bestuur de limiet is. Sociologen Tanja van der Lippe en Eva Jaspers schreven hierover een opinie in de Volkskrant: “Er is geen wetenschappelijk gefundeerde reden om aan mannen de voorkeur te geven boven vrouwen wanneer het gaat om topfuncties.”

Florien Cramwinkel bij NOS over de week zonder vlees

Van 5 tot en met 11 maart was het de nationale week zonder vlees. Sociaal Psychologe Florien Cramwinckel legde aan journalisten van de NOS uit waarom vegetariërs vaak als irritant worden ervaren:
“Als de vegetariër geen vlees eet vanwege morele redenen, word je als vleeseter indirect gewezen op je 'slechte' gedrag.”

Telefoon: 030 253 4156
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar
Telefoon: 030 253 4481
Universitair docent

Februari 2018

Nicole Sanches (en collega's) - Eiland in brand

Promovenda Nicole Sanches en haar collega’s vergelijken in de Volkskrant de politieke situatie op Sint Eustatius en Sint Maarten met brandende huizen. En als je huis in brand staat, “ga je niet discussiëren over wie blaam treft of hoe dit kon gebeuren. Je houdt je allereerst bezig met het beperken van de schade en daarna blus je zo snel mogelijk de brand.” De wetenschappers roepen op tot samenwerking binnen het Nederlands Koninkrijk. “Door de branden op Sint Eustatius en Sint Maarten gezamenlijk te blussen, creëren we eindelijk een gelijkwaardig en democratisch Koninkrijk.”

Regina van den Eijnden - De Wereldgezondheidsorganisatie erkent gameverslaving als stoornis. Terecht?

Is gameverslaving een ziekte? Wetenschappers zijn het hier (nog) niet over eens. Jeugdonderzoeker Regina van den Eijnden kan zich voorstellen dat de WHO van gameverslaving een officiële stoornis maakt, zo zegt ze in Trouw. “Uit de klinische hoek horen we dat dit zeer serieus is.”

Januari 2018

Denise de Ridder in NRC-column - Ontgroenen kan anders

Groepsgevoel creëren door vernedering tijdens ontgroening? "Dat kan stukken eenvoudiger, bijvoorbeeld door als groep iets nuttigs te doen voor de samenleving." Aldus hoogleraar psychologie Denise de Ridder. Column: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/24/ontgroening-mag-geen-ticket-zijn-voor-de-maatschappelijke-top-a1589459

Paul Leseman in NRC - Op je tweede al naar school

Voorschool. Peuterschool. Moeten kinderen al voor hun vierde beginnen aan school? Ja, zo zegt hoogleraar Orthopedagogiek Paul Leseman in NRC. “De leeftijdsperiode van 0 tot 5 jaar is heel bepalend voor hoe kinderen zich in hun verdere leven ontwikkelen. […]Voor gelijke kansen is het zinvol vroeg te beginnen, wat mij betreft vanaf 1,5 jaar.” NRC-artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/23/de-opmars-van-de-peuterschool-a1589322

Telefoon: 030 253 4931
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar