In de media

Onderzoekers van Sociale Wetenschappen in de media

Regelmatig verschijnen wetenschappers van de faculteit Sociale Wetenschappen in de media. Hieronder een selectie uit het jaar 2018 (2016 en 2017 PDF). Neem voor meer informatie of oudere overzichten contact op met persvoorlichter Ronnie van Veen.

 

November 2018

Marloes Kleinjan - Op radio 1 over stress bij jongeren

In het radio 1 programma Dit is de dag wordt Marloes Kleinjan, hoogleraar Mentale Gezondheidsbevordering Jeugd, geinterviewd over het stressniveau van jongeren. Ze gaat onder meer in op een opmerkelijke tweespalt: terwijl UU-onderzoekers eerder concludeerde dat jongeren bijzonder gelukkig zijn, becijferde het CBS onlangs dat  1 op de 12 jongeren psychisch ongezond is.
Facultair nieuwsbericht

Stefan van der Stigchel - In de NRC over concentratie en digitale verleidingen

In een NRC-Opiniestuk bepleit Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie, het afschaffen van de kantoortuin. Minder digitale verleiding verhoogt de concentratie.
Ook Japke-d. Bouma vroeg Stefan in een telefonisch interview wat hij vindt van deze open werkplek.
In gesprek met Jort Kelder op radio 1 adviseert hij bovendien zuinig te zijn met concentratie: het is immers schaars.
Facultair nieuwsbericht.

Oktober 2018

David Terburg – Over bevriezen of wegduiken bij gevaar

In het radio 1 programma Nieuws en Co vertelde experimenteel psycholoog David Terburg dat onderzoek voor het eerst heeft blootgelegd waar het ‘psychologisch bevriezen bij gevaar’, (ook wel het ‘freezen’ van de hersenen genoemd), vandaan komt.
David Terburg schoof tevens aan bij het programma Uvandaag van RTV Utrecht, waar zijn verhaal met beelden werd ondersteund.
Facultair nieuwsbericht

Chris Janssen - in de Telegraaf over multitasken

Psycholoog Chris Janssen ondersteunde in het Telegraafartikel de stelling van hoogleraar onderwijspsychologie Kirshner dat multitasken niet bestaat. Het is beter te spreken van task-switching.

Anouk Keizer - Over het bestaan en het effect van ASMR

Psycholoog Anouk Keizer gaf In het Radio 1 programma Focus een minicollege over het fenomeen ASMR. Zowel EenVandaag, als NOSop3 vroeg zich af of ASMR of 'braingasm' wel bestaat en gingen te rade bij Anouk.

Telefoon: 030 253 3043
Universitair docent
Telefoon: 030 253 4582
Universitair docent
Telefoon: 030 253 3572
Universitair docent

September 2018

Marloes Kleinjan – Op radio1 over psychische klachten onder jongeren

In het radio-1-programma Nieuws en Co vertelt Marloes Kleinjan, hoogleraar mentale gezondheidsbevordering van jeugd, over haar plan om een onderzoek te starten naar psychische klachten onder jongeren.

Gonneke Stevens - Nederlandse jeugd nog steeds gelukkig, maar schooldruk neemt toe

Het Jeugdjournaal opende ermee. RTL Nieuws bracht het uitgebreid, net als het NOS-Journaal. De Volkskrant, NRC en Trouw schreven erover en onder het nieuwsbericht op nu.nl kwamen meer dan 300 reacties. Het bericht dat jongeren nog steeds gelukkig zijn, maar wel meer schooldruk ervaren was woensdag 5 september overal in het nieuws. Facultair nieuwsbericht.

Augustus 2018

Madelijn Strick - in de uitzending van BNR Nieuwsradio over het effect van humor in reclame.

BNR Nieuwsradio liet een audiofragment horen waarin psycholoog Madelein Strick vertelde dat haar onderzoek laat zien dat humor in reclame werkt.

Catrin Finkenauer – in De Volkskrant over de vakantie als katalysator bij relaties.

In De Volkskrant legde hoogleraar jeugdstudies Catrin Finkenauer uit dat vakanties een scherprechter kunnen zijn bij het in stand houden van een relatie.

Juli 2018

Martijn Arns – Op nieuwsblog MadicalFacts over hersenactiviteit, Ritalin en ADHD

Nieuwsblog MedicalFacts schreef over het onderzoek van experimenteel psycholoog Martijn Arns waaruit blijkt dat hersenactiviteit het effect van Ritalin kan voorspellen bij ADHD. Het volledige onderzoek is te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift European Neuropsychopharmacology.
Facultair nieuwsbericht

Henk Schut – In Quest over de gevoelens die horen bij een groot gemis

Maandblad Quest interviewde psycholoog Henk Schut over wat je nu precies voelt wanneer je iemand mist. Wanneer iemand uit je kennissenkring wegvalt, ontdek je pas hoe belangrijk sociale contacten zijn.

Peter Bos – Op NU.nl over stresshormoon bij nieuwbakken ouders

Nieuwssite NU.nl besteedde aandacht aan het onderzoek van experimenteel psycholoog Peter Bos naar de vraag welke rol het stresshormoon speelt bij nieuwbakken ouders.
Facultair nieuwsbericht

 

Onderzoeker
Telefoon: 06 81 517 106
Universitair hoofddocent
Telefoon: 030 253 3043
Onderzoeker
Universitair docent

Juni 2018

Naomi Ellemers in NRC - Vrouwen aan de top: over de nieuwe Amsterdamse burgemeester

Femke Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. NRC Handelsblad wil van Naomi Ellemers weten wat dat betekent, een vrouw aan de top. ‘Goede prestaties worden bij vrouwen eerder toegeschreven aan toeval of gunstige omstandigheden dan aan hun competentie.’
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/30/een-vrouw-doet-het-niet-snel-goed-a1608492

Margot Peeters bij de NOS - Wanneer ben je gameverslaafd?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent sinds kort gameverslaving als een officiële verslaving. Maar wanneer ben je verslaafd? Margot Peeters bij NOS: "Gameverslaafde jongeren verliezen interesse in hun omgeving, ze krijgen problemen in de sociale contacten met vrienden en familie."
https://nos.nl/op3/artikel/2237068-who-erkent-gameverslaving-maar-wanneer-ben-je-verslaafd.html

 

Telefoon: 030 253 4575
Hoogleraar
Universiteitshoogleraar
Telefoon: 030 253 4522
Universitair docent

Mei 2018

Tv-journaals en voorpagina krant: rapport ‘Wat werkt tegen pesten?’ is uit

Er was geen ontkomen aan: het onderzoeksrapport ‘Wat werkt tegen pesten?’ van hoofdonderzoeker Bram Orobio de Castro kwam donderdag 24 mei uit. De Utrechtse hoogleraar legde bij NOS Journaal en bij RTL Nieuws uit welke antipestprogramma’s effectief zijn. Ook was hij studiogast bij het Jeugdjournaal. Daarnaast berichtte onder meer de NRC uitgebreid over het onderzoek, en het AD bracht de onderzoeksresultaten op de voorpagina. Facultair nieuwsbericht

Opinie in de Volkskrant van Naomi Ellemers over topsalarissen

Universiteitshoogleraar Naomi Ellemers vraagt zich in de Volkskrant af waarom beloningen van topbestuurders steeds verhoogd worden. Ook wil ze weten hoe deze drift te stoppen is. In haar opninie stelt ze voor om de beloning van topbestuurders te koppelen aan loonontwikkelingen binnen het bedrijf.

Telefoon: 030 253 2021
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar
Telefoon: 030 253 4575
Hoogleraar
Universiteitshoogleraar

April 2018

Interview met Belle Derks in NRC

Belle Derks, hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie, onderzoekt stereotypen. Ze kijkt, zo vertelt ze het NRC, onder meer naar relaties waarin de vrouw succesvoller is dan de man. “Zowel de man als de vrouw wordt hier op aangekeken. Mensen vinden de man in zo’n relatie al gauw een sukkel, en de vrouw een ijzig type. Wat voor gevolgen heeft dat?”

Jan van Tartwijk uitgebreid aan het woord bij Jörgen Raymann

Volgens de onderwijsinspectie is er een wildgroei aan toetsen op basisscholen. Jörgen Raymann laat onderwijsexperts aan het woord in zijn BNR-radioprogramma. Een van de geïnterviewden: hoogleraar Toegepaste onderwijswetenschappen Jan van Tartwijk.

Maart 2018

De Grote Rekendag op 1300 basisscholen

Rekenen is niet saai. En wiskunde is dagelijkse kost, voor iedereen. Om dit alles in te laten zien, organiseerde de Universiteit Utrecht voor de zestiende keer de Grote Rekendag. Het AD nam een kijkje bij een van de 1300 deelnemende basisscholen. Facultair nieuwsbericht

Twee sociologen over quota voor vrouwen in topfuncties

De baas van Schiphol vindt dat 50 procent vrouwen in de raad van bestuur de limiet is. Sociologen Tanja van der Lippe en Eva Jaspers schreven hierover een opinie in de Volkskrant: “Er is geen wetenschappelijk gefundeerde reden om aan mannen de voorkeur te geven boven vrouwen wanneer het gaat om topfuncties.”

Florien Cramwinkel bij NOS over de week zonder vlees

Van 5 tot en met 11 maart was het de nationale week zonder vlees. Sociaal Psychologe Florien Cramwinckel legde aan journalisten van de NOS uit waarom vegetariërs vaak als irritant worden ervaren:
“Als de vegetariër geen vlees eet vanwege morele redenen, word je als vleeseter indirect gewezen op je 'slechte' gedrag.”

Februari 2018

Nicole Sanches (en collega's) - Eiland in brand

Promovenda Nicole Sanches en haar collega’s vergelijken in de Volkskrant de politieke situatie op Sint Eustatius en Sint Maarten met brandende huizen. En als je huis in brand staat, “ga je niet discussiëren over wie blaam treft of hoe dit kon gebeuren. Je houdt je allereerst bezig met het beperken van de schade en daarna blus je zo snel mogelijk de brand.” De wetenschappers roepen op tot samenwerking binnen het Nederlands Koninkrijk. “Door de branden op Sint Eustatius en Sint Maarten gezamenlijk te blussen, creëren we eindelijk een gelijkwaardig en democratisch Koninkrijk.”

Regina van den Eijnden - De Wereldgezondheidsorganisatie erkent gameverslaving als stoornis. Terecht?

Is gameverslaving een ziekte? Wetenschappers zijn het hier (nog) niet over eens. Jeugdonderzoeker Regina van den Eijnden kan zich voorstellen dat de WHO van gameverslaving een officiële stoornis maakt, zo zegt ze in Trouw. “Uit de klinische hoek horen we dat dit zeer serieus is.”

Telefoon: 030 253 4156
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar
Telefoon: 030 253 4481
Universitair docent

Januari 2018

Denise de Ridder in NRC-column - Ontgroenen kan anders

Groepsgevoel creëren door vernedering tijdens ontgroening? "Dat kan stukken eenvoudiger, bijvoorbeeld door als groep iets nuttigs te doen voor de samenleving." Aldus hoogleraar psychologie Denise de Ridder. Column: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/24/ontgroening-mag-geen-ticket-zijn-voor-de-maatschappelijke-top-a1589459

Paul Leseman in NRC - Op je tweede al naar school

Voorschool. Peuterschool. Moeten kinderen al voor hun vierde beginnen aan school? Ja, zo zegt hoogleraar Orthopedagogiek Paul Leseman in NRC. “De leeftijdsperiode van 0 tot 5 jaar is heel bepalend voor hoe kinderen zich in hun verdere leven ontwikkelen. […]Voor gelijke kansen is het zinvol vroeg te beginnen, wat mij betreft vanaf 1,5 jaar.” NRC-artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/23/de-opmars-van-de-peuterschool-a1589322

Telefoon: 030 253 4931
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar