Onderzoekers van Sociale Wetenschappen in de media

Regelmatig verschijnen wetenschappers van de faculteit Sociale Wetenschappen in de media. Hieronder een selectie uit het jaar 2015 (PDF) en 2016.
Neem voor meer informatie of oudere overzichten contact op met persvoorlichter Ronnie van Veen.

december 2016

Matthijs Rooduijn – Populisme duiden in Nature, NRC, The Guardian en bij EenVandaag

In Nature pleit politiek socioloog Matthijs Rooduijn ervoor dat academici zich meer uitspreken voor of tegen populisme. Zelf komt hij over dit onderwerp aan het woord in de NRC. Rooduijn verscheen deze maand vaker in de media. Zo sprak hij over de oprichting van de politieke partij Geenpeil bij tv-programma EenVandaag. En lichtte hij in The Guardian de kansen van Wilders op het Nederlands premierschap toe: “Wilders may win the election but he’s unlikely to govern and even less likely to become prime minister.”

Telefoon: 030 253 1922
Universitair docent

november 2016

Ron Dotsch – Onderzoeksnieuws in het Engels, Italiaans en Frans

Sociaal psycholoog Ron Dotsch onderzocht met collega’s van de Princeton University en de Hebrew University hoe mensen gezichten beoordelen op betrouwbaarheid. De resultaten (samenvattend in de oer-Hollandse gezegde ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’) vonden hun weg naar buitenlandse media als het Amerikaanse Sciencedaily, het Italiaanse Le Scienze en het Franse Sputniknews.
Facultair nieuwsbericht

Ellen Neslo – Hele pagina in NRC voor promotieonderzoek

Dirk Vlasblom van de NRC zocht Ellen Neslo op voor haar promotieonderzoek. Op maandag 28 november ruimde het dagblad een hele pagina in om Neslo over haar bevindingen aan het woord te laten. Ook het AD berichtte over haar archiefonderzoek naar de de vrije niet-blanke bevolking die tussen 1800 en 1863 in Paramaribo leefde.
Facultair nieuwsbericht

Telefoon: 030 253 4198
Universitair hoofddocent
Telefoon: 030 253 3929
Projectmanager

oktober 2016

Anouk Keizer – Van NOS tot DUIC: onderzoek naar anorexia in de media

Met een Virtual Realtity bril is het experimenteel psycholoog Anouk Keizer gelukt om anorexiapatiënten hun lichaam realistischer in te laten schatten. Ze kwam aan het woord bij NOS op 3. Ook regionale media pikten Keizers onderzoeksresultaten op, zie RTV Utrecht en DUIC. Facultair nieuwsbericht

Helen Vossen – Volkskrant over haar onderzoek naar social media 

Een gevoelloze zombie door social media? Onzin, zo blijkt uit onderzoek van orthopedagoge Helen Vossen. “Sociale media verruimen de mogelijkheid om sociale contacten te hebben en daardoor kun je meer oefenen.” Haar onderzoeksresultaten verschenen in de Volkskrant.

Telefoon: 030 253 3572
Universitair docent
Telefoon: 030 253 1412
Universitair docent

september 2016

Tom ter Bogt – Dikdoenerij in rapcultuur is van alle tijden, aldus Ter Bogt in de Volkskrant

Of de rappers Boef en Para Soma nu wel of niet met elkaar op de vuist zijn gegaan, blijft onduidelijk. Maar het over en weer dissen is niet van de lucht. Niets nieuws onder de zon, volgens hoogleraar populaire muziek Tom ter Bogt in de Volkskrant: “Bragging and boasting was al in de jaren tachtig vast onderdeel van de rapcultuur.”

Denise de Ridder – Hoogleraar mengt zich met NRC-opinie in donordiscussie 

De Tweede Kamer stemt in met het plan van D66'er Pia Dijkstra om iedereen automatisch donor te maken. Een vorm van nudging, het terrein van hoogleraar Gezondheidspsychologie Denise de Ridder. De NRC publiceerde haar opinie: “Laksheid of luiheid maken dat mensen zich niet registreren als orgaandonor.”

Anouk van der Weiden – Bij radiostation FunX over haar onderzoek naar wilskracht

Gezondheidspsychologe Anouk van der Weiden vertelt bij radiostation FunX over haar experimment in de TivoliVredenburg tijdens het Betweter Festival. Om de wilskracht te toetsen houdt ze er een wedstrijdje ogen dichthouden. Ook zoekt ze deelnemers voor haar omvangrijke onderzoek naar het omzetten van een goed voornemen in een goede gewoonte.
Facultair nieuwsbericht

Onderzoeksschool ICS – Keynote speaker Duncan Watts in de Volkskrant

Onderzoeksschool ICS vierde haar 30e verjaardag met een symposium. Keynote speaker was Duncan Watts, de Amerikaanse socioloog in dienst van Microsoft. Op het symposium gaf hij zijn kijk op de stand van de sociologie. De Volkskrant zocht hem eveneens op voor een interview.

Telefoon: 030 253 4740
Bachelordirecteur
Hoogleraar
Telefoon: 030 253 1546
Hoogleraar
Telefoon: 030 253 9265
Onderzoeker

augustus 2016

Hans van Luit – Reactie in Trouw op onderzoek naar jongeren en gamen

Australisch onderzoek toont aan dat online gamen de schoolprestaties goed doet. Maar chatten op sociale media haalt de studieresultaten naar beneden. In Trouw zegt hoogleraar Dyscalculie Hans van Luit zich te kunnen vinden in de Australische bevindingen: “Chatten op Facebook en Twitter is verloren tijd, als het om de studie gaat. Gamen is dat ook, maar heeft in ieder geval nog het voordeel dat het de leerprestaties bevordert.”

Telefoon: 030 253 4614
Bachelordirecteur
Hoogleraar

juli 2016

Belle Derks - Queen bees aan de top

Hoogleraar Belle Derks stelt in Sociale Vraagstukken dat het queen bee-fenomeen niet iets typisch vrouwelijks is. Het wordt door de omgeving veroorzaakt. ”[…] als we het queen bee-gedrag van vrouwen vergelijken met het gedrag van mannen, blijken queen bees zich precies zo te gedragen als de gemiddelde mannelijke leidinggevende.”

Juni 2016

Regina van den Eijnden – Reportage over gameverslaafde jongeren

Begin april krijgt jeugdonderzoeker Regina van den Eijnden alle aandacht van de media voor haar onderzoek naar gameverslaafde jongeren. Een paar maanden later gebruikt NRC Van den Eijndens bevindingen om een reportage te maken over jongeren die soms niet minder dan 16 uur per dag gamen. 

Paul Leseman – Interview NRC Handelblad over VVE

NRC Handelsblad interviewde hoogleraar Pedagogiek Paul Leseman. De Utrechtse wetenschapper stelt dat voor- en vroegschoolse educatie (VVE) nuttig is. "Taalles op peuterzalen heeft zin: een kind loopt in vier jaar een achterstand tot de helft in."

Telefoon: 030 253 7980
Universitair hoofddocent
Telefoon: 030 253 4931
Afdelingsvoorzitter
Hoogleraar

Mei 2016

Stefan van der Stigchel - Hoe aandacht werkt

Als geen ander weet experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel hoe aandacht werkt. Zijn kennis hierover deelt hij zijn populair wetenschappelijk boek. Aanleiding voor Trouw en NOS Radio 1 om Van der Stigchel aan de tand te voelen.
 

Stijn Sieckelinck – In Brussel en bij De Correspondent

Pedagoog Stijn Sieckelinck schoof eind mei aan bij EU-ministers in Brussel om hun te vertellen over zijn onderzoek naar extremisme onder jongeren. Nog voordat hij de beleidsmakers in Brussel toesprak, kwam de Utrechtse onderzoeker bij online medium De Correspondent uitgebreid aan het woord over een andere aanpak van radicalisering onder jongeren. Facultair nieuwsbericht

 

Telefoon: 030 253 3651
Universitair hoofddocent
Telefoon: 030 253 7709
Docent

april 2016

Elma Blom – Onderzoek naar whatsappende kinderen bij BNR nieuwsradio

Veel mensen denken dat ingekorte zinnen of afkortingen in Whatsapp-berichten niet bevorderlijk zijn voor de taalvaardigheid. Maar uit onderzoek van Elma Blom blijkt dat jongeren die in hun berichtjes meer woorden weglaten, beter scoren op grammaticatoetsen. Onderzoek dat zijn weg vond naar populaire kindersites als 7days. Bij BNR nieuwsradio lichtte de onderzoekster haar bevindingen toe. Facultair nieuwsbericht

Chris Janssen – RTL 5 op bezoek bij psycholoog

Iets meer dan 200.000 kijkers zagen maandagavond 25 april Chris Janssen testjes afnemen bij twee presentatoren van het populair wetenschappelijke tv-programma Galileo. De presentatoren namen het, onder toeziend oog van de Utrechtse psycholoog, tegen elkaar op om uit te vinden wie er beter is in multi-tasken: vrouwen of mannen.

Yvonne Stikkelbroek – NOS-op-3 over onderzoek naar jongeren en depressie 

Jongeren met depressieve klachten zoeken te laat hulp. Dat zegt psychotherapeute Yvonne Stikkelbroek. Haar promotieonderzoek is het eerste onderzoek naar de behandeling van depressies bij jongeren tussen 12 en 18 jaar oud. Naast NOS-op-3 en het VARA-programma ‘Kassa’ kwam haar onderzoek terecht bij verschillende vakspecialische sites, zoals de website voor medische assistenten. Facultair nieuwsbericht

maart 2016

Denise de Ridder – Positief over de nieuwe Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum presenteerde de nieuwe Schijf van Vijf. In Trouw looft gezondheidspsychologe Denise de Ridder de campagne. "Dit is beter dan een geheven wijsvingertje. Dat werkt niet bij mensen die gezonder willen eten, maar het niet doen." Er zijn nog wel uitdagingen, volgens De Ridder. Mensen willen vaak wel gezonder eten maar doen hun boodschappen op routine. "Als je om zes uur 's avonds met een dreinend kind in de supermarkt staat, schiet die Schijf je niet te binnen."

Jesper Rözer – Betere sociale contacten voor late ouders

Op latere leeftijd aan de kinderen? Kan voor de sociale contacten van de nieuwe ouders geen kwaad: late ouders, vanaf 32 jaar, blijken namelijk beter in het leggen en onderhouden van sociale contacten. Dat vertelt promovendus Jesper Rözer in de Volkskrant. Ook bij RTL nieuws verscheen een bericht.

Cok Vrooman – Nieuwe hoogleraar in NRC over inkomenszekerheid

Een dag na de oratie van Cok Vrooman kwam zijn onderzoek aan bod in de NRC. In het dagblad laat Vrooman weten dat mensen die afhankelijk zijn van een los contract, de WW of de bijstand, het sinds 1980 alleen maar moeilijker hebben gekregen. 
 

februari 2016

Liesbeth Woertman – Selfies en seksleven

In dagblad De Metro stelt Liesbeth Woertman de selfiezucht van jongeren aan de kaak. „Zelfs op de wc nemen mijn studenten foto's van zichzelf." Het 'ik' treedt volgens Woertman steeds meer op de voorgrond, en dat kan consequenties hebben voor ons seksleven.

januari 2016

Tanja van der Lippe – Sociologen zwengelen discussie aan over zorgtaken: wat wil de burger, wat wil de overheid?

Volgens hoogleraar Tanja van der Lippe, en met haar diverse andere onderzoekers, onder meer van het SCP, verschillen burgers en de overheid over de invulling van zorgtaken. Het NRC kopte ‘We willen andere zorg dan Rutte wil’. De Volkskrant lichtte, net als de Telegraaf en nu.nl, andere bevindingen uit het onderzoek uit: het dagblad benadrukte dat we sinds 1980 steeds drukker zijn met werken en zorgen. Facultair nieuwsbericht

Erik Oudman – Promotieonderzoek over Korsakov in dagblad Trouw

De noodzakelijke vitamine-injectie bij verwaarloosde alcoholisten wordt in het ziekenhuis nog te vaak vergeten. Dat stelt promovendus Erik Oudman in zijn proefschrift. Trouw bericht over Oudmans onderzoek en schrijft onder meer: “Artsen behandelen de alcoholist wel aan een gebroken been of longontsteking, maar geven hem geen vitamine B1-infuus. Terwijl dat korsakov kan voorkomen.” Facultair nieuwsbericht