Prof. dr. Susan Branje

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer E2.23
3584 CS Utrecht

Prof. dr. Susan Branje

Hoogleraar
Jeugd en Gezin
Hoofd departement
Educatie en Pedagogiek
06 49 826 545
s.branje@uu.nl

‘Het gevoel om erbij te horen is essentieel voor mensen. Hechte relaties met vrienden en ouders dragen bij aan de psychische gezondheid. Zo kunnen relaties een bron van steun zijn en kunnen ze stress verminderen.’


Susan Branje is hoogleraar Ontwikkeling en Socialisatie in de Adolescentie en verbonden aan de opleiding Pedagogische wetenschappen en de Onderzoeksgroep Jeugd en Gezin van de faculteit Sociale Wetenschappen.


Branje onderzoekt relaties van jongeren met ouders, broers en zussen, vrienden en intieme partners in samenhang met hun psychosociale ontwikkeling. Daarnaast onderzoekt ze hoe die relaties samenhangen met de persoonlijkheid en identiteitsontwikkeling van jongeren - van de vroege adolescentie tot de jongvolwassenheid. Branje onderzoekt wat succesvolle transities naar de volwassenheid zijn en welke processen zorgen voor de overdracht tussen de verschillende generaties. Ze onderzoekt de wisselwerking tussen individuele en relationele processen bij jongeren zowel op de korte als de lange termijn.


Branje is ook betrokken bij de hub ‘Waar hoor ik thuis? Opgroeien in gezinnen met meer dan één thuissituatie.’ Een belangrijk doel van de onderzoekers is om het perspectief van de kinderen te betrekken en de positie van kinderen te verbeteren. Onder andere door meer nuance te bieden in de vaak emotionele en polariserende gesprekken rondom scheiding.


In deze video vertelt jeugdonderzoeker Susan Branje over haar onderzoek naar jongeren, conflicten en interacties.


Branje studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde daar in 2003. Naast haar werk als onderzoeker is Branje als docent onder meer betrokken bij de opleidingen Pedagogische wetenschappen; Clinical Child, Family and Educational Sciences; Youth, Education and Society; en Development and Socialisation in Childhood and Adolescence.


Momenteel is ze betrokken bij de volgende onderzoeksprojecten:

RADAR
InTransition
Waar-hoor-ik-thuis
Gezinsrelaties-na-scheiding
GRIP
Young in corona times

Leeropdracht
Ontwikkeling en opvoeding in de adolescentie
Oratiedatum
12-12-2012