Prof. dr. Stefan van der Stigchel

Martinus J. Langeveldgebouw
Heidelberglaan 1
Kamer H030
3584 CS Utrecht

Prof. dr. Stefan van der Stigchel

Hoogleraar
Psychologische Functieleer
030 253 3651
s.vanderstigchel@uu.nl

“Ik wil weten hoe we bewustzijn creëren van de wereld om ons heen. Wat pik je wel, en wat pik je niet op? Aandacht speelt daarin een grote rol.”

Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de afdeling Experimentele Psychologie van de Universiteit Utrecht. Ook is hij hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep AttentionLab.

Bestuderen van aandacht en visuele waarneming

Het doel van AttentionLab is om onze waarneming en aandacht in de breedste zin te bestuderen. Het AttentionLab gebruikt daartoe verschillende methoden, zoals oogbewegingsregistratie, hersenmetingen, en psychofysica. Zo bestuderen we bijvoorbeeld aandacht in verschillende patiëntenpopulaties, zoals hemianopsie (halfzijdige blindheid), visuele verwaarlozing en bij patiënten met geheugenproblematiek. Uiteindelijk willen we begrijpen hoe we een perceptie van onze wereld creëren. Het onderzoek van AttentionLab wordt mede ondersteund door een VICI-subsidie, toegekend door NWO, en een Consolidator Grant van ERC.

Populair-wetenschappelijke boeken

Van der Stigchel is auteur van het populairwetenschappelijke boek Zo werkt aandacht, dat in januari 2019 in het Engels verscheen als How Attention Works . Zijn tweede boek Concentratie (2018) is in 2020 als Concentration bij MIT Press gepubliceerd. Grip op je aandacht is Van der Stigchels derde boek en verscheen in 2020. Beter Leren Kijken is zijn nieuwe boek (2024) en gaat over hoe je met meer aandacht naar de wereld kunt kijken.