Radio FSW
Sociale wetenschappers op de radio
Regelmatig komen wetenschappers van de faculteit Sociale Wetenschappen op de radio. Hieronder een selectie uit het jaar 2022 en 2021 (2019 en 2020 PDF).
September 2023
Hiphop: meer dan alleen muziek
Promovendus Kim Dankoor praat in "De nacht van" op NPO Radio 1, uitgebreid over de ontwikkeling en de invloed van hiphop.
Juli 2023
Gaat de tijd sneller als je ouder wordt?
Hoogleraar Stefan van der Stigchel laat, in de podcast "Over de kop," zijn licht schijnen over onder andere, deze vraag.
Je bent wat je eet
Docent Garmt Dijksterhuis gaat in de podcast "Over de kop" uitgebreid in op de wetenschap achter eten. Garmt bespreekt vragen als: Welke invloed heeft het brein op dat wat je eet? Waarom kunnen we de verleiding van 'slecht eten' soms zo moeilijk weerstaan?
Juni 2023
Werken in Finland: een walhalla voor vrouwen?
Hoogleraar Mara Yerkes bespreekt, naar aanleiding van de documentaire "First five", de overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse en Finse werkcultuur.
(Vanaf 1u:54 min.)Zo beinvloeden jouw ouders - je hele leven lang - jouw carrière
Universitair docent Deni Mazrekaj praat in de "Ben Tiggelaar Podcast" van BNR Nieuwsradio, over de invloed van de familiestructuur en het 'ontbijttafeleffect' op de carrière van kinderen.
Mei 2023
Gezonde werkomgeving: Tips en motivatie voor een vitaal team
Onderzoeker Anne van der Put concludeert in haar onderzoek dat sporten en gezond eten onder werktijd onder andere de productiviteit verhoogt, zo vertelt ze bij BNR Nieuwsradio.
De invloed en rol van vrouwen in hiphop
Promovendus Kim Dankoor praat op NPO Radio 1 over haar onderzoek naar feminisme in de hiphop muziek.
Humor op de werkvloer
Universitair hoofddocent Madelijn Strick praat in een podcast van BNR Nieuwsradio met Ben Tiggelaar over de ins en outs van humor.
Hoe beinvloedt de robot ons leven?
Universitair docent Ruud Hortensius vertelt in een podcast van BNR Nieuwsradio over zijn onderzoek naar de sociale interactie tussen robots en mensen.
Behoort de Nederlandse kinderopvang tot de beste van Europa?
Universitair docent Pauline Slot benoemt op NPO Radio 1 de sterke punten van de kinderopvang in Nederland.
Maart 2023
Helpt een overheidscampagne om vrouwen meer te laten werken?
Hoogleraar Tanja van der Lippe denkt van wel. Op NPO Radio 1 gaat zij hierover in debat.
Het aantal vermissingen in Mexico blijft stijgen
Hoogleraar Wil Pansters geeft op NPO Radio 1 duiding bij het nieuws dat er in Mexico nog altijd dagelijks mensen verdwijnen.
Een spanningsboog van likmevestje
Hoogleraar Stefan van der Stigchel praat bij ‘dr. Kelder & co’ op NPO Radio 1, over het steeds meer afnemen van onze concentratie. Stefan's tip: leg de mobiele telefoon (regelmatig) bewust weg.
Mexicanen vrezen voor democratie
Hoogleraar Wil Pansters spreekt bij 'Bureau Buitenland', op NPO radio 1, over de politieke hervormingen die de Mexicaanse president Andres Manuel López Obrador wil doorvoeren. (Vanaf 08:00 min.)
Januari 2023
‘Stop met piekeren over je gewicht en gebruik je energie voor iets goeds’
Emeritus hoogleraar Liesbeth Woertman praat op NPO Radio 1, over de invloed van het westerse schoonheidsideaal op het zelfbeeld van de vrouw.
Hoe voorkom je dat iemand radicaliseert?
Hoogleraar Kees van den Bos praat in het programma 'De nacht van...' op NPO Radio 1, uitgebreid over zijn onderzoek naar (de)radicaliseren.
November 2022
Veel vrouwen nog altijd financieel afhankelijk van hun partner
Promovendus Anne van der Put praat op Radio M Utrecht over de uitkomsten van de emanicipatiemonitor en bespreekt enkele oorzaken van de afhankelijkheid. (Vanaf 8:41 min.)
Koningin Maxima: "Niet iedere dag hoeft een 10 te zijn"
Universitair hoofddocent Gonneke Stevens benadrukt, op NPO Radio 1, het belang van de brief die koningin Maxima schreef. In deze brief vraagt zij aandacht voor mentale problemen bij jongeren.
Mexicanen vrezen voor democratie
Hoogleraar Wil Pansters spreekt op NPO radio 1, over de politieke hervormingen die de Mexicaanse president Andres Manuel López Obrador wil doorvoeren en de onrust daarover bij de bevolking.
Oktober 2022
Werken we beter samen als we eerst synchroniseren?
Sociaal psycholoog Tom Frijns vertelt op BNR Nieuwsradio over de invloed van synchroon bewegen tijdens samenwerken, en het juich experiment dat hij deed op het Betweter Festival.
September 2022
Wat gaat er om in het hoofd van een baby?
Hoogleraar Chantal Kemner vertelt in het programma 'Humberto' op NPO Radio 1, over haar onderzoek naar de ontwikkeling van sociale vaardigheden en zelfcontrole bij kinderen.
Forse verslechtering mentale gezondheid meisjes
Universitair hoofddocent Gonneke Stevens vertelt, op NPO Radio 1, over de uitkomsten in het HBSC-rapport. Stevens signaleert onder andere een toenemende prestatiedruk.
Juli 2022
Hoe geef je kinderen (digitaal) dezelfde kansen om zich te ontwikkelen?
Hoogleraar Liesbeth Kester vertelt, bij RTV Utrecht, meer over haar onderzoek naar (digitale) kansenongelijkheid onder jongeren. (Vanaf 8:10 min.)
Hoe maken we kinderen weerbaar tegen de gevaren van internet?
Universitair docent Hanne Duindam vertelt bij, RTV Utrecht, over haar onderzoek dat ze met de Rubicon-beurs gaat doen aan de Cambridge University. (Vanaf 6:37 min.)
Waar voel jij je thuis?
Promovenda Zoë Rejaan vertelt op NPO Radio 1, over haar onderzoek naar het thuisgevoel van kinderen met gescheiden ouders.
De nieuwe werkomgeving
Hoogleraar Stefan van der Stigchel geeft op BNR Nieuwsradio adviezen over het vasthouden van de concentratie en een prettige werkomgeving.
Juni 2022
Discotheek in buitengebied verdwijnt
Hoogleraar Tom ter Bogt geeft, bij 'Radio Eenvandaag' op NPO Radio 1, een verklaring voor het sluiten van de disco's.
Helpt geur bij het sluiten van vriendschap?
Onderzoeker Ilja Croijmans geeft op Radio 3FM uitleg bij een internationaal geurenonderzoek. (Vanaf 1u:41min).
Wat is het effect van de strijd tegen klimaatverandering?
Promovenda Amarins Jansma neemt, op NPO Radio 1, deel aan een gesprek over nut en noodzaak van protestbewegingen.
Mei 2022
Hoe krijgen we MBO'ers op de fiets?
Hoogleraar Sander Thomaes adviseert, op RTV Utrecht, "Laat de boodschap aansluiten bij de belevingswereld van jongeren en wees niet belerend." (Vanaf 9:10 min).
Onderzoek naar gedrag van kinderen met ouders van hetzelfde geslacht
Universitair docent Deni Mazrekaj geeft, bij RTV Utrecht, een toelichting op het onderzoek (Vanaf 16:13 min.).
Feminisme in de hip-hop muziek
Promovendus Kim Dankoor brengt een eerbetoon aan hip-hopfeministe Joan Morgan en vertelt over de rol die hip-hop speelt bij emancipatie.
De kracht van herdenken
Promovendus Bertine Mitima vertelt op NPO Radio 1 uitgebreid over haar onderzoek naar rituelen voor herdenken. (Vanaf 2:44 min).
April 2022
Kunnen we de toegenomen drukte nog aan?
Hoogleraar Stefan van der Stigchel, op NPO Radio 1, over het omgaan met de mentale prikkels in het 'nieuwe normaal.'
Sociale mediagebruik niet per se slecht voor jongeren
Onderzoeker Maartje Boer vertelt bij 'De Nieuws BV' op NPO Radio 1, over het verschil tussen intensief en problematisch social media gebruik.
Maart 2022
De positieve effecten van aanraking
Universitair docent Anouk Keizer vertelt, bij het programma 'De Nieuws B.V.' op NPO Radio 1, over het belang van fysiek contact. (Vanaf 47:00 min).
Thuiswerkadvies
Sociologe Anne van der Put bij RTV Utrecht over de voor- en nadelen van het vervallen van het thuiswerkadvies (vanaf min. 8:50- 14:30).
Hardcore is meer dan hakkende gabbers
Hoogleraar Tom ter Bogt neemt deel aan een uitgebreid gesprek, op NPO Radio 1, over de Nederlandse wortels van de hardcore cultuur.
Wat doet het met een relatie als de vrouw succesvoller is dan de man?
Universitair docent Melissa Vink concludeert, op NPO Radio 1, dat breken met de traditionele rolverdeling onvrede brengt in de relatie.
Wat is de impact van hormonen op je gedrag, gemoed en gezondheid?
Promovendus Anne Marieke Doornweerd praat mee in de podcast 'Ongesteld' van het tijdschrift 'EOS Wetenschap'.
Wordt onze concentratieboog korter?
Hoogleraar Stefan van der Stigchel denkt van niet. Afleiding maakt concentreren wel moeilijker. "Creëer een rustige werkomgeving", is zijn advies op NPO Radio 1.
Februari 2022
Waarom veel mensen zich zo druk voelen
Hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe praat op BNR Nieuwsradio over wat 'druk zijn' voor ons betekent en wat het met ons doet.
De winst van sporten onder werktijd
Promovendus Anne van der Put concludeert in haar onderzoek dat sporten onder werktijd onder andere de productiviteit verhoogt, zo vertelt ze bij BNR Nieuwsradio.
Januari 2022
Een vrouwelijke manager heeft een positief effect op de bedrijfscultuur
Onderzoeker Jelle Lössbroek concludeert dat vrouwelijke managers onder andere zorgen voor minder frustratie op de werkvloer. (Vanaf 2u. 39min).
Hoe praat je als ouder met jonge kinderen over vaccinatie?
Hoogleraar Pedagogiek Susan Branje geeft bij het programma 'Nieuws en co' op NPO Radio 1, een paar adviezen.
Protestbewegingen onder jongeren
Hoogleraar Tom ter Bogt verwacht in de komende jaren vooral klimaatprotesten. Hij praat erover bij 'dr. Kelder en co' op NPO Radio 1. (Vanaf 11.55 min).
Demonstraties brengen veel verschillende groepen samen
Hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos spreekt over het onrechtvaardigheidsgevoel onder demonstranten, op NPO Radio 1. (Vanaf 42.58 min).
Meer vrouwen in leidinggevende posities: Wat is het effect?
Onderzoeker Jelle Lössbroek praat mee in de podcast van People Power Radio.
December 2021
Wat gaat er om in het brein van een baby?
Jeugdonderzoeker Bauke van der Velde bij Radio M Utrecht over de vorming van sociaal gedrag in de eerste levensfase.
Begeleiding bij Dyslexie en Dyscalculie geeft kinderen zelfvertrouwen
Dyslexie en Dyscalculie kunnen leiden tot onzekerheid en faalangst. Orthopedagoog Jojanneke van der Beek vertelt, op NPO Radio 1, over haar onderzoek.
November 2021
Omgaan met de onvoorspelbaarheid van de coronatijd
Hoogleraar Leon Kenemans adviseert, op RTV Utrecht (radio), regelmatig te bewegen in de buitenlucht. (Vanaf 06:47 min).
Whatsapp: kunnen we nog zonder?
Hoogleraar Stefan van der Stigchel verwacht dat het moeilijk zal zijn. Op NPO Radio 3FM vertelt hij over de notificaties die een constante 'mentale jeuk' veroorzaken.
TikTok: hoe houd je het veilig voor jongeren?
Online krijgen jongeren de mogelijkheid zich te ontwikkelen buiten de gevestigde kaders. Hoewel de media zich vaak focust op de negatieve gevolgen hiervan, kan dit jongeren juist ook kansen bieden om op een manier te leren die ze niet op school of thuis kunnen vinden. Promovendus Zowi Vermeire praat mee bij 'De Nieuws BV' op NPO Radio 1.
Kunstmatige intelligentie beoordeelt sollicitanten eerlijker op motivatie
Universitair docent Marnix Naber vertelt op BNR Nieuwsradio hoe kunsmatige intelligentie gezichten van sollicitanten kan lezen tijdens de sollicitatie. (Vanaf 11:45 min).
De Groene Challenge: wat kun je zelf doen om te verduurzamen?
Universitair docent Michèlle Bal vertelt over het initiatief van Studium Generale en nodigt iedereen uit in november dagelijks een duurzame uitdaging aan te gaan. (Vanaf 14:50 min).
Wat doet corona met onze jeugd?
Jongeren hebben het vooral mentaal zwaar. Hoogleraar Tom ter Bogt praat in de 'Jortcast' op NPO Radio 1, over de impact die de lockdowns en andere maatregelen hebben op de jeugd.
Oktober 2021
Houd jij je aan de regels?
Universitair docent Félice van Nunspeet legt bij BNR Nieuwsradio uit welke invloed collega's hebben op het al dan niet volgen van regels.
Recordbrekend nieuws trekt de aandacht
Hoogleraar Stefan van der Stigchel vertelt op NPO Radio 1 welk effect nieuws over records heeft op ons brein. (Vanaf 15:25 min).
De winterdip: hoe komt dat toch?
Hoogleraar Leon Kenemans legt uit welke invloed licht heeft op ons gemoed, vooral in het najaar. (Vanaf 8:58 min).
Hoe lossen we het personeelstekort in de kinderopvang op?
Universitair docent Pauline Slot waarschuwt bij 'Pointer' op NPO Radio 1, dat het laten vallen van opleidingseisen ten koste gaat van de kwaliteit van de kinderopvang. (Vanaf 8:42 min).
Scholen moeten meer tijd krijgen om corona-achterstanden in te halen
Hoogleraar Jan van Tartwijk pleit voor meer tijd en praat mee in het programma 'Breekt' op BNR Nieuwsradio. (Vanaf 2:11 min).
Kun je na hersenletsel je brein trainen met behulp van virtual reality?
Neuropsycholoog Tanja Nijboer gaat 'Serious Gaming’ gebruiken om patiënten met hersenletsel te helpen. Op het Betweterfestival geeft ze een voorproefje.
Geef jij je bloot aan een robot?
Op het Betweterfestival doet promovenda Anouk Neerincx onderzoek naar de invloed van een menselijk karakter op de interactie met een robot.
Welke aanraking helpt ons in het verlangen naar contact?
Universitair docent Anouk Keizer onderzoekt de positieve effecten van aanraking. Op het Betweterfestival vertelt ze over het belang van fysiek contact.
September 2021
Hoe zwaar was het voor jongeren tijdens de lockdown?
Ontwikkelingspsycholoog Odilia Laceulle deed onderzoek naar de impact van de corona-crisis op jongeren. Ze praat erover bij het programma 'Focus' op NPO Radio 1.
Word je ongelukkig van sociale media?
Universitair docent Ina Koning gaat in de podcast 'Op de proef gesteld' van de Universiteit van Nederland, in gesprek met blogger Jiami Jongejan over de vraag wat sociale media doet met de mentale gezondheid.
Lhbti+-jongeren vaker gepest door leraren
Universitair docent Tessa Kaufman pleit, op NPO Radio 1, voor meer onderwijs over dit probleem, tijdens de lerarenopleiding.
Helpt breien om je te concentreren?
Hoogleraar Stefan van der Stigchel bevestigt op de Vlaamse radio dat breien de concentratie kan stimuleren.
Augustus 2021
Nederlands onderwijsniveau in mondiale subtop
Hoogleraar Jan van Tartwijk vertelt op BNR Nieuwsradio welke waarde we moeten hechten aan de 'Pisa-Ranking' (Vanaf 13:00 min).
Juni 2021
Politieke sneltest voor Mexicaanse president
Parlementsverkiezingen in Mexico: Hoogleraar Wil Pansters over staat, politiek en misdaad, in het programma 'Bureau Buitenland' op NPO Radio 1.
We kennen gemiddeld 540 mensen
Universitair hoofddocent Rense Corten vertelt meer over de wetenschap achter dit getal op de Vlaamse radio.
Burn-out als beroepsziekte
Emeritus hoogleraar Wilmar Schaufeli spreekt over beroepsgroepen en burn-outs bij 'Werkverkenners' op BNR Nieuwsradio. (Vanaf 5:00 min).
Mei 2021
Voorkomen dat we overprikkeld raken
Hoogleraar Cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel op BNR Nieuwsradio over het belang van rust nemen.
Van standaard kennis, naar creatief rekenen
Promovenda Marije stolte spreekt over haar proefschrift bij 'dr. Kelder en co.' op NPO Radio 1.
April 2021
Scheve werk-privébalans vrouwelijke werknemers
Universitair docent Ruth van Veelen praat in de podcast 'Hete hangijzers' over de uitdagingen die het combineren van werk en privé met zich meebrengen.
Waar blijft mijn tijd?
Hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe te gast bij 'Focus' op NPO Radio 1, vanwege haar recent verschenen boek.
Maart 2021
Hoe groot is de kans dat een robot jouw baan overneemt?
Socioloog Jannes ten Berge ontdekte in zijn promotieonderzoek dat er juist nieuwe banen bijkomen. Toch is dit niet een eind goed al goed verhaal. In gesprek op NPO Radio 1.
Zorgt corona voor een andere taakverdeling tussen mannen en vrouwen?
Sociologe Mara Yerkes praat met Wilfried de Jong in 'Met het oog op morgen' op NPO Radio 1 over het onderzoek waaraan zij leiding gaf.
'Mensen kritiekloos straffen is niet fraai'
Hoogleraar Tom ter Bogt over de cancelcultuur bij 'dr Kelder en co' op NPO Radio 1.
Het Suezkanaal: economisch en politiek belangrijk voor Egypte
Politiek antropoloog Gijs Verbossen onderstreept bovendien het historisch belang van de vaarroute bij 'Fris!' op NPO Radio 1.
'Media zijn te stellig met prognoses RIVM'
Hoogleraar Statistiek Rens van de Schoot benadrukt in de podcast 'De Jortcast' van NPO Radio 1, dat praten over de nuances in de statistieken, belangrijk is.
Februari 2021
De avondklok en het vertrouwen in het coronabeleid
Hoogleraar Sociale Psychologie Kees van den Bos geeft een analyse bij 'Utrecht is wakker' op Radio M. (Vanaf 5:40).
Waar blijft mijn tijd?
Hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe praat in 'Met het oog op morgen' op NPO Radio 1, over haar recent verschenen boek.
Januari 2021
Jongeren worden somberder door verlengde lockdown
Universitair docent Mariken Spuij adviseert om jongeren perspectief te bieden, "maar beloof ze geen dingen die je niet waar kunt maken." (NOS Radio 1 Journaal vanaf minuut 7:15).
Nog steeds thuisonderwijs: wat is de impact op studenten en scholieren?
Universitair hoofddocent Odilia Laceulle aan het woord bij 'Fris' op NPO Radio 1.