Dr. Regina van den Eijnden

Dr. Regina van den Eijnden

Universitair hoofddocent
Interdisciplinaire sociale wetenschap
030 253 7980
r.j.j.m.vandeneijnden@uu.nl

“De helft van de jongeren vindt zichzelf (enigszins) verslaafd aan sociale media.”

Onderzoeksfocus: Social-mediagebruik; Problematisch social-mediagebruik, Internet-gerelateerde verslavingen

Regina van den Eijnden is universitair hoofddocent bij de afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschap aan de Universiteit Utrecht. Van den Eijnden heeft een achtergrond in de sociale psychologie en promoveerde in 1998 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoeksfocus op verslavend gedrag

Van den Eijnden richt zich in haar onderzoek vooral op het verkrijgen van meer inzicht in processen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van internet-gerelateerd verslavingsgedrag bij adolescenten (problematisch gebruik van sociale media, games, smartphone, online porno), alsmede de impact van deze gedragingen op het mentale en psychosociale welbevinden van adolescenten. 

Van den Eijnden houdt zich bijvoorbeeld bezig met de vraag "waarom ontwikkelen sommige adolescenten patronen van problematisch ('verslaafd') social-mediagebruik, terwijl anderen gezonde gebruikers van sociale media blijven?" en "in hoeverre wordt het psychosociale en mentale welzijn van adolescenten beïnvloed door excessief en problematisch social-mediagebruik?  Deze vragen worden bestudeerd in relatie tot de persoonlijke kenmerken van adolescenten, maar ook in relatie tot opvoeding, gezinsrelaties en relaties met leeftijdgenoten. Deze vragen worden zowel nationaal (Digital Youth project en Digital Family project) als internationaal (HBSC-project) bestudeerd.