Neurobiologie van Gedrag

Welkom op de website van de onderzoeksgroep Neurobiologie van Gedrag. We zijn één van de vier onderzoeksgroepen van de afdeling Dier in Wetenschap en Maatschappij van het departement Population Health Sciences bij de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.

Ons team onderzoekt hoe vroege levenservaringen, en met name spel, bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen, gedrag en welzijn van mens en dier.

Over ons

We zijn gefascineerd door gedrag, en met name (sociaal) spelgedrag. We willen begrijpen hoe gezond gedrag, maar ook hoe kwetsbaarheid voor of juist weerbaarheid tegen gedragsproblemen tot stand komen. Ons team bestudeert vooral de rol van spelgedrag op jonge leeftijd in de ontwikkeling van de hersenen en het ontstaan van emotioneel, sociaal en cognitief gedrag. Dit doen we met labonderzoek, maar we doen ook steeds meer onderzoek naar spel bij kinderen én het gehouden dier, zoals kalveren. We werken hiervoor ook veel samen met andere onderzoeksgroepen en zijn heel actief betrokken bij het strategische thema Dynamics of Youth van de Universiteit Utrecht.

Wat doen we

In ons lab zijn we gefocust op de vraag hoe gezond gedrag, maar ook juist kwetsbaarheid voor of  weerbaarheid tegen gedragsproblemen tot stand komen. We onderzoeken de rol van (risicovol) spel op de ontwikkeling van cognitieve controle over gedrag op latere leeftijd (Onderzoek: Risky Play), de neurobiologische mechanismen van spelgedrag (Neurobiology of  Social Play), en het effect van leeftijd op de ontwikkeling van verslavingsgedrag (Onderzoek: Aging Matters). Daarnaast hebben we ook nog kleinere onderzoeksprojecten lopen waarin we spelgedrag van kinderen systematisch onderzoeken (Onderzoek: LEGO play) en waarin we betere huisvesting voor laboratorium dieren onderzoeken (Onderzoek: EC4Rats). In ons onderzoek maken we gebruik van observatie technieken, (intracraniale) farmacologie en operante taken.

Ons team

Agenda

19/11/2023: Lezing Waarom spelen we door Heidi in het Artis Groote museum

Klik hier voor meer informatie

24/11/2023: Marijke vertelt over de consequenties van speldeprivaties op het Interdisciplinary insights into mental health: Loneliness in focus symposium

Klik hier voor meer informatie