IRAS

Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) is een interfacultair onderzoeksinstituut van de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Missie

Het IRAS verzorgt onderwijs en onderzoek naar gezondheidsrisico's van mensen door blootstelling aan ziekteverwekkers en mogelijk schadelijke stoffen in het (arbeids-) milieu en via de voedselketen. Effecten op ecosystemen worden ook onderzocht.

 • Nieuws

  • NWO investeert 3,2 miljoen euro in exposoom infrastructuur
   Nieuws
   Het project Exposome-Scan, dat voortbouwt op Exposome-NL en X-omics, krijgt 3,2 miljoenen euro uit het programma NWO-groot om onderzoek te doen naar het zogeheten exposoom. De onderzoekers zullen een unieke en grootschalige open faciliteit bouwen.
  • 90.000 euro om brug tussen samenleving en wetenschap te slaan
   Nieuws
   9 Utrechtse onderzoeksgroepen zijn door de KNAW beloond voor hun inspanningen op het gebied van wetenschapscommunicatie en krijgen 10.000 euro om hun werk voort te zetten.
  • ‘In deze wijk leven mensen langer en gezonder’
   Achtergrond
   Roel Vermeulen (Universiteit Utrecht) en Armand Paardekooper Overman (architectenbureau Mecanoo) vertellen ons meer over de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL) en de nieuwe stadswijk Carteius.
  • Preventie als sleutel tot gezonde longen
   Nieuws
   Een groot samenwerkingsverband van wetenschappers gaat met een budget van 14,5 miljoen euro op zoek naar een manier om longziekten te voorkomen en beter te behandelen.
  • Hoe schadelijk zijn microplastics voor de gezondheid?
   Nieuws
   Er moet meer onderzoek komen naar de gezondheidsrisico’s van microplastics, bepleiten Nederlandse toxicologen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.
  RSS
 • Agenda

  Helaas zijn er momenteel geen evenementen van dit organisatieonderdeel of thema.

  RSS