IRAS

Het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) is een interfacultair onderzoeksinstituut van de faculteiten Diergeneeskunde en Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Missie

Het IRAS verzorgt onderwijs en onderzoek naar gezondheidsrisico's van mensen door blootstelling aan ziekteverwekkers en mogelijk schadelijke stoffen in het (arbeids-) milieu en via de voedselketen. Effecten op ecosystemen worden ook onderzocht.

 • Nieuws

  • ‘In deze wijk leven mensen langer en gezonder’
   Achtergrond
   Roel Vermeulen (Universiteit Utrecht) en Armand Paardekooper Overman (architectenbureau Mecanoo) vertellen ons meer over de Data- en Kennishub Gezond Stedelijk Leven (DKH GSL) en de nieuwe stadswijk Carteius.
  • Preventie als sleutel tot gezonde longen
   Nieuws
   Een groot samenwerkingsverband van wetenschappers gaat met een budget van 14,5 miljoen euro op zoek naar een manier om longziekten te voorkomen en beter te behandelen.
  • Hoe schadelijk zijn microplastics voor de gezondheid?
   Nieuws
   Er moet meer onderzoek komen naar de gezondheidsrisico’s van microplastics, bepleiten Nederlandse toxicologen in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science.
  • Wat doen microplastics in ons lichaam?
   Nieuws
   ZonMw, TNO en Health~Holland steken gezamenlijk 5,4 miljoen euro in het consortium MOMENTUM, dat meer onderzoek gaat doen naar de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic deeltjes.
  • Covid-19 voorspellen, voorkomen en genezen: 1 miljoen voor corona-onderzoek
   Nieuws
   Hoe komt het dat sommige coronapatiënten er veel slechter aan toe zijn dan anderen? En kunnen we van tevoren voorspellen wie van hen kritieke symptomen zullen ontwikkelen? Een divers consortium van universiteiten, academische ziekenhuizen en industriële partners gaat op zoek naar de antwoorden op deze vragen.
  RSS
 • Agenda

  Helaas zijn er momenteel geen evenementen van dit organisatieonderdeel of thema.

  RSS