Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren
De afdeling Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren houdt zich bezig met onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg. Patiëntenzorg is faciliterend aan onderwijs en onderzoek.
Faciliteiten
- Celbiologisch & Reproductielaboratorium
- Laboratorium voor Hormoonbepalingen
- Spermadiagnostisch Laboratorium
- 3e lijns-consultaties voor particuliere bedrijven en advisering/participatie in diverse maatschappelijke/overheidsprojecten
Groepen
De groep Duurzame Gezondheidszorg van Herkauwers draagt bij aan een duurzaam veehouderij systeem via onderwijs en onderzoek naar gezondheid en welzijn van herkauwers.
Ze maken zich hard voor de ontwikkeling van een herkauwersgezondheidszorg die is aangepast aan de tijd, de omstandigheden en de maatschappelijk behoefte. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol, vanuit verschillende perspectieven: People, Planet en Profit.
People
Onze drijfveer is om op een verantwoorde manier voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong te produceren voor humane consumptie. Het spreekt vanzelf dat gezonde producten afkomstig zijn van gezonde dieren die op een verantwoorde manier gehouden worden en een goed welzijn hebben.
Diergezondheid en dierwelzijn vormen vanuit de diergeneeskunde dan ook primaire drijfveren. We proberen te voorkomen dat dieren ziek worden door preventieve acties en, als dat niet lukt, zieke dieren weer zo goed mogelijk gezond te maken door ons curatieve werk. Een goed dierwelzijn is hier een belangrijk onderdeel van. Een veehouderij waarin niet wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke diergezondheid en dierwelzijn is geen duurzame veehouderij. Diergezondheid ‘an sich’ verdient dus aandacht.
One Health is onlosmakelijk verbonden met de veehouderij. Dieren moeten op een zodanige manier gehouden worden en een zodanige diergezondheid hebben dat geen onverantwoorde risico’s ontstaan.
Maatschappelijk draagvlak is onontbeerlijk voor elke bedrijfstak. In Nederland en op veel plaatsen daarbuiten worden de eisen vaan de veehouderij steeds hoger en dat heeft consequenties voor de diergezondheid. Om ook op termijn een bijdrage te blijven leveren aan de diergezondheid in de veehouderij, zullen we moeten werken in een maatschappelijk geaccepteerde veehouderij en een bijdrage moeten leveren aan diergezondheidsaspecten die rekening houden met en voldoen aan specifieke maatschappelijke eisen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over zaken zoals milieu en dierwelzijn, maar zeker ook over de wijze van dierhouderij, denk bijvoorbeeld aan de ‘kalf bij de koe’ discussie. Deze aspecten kunnen van grote invloed zijn op diergezondheid en kunnen zeker niet buiten beschouwing gelaten worden.
Planet
Klimaat en milieu zijn in de huidige tijd vaak de eerste punten waaraan gedacht wordt als over duurzaamheid gesproken wordt. De aandacht voor dit onderwerp is terecht, de opwarming van de aarde is niet te ontkennen en dat geldt ook voor de onder druk staande water- en luchtkwaliteit. Hoewel er uiteraard discussie is over de mate waarin verschillende bedrijfstakken bijdragen aan klimaat- en milieuverandering, staat vast dat ook de (rund)veehouderij zal moeten opereren binnen de eisen die op dit gebied gesteld worden. Het is dan ook begrijpelijk dat er in de afgelopen tijd veel aandacht is circulariteit, ook in de veehouderij. De rundveehouderij kan hier mogelijk een positieve bijdrage aan leveren door grond en gewassen efficiënt te benutten door de productie van hoogwaardig eiwit. Uiteraard vraagt dit om een goed doordacht (eco-)systeem waarin ook aandacht is voor diergezondheid.
Biodiversiteit is een ander punt dat beïnvloed wordt door de (intensieve) veehouderij, en dat in de huidige tijd om meer aandacht vraagt. Dit kan leiden tot andere houderij en voersystemen, die ook weer een invloed op diergezondheid kunnen hebben.
Profit
Bedrijfseconomie is in de melkveehouderij van oudsher een belangrijke drijfveer, er moet immers brood op de plank komen, bij voorkeur met een plak kaas. De veehouderij is daarin niet uniek, dit uitgangspunt geldt in elke bedrijfstak. We kunnen er dan ook kort over zijn: om op een duurzame manier dierlijk eiwit te kunnen produceren moet een veehouder economisch gezond kunnen werken. Dat wil niet zeggen dat wij als groep ons verantwoordelijk voelen voor het inkomen van de veehouder, maar wel dat we economische aspecten in onze afwegingen mee moeten nemen en zowel op dier-, bedrijfs- als populatieniveau moeten evalueren.
Economie van de dierenarts is, niet anders dan bij de veehouder, van levensbelang. Om als dierenarts toegevoegde waarde te kunnen genereren in de productieketen van dierlijk eiwit moet je daar een inkomen in kunnen verdienen. Ook hiervoor geldt dat we niet verantwoordelijk zijn voor het inkomen van de dierenarts maar wel dat we mensen op willen leiden voor een beroep dat (ook op termijn) inhoudelijk aantrekkelijk is en waarmee je een inkomen kunt genereren. Een belangrijk aspect hiervan is het leveren van toegevoegde waarde voor de klant van de dierenarts, wie dat ook is.
Lees ook het volledige vision statement van de groep Duurzame Gezondheidszorg van Herkauwers.