Vetscience

Samenwerken

Coverafbeelding van de Vetscience nr.17 met een dierenarts die een Kooikerhond in haar armen heeft.

Hoe voorkomen we schadelijke raskenmerken bij honden? Wat is het belang van revalidatie voor sportpaarden? En hoe een vruchtbare samenwerking tussen dierenartsen en apotheek resulteert in een medicijn tegen de ernstige kattenziekte Feline Infectieuze Peritonitis (FIP). Door samen te werken en open te staan voor verschillende perspectieven komen we tot nieuwe ideeën, inzichten en oplossingen. Van de monitoring van zoönosen bij huisdieren tot aan het maken van een kinderboek over emoties bij dieren.

Lees de losse verhalen online of download:

Beeld van drie knielende mensen in het gras in de buitenlucht bij onderwijsboerderij De Tolakker

Hoe leren de dierenartsen van de toekomst waar kansen op het gebied van duurzaamheid liggen? En waarvan worden varkens gelukkig? Want als we de veehouderij verduurzamen is dit een kans om gelijk het welzijn van dieren te verbeteren. Dit nummer gaat over duurzaamheid. Van biodiversiteit tot het effect van houtrook op de gezondheid, en bijdragen aan een duurzame en dierwaardige veehouderij.

Preventie

Coverbeeld van Vetscience nr. 15 met een witte puppy in een glazen kooi en een radiologisch assistent ernaast die contact maakt met het dier

Waardoor krijgen veehouders steeds te maken met uitbraken van vogelgriep, ondanks alle voorzorgsmaatregelen? Hoe schadelijk zijn microplastics voor onze gezondheid? En wist je dat door iets minder te trainen, paarden in sommige situaties juist sneller conditie opbouwen? Dit nummer gaat over allerlei soorten preventie. Van dieren gezond houden tot een gezonde leefomgeving, en aandacht voor het welbevinden van toekomstige dierenartsen.

Gedrag

Cover van Vetscience nr. 14 over gedrag met twee jonge onderzoekers die twee giraffen aan het bestuderen zijn die buiten staan in een dierentuin.

Wat gebeurt er als je enkel mannetjes giraffen bij elkaar zet in een groep? Hoe slim zijn boerderijdieren? Een kaketoe met kippenvel en een puppy die zich vastklemt aan de eigenaar. Omdat we dieren niet kunnen verstaan is het des te belangrijker dat we hun gedrag leren lezen en begrijpen. Gedrag kan ons veel vertellen over het welzijn en de gezondheid van dieren en ook van mensen aldus hoogleraren Saskia Arndt en Mariska Kret die hun fascinatie voor gedrag van dieren en mensen delen. Dat en meer verhalen over gedrag.

200 jaar Diergeneeskunde #2

Cover Vetscience nr 13, april 2022 met een oude rontgenfoto erop van een torenkraai die een lepel heeft ingeslikt

Op 10 december 2021 bestaat de Nederlandse opleiding tot dierenarts precies 200 jaar! Dit jubileum vieren we een jaar lang met feestelijke activiteiten. In nummer twee van de jubileumeditie van Vetscience vroegen wij ons af: Wat drijft Marion Koopmans? Wordt antibioticaresistentie de volgende pandemie? En hoe is het nu met Berend Jan Bosch? De viroloog op zoek naar de heilige graal. Een beeldverhaal over honden met koppen en poten in het verband en meer uit het rijke verleden van Diergeneeskunde.

200 jaar Diergeneeskunde #1

De cover van Vetscience nummer 12, met een oude zwart-wit foto van een paard en veulen die geholpen worden door dierenartsen.

Op 10 december 2021 bestaat de Nederlandse opleiding tot dierenarts precies 200 jaar! Dit jubileum vieren we een jaar lang met feestelijke activiteiten. In Vetscience verbinden we mensen en verhalen uit het verleden, heden en de toekomst van diergeneeskunde aan elkaar. In dit nummer trappen we af met: 'Wat is er in tweehonderd jaar veranderd in ons gedrag door veterinaire kennis?', 'Hoe is het nu met dierenarts Doest en flamingo Bob?', een nieuwe bacheloropleiding voor de gezondheidsuitdagingen van de toekomst en veel meer!

De veranderende wereld

Cover Vetscience nummer 11 met een paard in een buitenbak en een ruiter en onderzoeker naast het paard met een laptop in de hand.

Hoe verhouden we ons over 30 jaar tot de dieren? Wat is de rol van dieren? En onlosmakelijk daarmee verbonden de rol van de dierenarts? De Europese Unie en Nederlandse overheid willen voorloper worden met proefdiervrije innovaties, maar hoe willen we dat bereiken? En welke rol moet de dierenarts spelen in het vormgeven van een toekomstige veehouderij? Antwoorden, meer vragen en levendige discussies!

Gezond leven in de stad en op het platteland

We kijken tegenwoordig anders naar leven in de stad en op het platteland dan veertig, vijftig jaar geleden. In de stad zien we de roep om meer groen en meer water. Op het platteland neemt de oppervlakte voor boeren en veehouders snel af door verstedelijking. Relevante veranderingen die nieuwe One Health-uitdagingen opleveren. Je leest er alles over in dit nummer van Vetscience.

Nieuwe kennis over kanker

'Als je een systeem in balans kunt houden, kun je kanker een chronische ziekte maken.’ Marca Wauben en Leon Terstappen onderzoeken celblaasjes en hun rol bij kanker. Lymfeklierkanker komt veel voor bij honden en mensen. Alain de Bruin en Monique Minnema werken aan een nieuwe therapie. Radioactieve bolletjes injecteren in een hersentumor. Een nieuwe therapie voor honden en in de toekomst hopelijk ook voor mensen.

Opkomende infectieziekten

Cover_Vetscience nr 8

Hoe wapenen we ons tegen ziekteverwekkers? Zeven onderzoekers van Diergeneeskunde over de rol van hun vakgebied. Marion Koopmans en Hans Heesterbeek geven antwoord op de vraag of we voldoende voorbereid zijn op een volgende corona-uitbraak en hoogleraar Cécile van Els neemt ons mee op de hobbelige weg van vaccinontwikkeling. Dat en nog veel meer in dit extra dikke zomernummer van Vetscience.

Over Vetscience

Als faculteit Diergeneeskunde gaan wij graag in gesprek met de partners om ons heen. Dat doen wij onder andere via ons magazine Vetscience dat wij in maart 2018 hebben gelanceerd. In dit magazine laten we niet alleen onszelf, maar vooral ook onze relaties aan het woord. Wat houdt hen bezig? Wat willen zij in de toekomst bereiken? En hoe kunnen we elkaar helpen om dat te realiseren? Vetscience wordt in een gedrukte vorm verspreid onder relaties, medewerkers en studenten en is daarnaast ook online beschikbaar als pdf en in losse achtergrondverhalen. Zowel in het Nederlands als in het Engels.