Community Engaged Learning

Community Engaged Learning is ervaringsgericht onderwijs waarin studenten, docenten en externe partners samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken. Het integreert maatschappelijke betrokkenheid met academische studie en reflectie om de leerervaring te verrijken en te verbeteren en bij te dragen aan gemeenschapsbehoeften.

Samen leren over maatschappelijke vraagstukken

Via Community Engaged Learning verbindt de Universiteit Utrecht haar onderwijs en onderzoek aan echte maatschappelijke vraagstukken, om zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld. 

Externe partners in Community Engaged Learning doorgronden de maatschappelijke vraagstukken die ze inbrengen en verkennen samen met studenten en docenten mogelijke oplossingsrichtingen. Studenten leren hoe theorie en praktijk zich tot elkaar verhouden én krijgen op deze manier al tijdens hun studie meer inzicht in de complexiteit en weerbarstigheid van maatschappelijke uitdagingen.

Studenten vliegen het vraagstuk op een andere manier aan, waardoor je de best of both worlds hebt.

Sarah Vredeveld
Projectleider Gemeente Nieuwegein

Meerwaarde door wederkerigheid

Belangrijk bij Community Engaged Learning is de nadruk op het sámenwerken met externe partners en het leren van elkaar. James Kennedy, voorzitter programmaraad: "Het is cruciaal dat dit proces wederkerig is. Juist daarin zitten de leerervaringen, voor zowel de studenten als de samenwerkingspartners, en daardoor verkleinen we de kloof tussen de universiteit en de samenleving."

Ervaringen met Community Engaged Learning

Lees meer over hoe onze studenten, docenten en samenwerkingspartners het samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken hebben ervaren.

In onderstaande video's is te zien hoe studenten, docenten en externe partners met elkaar samenwerken in de cursussen Utrecht Data School en het Learning Lab Overvecht.

Meer weten?

Bekijk de inspiratiefolder of neem contact op met het Centre for Academic Teaching via cat@uu.nl.

Informatie voor docenten (login via intranet)