De Universiteit Utrecht stimuleert leren in de breedste zin van het woord. Naast het reguliere onderwijsaanbod biedt ze studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden een breed scala aan trainingen en overig onderwijs.

Studium Generale
uitgelicht4, studium generale, organisatie

Studium Generale organiseert gratis toegankelijke kenniscafés, lezingen en debatten op academisch niveau waar studenten, docenten en andere geïnteresseerden kennis kunnen maken met alle mogelijke vakgebieden.

Onderwijs in ondernemerschap
Overleggende ondernemers.

Met specifieke cursussen of stages kunnen studenten en overige geïnteresseerden zich voorbereiden op een carrière als ondernemer. Bovendien zijn er diverse faciliteiten en begeleidingsvormen voor startende ondernemers.

Centrum voor Onderwijs en Leren

Het Centrum voor Onderwijs en Leren richt zich op onderwijsinnovatie. Samen met docenten ontwikkelt het centrum trajecten ter bevordering van de professionaliteit van docenten en schoolleiders. Ook rondom talent-
ontwikkeling van leerlingen werkt het Centrum voor Onderwijs en Leren intensief samen met het onderwijsveld.

Onderwijsadvies & Training
Leerlingen aan het werk

Onderwijsadvies &Training biedt maatwerk bij onderwijsvraagstukken en professionalisering van medewerkers. Onderwijsadvies & training werkt zowel voor instellingen voor primair, voortgezet en hoger onderwijs als voor andere organisaties met een professionaliseringsvraag.

Studievaardigheid
Mannelijke student voert gesprek met vrouwelijke voorlichter over studiemogelijkheiden.

In de bachelor en master doen studenten academische vaardigheden op. Zij die dit nóg verder willen ontwikkelen kunnen naar het Skills Lab.

Utrecht Summer School
Summerschool students

In de zomer heeft de Universiteit Utrecht een speciaal cursusaanbod voor studenten uit het buitenland: Utrecht Summer School.

Taal- en communicatietrainingen
Een student geeft uitleg tijdens een hoorcollege van het James Boswell Instituut op de Uithof.

Babel verzorgt taal- en communicatietrainingen voor particulieren en organisaties. Sinds 2012 worden alle taalactiviteiten van het James Boswell Instituut (Universiteit Utrecht) voortgezet door Babel.

Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO)
Oudere student.

HOVO biedt cursussen en lezingen op universitair en hbo-niveau voor senioren. HOVO richt zich op mensen die een nieuw vakgebied willen ontdekken en op mensen die bijgepraat willen worden over nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied.

Onderwijs voor migranten
Docent geeft college aan studenten in de binnenstad van Utrecht. Foto van Ivar Pel.

De Universiteit Utrecht biedt via InclUUsion (Engels) opleidingen aan voor migranten. Deze opleidingen zijn gericht op studenten die momenteel hun status af moeten wachten in noodopvang, asielzoekerscentra of in hun nieuwe huizen.