'Ik miste de aansluiting met de echte wereld'

Community Engaged Learning
Foto: Ivar Pel

“Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Waarom leer ik deze specifieke theorie?” Met dat gevoel loopt Eliza Hobo, studente Kunstmatige Intelligentie, al een tijdje rond. Tijdens het tweede jaar van haar bachelor begint het Eliza echt te storen dat haar studie zo theoretisch is. “Ik vond de inhoud weliswaar interessant, maar ik miste de aansluiting met de echte wereld,” vertelt ze. Ze gaat op zoek naar cursussen die meer praktijkgericht zijn en ontdekt dan Data School.

Leren van elkaar

Data School bestaat uit een combinatie van wetenschappelijk onderzoek doen, communiceren met een opdrachtgever, een product maken en tegelijkertijd rekening houden met praktische bezwaren. Studenten leren de tools die ze in de praktijk nodig hebben én passen die direct toe met een projectgroep. Samen met drie medestudenten vanuit verschillende disciplines werkt Eliza aan de totstandkoming van een duurzaamheidsmonitor voor de gemeente Nieuwegein. “Iedereen deed waar die goed in was, we betrokken elkaar bij wat we deden en leerden zo van elkaar.”

Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Waarom leer ik deze specifieke theorie?

Eliza Hobo, student Kunstmatige Intelligentie

Uitdaging in samenwerking

“Het was zo verfrissend om uit de boeken te kunnen kruipen; de echte wereld in. Onze bezoeken aan het gemeentehuis waren altijd gezellig: kopje koffie, even kletsen en dan een update geven. In de samenwerking met de gemeente vond ik vooral de communicatie een uitdaging. Ik was bang dat zij beter wisten hoe ze het vraagstuk moesten oplossen dan wij. Na een paar bijeenkomsten werd duidelijk dat ze juist enorm openstonden voor onze input en kritische vragen. Daardoor gingen ze nadenken over wat duurzaamheid concreet is, hoe je dat kunt meten en welke data nodig zijn om het beeld compleet te krijgen. Dus ook als ze ons eindproduct uiteindelijk niet gebruiken, heeft onze bijdrage zeker iets opgeleverd.”

Bij Data School onderzoeken studenten ‘big data’ in opdracht van bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Eliza Hobo, student Kunstmatige Intelligentie, volgde in 2019 deze cursus. Samen met de gemeente Nieuwegein en drie medestudenten werkte Eliza aan de totstandkoming van een duurzaamheidsmonitor.