'Ik kon nu in de praktijk toetsen, wat ik op de universiteit heb geleerd'

Studenten van de bachelor Sociale Geografie en Planologie (SGPL) passen de kennis die ze opdoen in de collegebanken meteen toe in de samenleving. Samen met maatschappelijke partners werken en leren de studenten in de stad en leveren ze een bijdrage aan culturele en stedelijke ontwikkeling als onderdeel van hun opleiding. Deze vorm van onderwijs heet Community Engaged Learning. CEL-ambassadeur Irina van Aalst van de faculteit Geowetenschappen is docent en coördinator van deze opleiding. In deze video vertellen Irina, studenten en maatschappelijke partners RAUM en Stad&Co over hun ervaringen.

Tekst loopt verder onder video

Visueel veldwerk

Stadslab RAUM verbeeldt, bevraagt en onderzoekt de toekomst van ons stadsleven. RAUM heeft ieder jaar een zomerprogramma, de Stadscamping, op het Berlijnplein in Utrecht. In de stadsstudio bij RAUM werkten studenten samen met design antropoloog Tina Lenz in de wijk Leidsche Rijn.

Met participatief en actie-onderzoek worden verbindingen met verschillende groepen bewoners gelegd. Met visueel veldwerk worden de emotionele lagen van deze bewoners in kaart gebracht. De studenten hebben in dit project ruim 250 bewoners en ondernemers gesproken over hun persoonlijke belevingen en percepties over de wijk. Het artistiek onderzoek ‘Emotional Mapping’ toont een diversiteit aan inzichten voor de toekomst van het groeiende stadsgebied. De emoties zijn deze zomer geëxposeerd bij RAUM Stadscamping.

Student Stef Hofman over deze ervaring: “Anders dan normaal dat we in de boeken zitten en achter een laptop zitten te studeren, zijn we nu de wijk ingegaan. Het is heel waardevol om nu in de praktijk te toetsen wat ik op de universiteit geleerd heb. Ik denk dat het als sociaal geograaf ook belangrijk is om dat nu al te doen, in plaats van pas als je gaat werken.”

Verbinding door voedsel

Het Jaarbeursgebied is volop in ontwikkeling. Er zijn al veel nieuwe, vaak circulaire, gebouwen opgeleverd en de komende jaren staan er nog veel meer ontwikkelingen op de planning. Op een steenworp afstand ligt een hele andere wereld. In deze wereld is de levendige Kanaalstraat het kloppend hart van de multiculturele wijk Lombok. Familiebedrijven met wortels over de hele wereld trekken een divers winkelpubliek. De geur van vers gebakken brood en bijzondere kruidenmengsels komt je tegemoet.

Het Beursplein en Lombok lijken twee buren die elkaar over de schutting van het Westplein wel eens spreken, maar niet vaak bij elkaar over de vloer komen. Deze twee werelden ogen verschillend, maar kunnen tegelijk veel van elkaar leren. Hoe sla je hier een brug? Studenten hebben hier samen met Stad&Co onderzocht hoe voedsel een verbinding kan maken tussen Lombok en het Beurskwartier. Is het mogelijk om wat meer 'Lombok' op de menukaarten van het Beursplein te krijgen? Deze uitwisseling kan zorgen voor lokale consumptienetwerken waar ondernemers van kunnen profiteren, minder bezorgbewegingen door de geringe afstand en het kan sociale cohesie en wederzijds begrip versterken.

Stad&Co werkt samen met overheden, ondernemers en vastgoedeigenaren aan centrum- en winkelgebieden. Charlie Hoge van Stad&Co: “Impact maken is een van onze kernwaarden. Hoe doe je dat beter dan studenten een kans te geven om in de praktijk te experimenteren in het werk dat zij misschien wel later willen gaan doen? En voor mij persoonlijk: ik vond het heel leuk om met ze te werken en daar een bijdrage aan te kunnen leveren, om hen te zien groeien en te laten leren.”