Het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON) is een van de vier onderzoekinstituten van de faculteit Geesteswetenschappen. De bij ICON horende wetenschappers uit de departementen Talen, Literatuur en Communicatie en Media- en Cultuurwetenschappen zijn georganiseerd in zes onderzoeksgroepen.

mediëvistiek | literatuurwetenschap | muziekwetenschap | theaterwetenschap | filmwetenschap | televisiewetenschap |
game studies | genderstudies | media en data

Interdisciplinair en internationaal onderzoek

De wetenschappers uit deze onderzoeksgroepen werken vaak samen om vraagstukken rondom verschillende facetten van de rol van kunst, cultuur en media in de hedendaagse maatschappij te verkennen. Met hun interdisciplinaire projecten dragen ze onder andere bij aan het universitaire strategische thema's Institutions for Open Societies en Dynamics of Youth, en de focusgebieden Cultures, Citizenship and Human Rights en Game Research.

ICON-wetenschappers zijn lid van nationale onderzoeksscholen en actief in talrijke internationale samenwerkingsverbanden en netwerken in hun verschillende disciplines. Ook de samenwerking met maatschappelijke partners staat bij ICON hoog in het vaandel.  

Nieuws

17 juni 2019
Gebaseerd op het boek ‘De Jaren Zestig’ maakt Lies Steppe vier uitzendingen met Geert Buelens rondom de muziek die een cruciale rol speelde in de jaren zestig.
Roos Brands
10 juni 2019
Ze wint de prijs voor haar scriptie 'Foxy Lady, Foxy Knight: Animals and Chivalric Identity in Sir Gawain and the Green Knight'.
Foto: Robert Oosterbroek
10 juni 2019
In het Nederlands kun je van veel beroepsnamen mannelijke en vrouwelijke versies maken. Waarom klinkt het woord hooglerares dan raar?
RSS

Agenda

Prof. dr. Moritz Baßler. Bron: YouTube (still)
18 juni 2019 18:00 - 19:30
Een lezing met prof. dr. Moritz Baßler
Family Papers
19 juni 2019 13:30 - 15:00
Deze lezing benadrukt het belang van gender-werk in combinatie met een actieve betrokkenheid bij de praktijk van gendertheorie en onderzoek.
Elke Erb (1938) en Marina Tsvetájeva (1892-1941). Bron: Wikimedia
19 juni 2019 16:15 - 17:15
Op 19 juni verdedigt Esther Hool haar proefschrift 'Klank vertalen. Elke Erb als dichter en vertaler van Marina Tsvetajeva' in het Academiegebouw.
RSS