Het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON) is een van de vier onderzoekinstituten van de faculteit Geesteswetenschappen. De bij ICON horende wetenschappers uit de departementen Talen, Literatuur en Communicatie en Media- en Cultuurwetenschappen zijn georganiseerd in de onderzoeksgroepen Genderstudies, Literatuur, Media en performance, Middeleeuwse cultuur en Muziekwetenschap.

mediëvistiek | literatuurwetenschap | muziekwetenschap | theaterwetenschap | filmwetenschap | televisiewetenschap |
game studies | genderstudies

Interdisciplinair en internationaal onderzoek

De wetenschappers uit deze onderzoeksgroepen werken vaak samen om vraagstukken rondom verschillende facetten van de rol van kunst, cultuur en media in de hedendaagse maatschappij te verkennen. Met hun interdisciplinaire projecten dragen ze onder andere bij aan het universitaire strategische thema Institutions for Open Societies en het focusgebied Cultures, Citizenship and Human Rights.

ICON-wetenschappers zijn tevens lid van nationale onderzoeksscholen en zijn actief in talrijke internationale samenwerkingsverbanden en netwerken in hun verschillende disciplines. Ook de samenwerking met maatschappelijke partners staat bij ICON hoog in het vaandel. In het kader van het NWO-programma Creative Industries zijn er inmiddels meerdere projecten van start gegaan.   

Nieuws

Dr. Bas van Bommel en dr. Aoju Chen
24 maart 2017
Verslag Culturele Zondag College bij Studium Generale met literatuurwetenschapper Bas van Bommel en taalwetenschapper Aoju Chen.
Prof. dr. Ann Rigney
24 maart 2017
Verslag Studium Generale-lezing door Ann Rigney over de omgang met subjectieve geschiedenis en cultureel geheugen.
Carol Ann Duffy. Bron: YouTube (still)
22 maart 2017
Ter gelegenheid van Duffy’s komst naar Utrecht vertaalden Utrechtse studenten van de Master Vertalen tien gedichten uit haar oeuvre.
RSS

Agenda

Meet the Professor Foto Jos Kuklewski
29 maart 2017 10:00 - 12:00
Hoogleraren van de faculteit Geesteswetenschappen op 29 maart 2017 op bezoek bij basisscholen in regio Utrecht.
© iStockphoto.com/scyther5
30 maart 2017 09:30 - 17:00
Op 30 maart wordt er een conferentie georganiseerd als onderdeel van het Horizon2020 onderzoeksproject 'Ethics of Coding: A Report on the Algorithmic Condition'
© iStockphoto.com/Rawpixel Ltd
20 april 2017 13:00 - 17:00
Op 20 april organiseren studenten van het masterprogramma Gender Studies samen met het ARC-GS het symposium 'Diversity and Inclusion: why it matters'.
RSS