Het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek (ICON) is een van de vier onderzoekinstituten van de faculteit Geesteswetenschappen. De bij ICON horende wetenschappers uit de departementen Talen, Literatuur en Communicatie en Media- en Cultuurwetenschappen zijn georganiseerd in de onderzoeksgroepen Genderstudies, Literatuur, Media en performance, Middeleeuwse cultuur en Muziekwetenschap.

mediëvistiek | literatuurwetenschap | muziekwetenschap | theaterwetenschap | filmwetenschap | televisiewetenschap |
game studies | genderstudies

Interdisciplinair en internationaal onderzoek

De wetenschappers uit deze onderzoeksgroepen werken vaak samen om vraagstukken rondom verschillende facetten van de rol van kunst, cultuur en media in de hedendaagse maatschappij te verkennen. Met hun interdisciplinaire projecten dragen ze onder andere bij aan het universitaire strategische thema Institutions for Open Societies en het focusgebied Cultures, Citizenship and Human Rights.

ICON-wetenschappers zijn tevens lid van nationale onderzoeksscholen en zijn actief in talrijke internationale samenwerkingsverbanden en netwerken in hun verschillende disciplines. Ook de samenwerking met maatschappelijke partners staat bij ICON hoog in het vaandel. In het kader van het NWO-programma Creative Industries zijn er inmiddels meerdere projecten van start gegaan.   

Nieuws

1-Delaram Ashtari, 2-Moozhan Shakeri, 3-Gabriele Ferri, 4-Sjors Martens
23 juni 2017
Een verslag van het Participatory Urban Interfaces-congres over technologie en stadsdesign dat 14 juni plaatsvond in Utrecht.
Photo Rodolfo Vejar
22 juni 2017
Anya Luscombe-Serlie gaat met de subsidie komend semester in de V.S. onderzoek doen voor het project genaamd ‘Eleanor Roosevelt en Liberal Arts Education’.
© iStockphoto.com/AntonioGuillem
20 juni 2017
Volgens mediawetenschapper Linda Duits worden jongeren steeds braver, hoe komt dat eigenlijk?
RSS

Agenda

© iStockphoto.com/peterhowell
3 juli 2017 - 5 juli 2017
Van 3-5 juli 2017 organiseert de faculteit Geesteswetenschappen de vierde Digital Humanities Benelux conferentie.
© iStockphoto.com/sekulicn
6 juli 2017 09:00 - 9 juli 2017 17:00
De jaarlijkse bijeenkomst van de American Comparative Literature Association vindt plaats in Utrecht van 6 tot en met 9 juli 2017.
Gezicht op het oude stadhuis van Utrecht, Jan Caspar Philips, naar Cornelis Pronk, 1756.  Bron: Rijksmuseum Amsterdam
24 augustus 2017 13:00 - 26 augustus 2017 17:00
Het doel van de Historicidagen is de diversiteit en dynamiek van de (kunst)historische praktijk te tonen, inspiratie te bieden en samenwerking te bevorderen.
RSS