Onderzoek
In ons historisch en kunsthistorisch onderzoek nemen begrippen zoals instituties, geweld en conflict, erfgoed, duurzaamheid, veiligheid, democratie, cultuur en macht een belangrijke plaats in. Ons onderzoek biedt inzicht in de mechanismen van inclusie en uitsluiting, in het bijzonder in relatie tot gender, klasse, en etniciteit. Daarbij bekijken we alle perioden, vanaf de oudheid en middeleeuwen tot het heden, en bestuderen we ontwikkelingen in specifieke contexten en op lange termijn.
Mondiale interactie en vergelijking
Geografisch verbreedt ons onderzoek zich steeds meer over de grenzen van Nederland en Europa en kijken we ook naar andere delen van de wereld, van Afrika en het Midden-Oosten tot Latijns-Amerika en Azië (en Indonesië in het bijzonder). Hierbij richten we ons op de culturele, commerciële en (post)koloniale interactie met die werelddelen, en vergelijken we die regio’s ook met Europa en met elkaar.
(Inter)disciplinair
Ons onderzoek heeft een stevige disciplinaire basis, en biedt daarnaast onderdak aan een levendige diversiteit aan theoretische concepten en interdisciplinaire methoden. We verkennen, ontwikkelen en gebruiken natuurwetenschappelijke, sociaalwetenschappelijke en digitale methoden met het oog op vernieuwing van ons onderzoek.
Over de grenzen van de onderzoekgroepen werken wij samen in:
ArtLab / KunstLab
Het ArtLab brengt onderzoeksactiviteiten op het gebied van technische studies, digitale methodologieën, burgerwetenschap en erfgoed samen, en biedt ruimte aan studenten en onderzoekers om de nieuwste technieken te ontdekken voor het bestuderen van kunst en cultureel erfgoed.
Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab
De sporen van het verleden zijn een bron van informatie en plezier, creëren economische waarde, vormen persoonlijke en collectieve identiteiten, en zorgen niet zelden ook voor verdeeldheid. Het lab stimuleert reflectie op de macht van het verleden door onderwijs, onderzoek en de praktijk van erfgoed en publieksgeschiedenis met elkaar te verbinden.
Network Business in Transition
Het netwerk bestudeert hoe het bedrijfsleven in het verleden reageerde en anticipeerde op maatschappelijke vragen en uitdagingen, en draagt hiermee bij aan de duiding van hedendaagse problemen, vanuit drie invalhoeken: duurzaamheid, globalisering en ondernemerschap.
Research Network for Culture, Law and the Body
In dit netwerk brengen we benaderingen van het recht en het lichaam uit verschillende disciplines (waaronder geschiedenis, rechten, antropologie, sociologie, genderstudies) samen om te onderzoeken hoe ze elkaar wederzijds hebben gevormd.