Onderzoek

In ons historisch en kunsthistorisch onderzoek nemen begrippen zoals instituties, geweld en conflict, erfgoed, duurzaamheid, veiligheid, democratie, cultuur en macht een belangrijke plaats in. Ons onderzoek biedt inzicht in de mechanismen van inclusie en uitsluiting, in het bijzonder in relatie tot gender, klasse, en etniciteit. Daarbij bekijken we alle perioden, vanaf de oudheid en middeleeuwen tot het heden, en bestuderen we ontwikkelingen in specifieke contexten en op lange termijn.

Mondiale interactie en vergelijking

Geografisch verbreedt ons onderzoek zich steeds meer over de grenzen van Nederland en Europa en kijken we ook naar andere delen van de wereld, van Afrika en het Midden-Oosten tot Latijns-Amerika en Azië (en Indonesië in het bijzonder). Hierbij richten we ons op de culturele, commerciële en (post)koloniale interactie met die werelddelen, en vergelijken we die regio’s ook met Europa en met elkaar.

(Inter)disciplinair 

Ons onderzoek heeft een stevige disciplinaire basis, en biedt daarnaast onderdak aan een levendige diversiteit aan theoretische concepten en interdisciplinaire methoden. We verkennen, ontwikkelen en gebruiken natuurwetenschappelijke, sociaalwetenschappelijke en digitale methoden met het oog op vernieuwing van ons onderzoek.

Over de grenzen van de onderzoekgroepen werken wij samen in:

 • Recente publicaties

  • Erasure in Late Antiquity

   Publicatie
   Deze bundel brengt essays bijeen die elk reflecteren op het fenomeen van erasure en de verschillende methodologieën die worden gebruikt in het onderzoek.
  • Routledge Handbook on Zionism

   Publicatie
   Laura Almagor heeft het hoofdstuk ‘Jewish Territorialism and 'Other Zions'’ geschreven voor het Routledge Handbook on Zionism dat deze maand zal worden gepubliceerd.
  • City, Citizen, Citizenship, 400–1500. A Comparative Approach

   Publicatie
   Citizenship Discourses in the Early Middle Ages heeft een nieuw boek uitgebracht, een studie van het middeleeuwse denken over de stad in tekst, beeld, en materiële cultuur.
  RSS Meer publicaties