Muziekwetenschappers dragen bij aan het nationale, culturele geheugen.

De onderzoeksgroep Muziekwetenschap bestudeert muziek en haar culturele betekenissen in verschillende historische periodes en culturen.

Onderzoek

In ons onderzoek is er een nadruk op de culturele betekenis van muziek in heden en verleden en op de rol van muziek in de gemondialiseerde en gemediatiseerde samenleving van vandaag. We zijn wereldwijd met name bekend om ons onderzoek naar de muziek in de Middeleeuwen en tijdens de Renaissance, en om onze focus op de muziek in de Lage Landen en Nederland. Recentelijk hebben we een derde focusgebied toegevoegd aan ons werk: de relatie tussen muziek en media. Lees meer over onze projecten (Engels).

Muziek en instituties

De muziekwetenschappers van de Universiteit Utrecht dragen bij aan het universitaire strategische thema Institutions for Open Societies, omdat zij de complexe instituties onderzoeken die de culturele infrastructuur van muziek vormgeven, zoals: opname-, film- en televisiebedrijven, concertorganisaties, muzikale uitgeverijen, orkesten, operahuizen en theaters, conservatoria, sound design labs in de game-industrie, adelijke hofhoudingen en salons, religieuze gemeenschappen uit heden en verleden.

Muziek en games

Zoals de termen 'muziek spelen' al aangeven, heeft muziek altijd een ludiek element, een spelelement. Onze onderzoekers zijn daarom ook betrokken bij het focusgebied Game Research, vooral wanneer ze de rol van muziek in hedendaagse digitale media analyseren.

Expertises: geschiedenis van de westerse muziek | jazz | populaire muziek | filmmuziek | muziek en internationale betrekkingen | opera | theater | performance studies | muziek van de Lage Landen en Nederland | muziek en media | digitaal | games

Nieuws

© iStockphoto.com
15 augustus 2019
Er is nog veel ongelijkheid op festivals, maar is een vrouwenquotum wenselijk? Astrid Kerchman, Pauline Salet en Sara Lambrecht lichten toe.
© iStockphoto.com
20 mei 2019
Emile Wennekes voorspelt in het Parool naar wat voor muziek we over vijftig jaar luisteren.
12 april 2019
Brepols Publishers heeft onlangs 'Cinema Changes: Incorporations of Jazz in the Film Soundtrack', een boek van Emile Wennekes, uitgebracht.
RSS

Agenda

Richard Hageman (Leeuwarden, 9 juli 1881 - Beverly Hills, 6 maart 1966) was een Nederlands-Amerikaans componist, pianist en acteur. Bron: Wikimedia
24 oktober 2019 16:15 - 18:00
Kathryn Kalinak zal een lezing geven over Hageman's filmmuziek, die zowel de conventionele praktijk in Hollywood belichaamt als er van afwijkt.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) en Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847). Bron: Wikimedia
4 november 2019 12:45 - 13:45
Daan Lodder zal zijn proefschrift verdedigen in het Academiegebouw.
Xenakis Ensemble
4 november 2019 14:30 - 15:30
Christian Cyril Blaha verdedigt zijn proefschrift "Wat in Middelburg kan, dat kan niet".
RSS