Muziekwetenschappers dragen bij aan het nationale, culturele geheugen.

De onderzoeksgroep Muziekwetenschap bestudeert muziek en haar culturele betekenissen in verschillende historische periodes en culturen.

Onderzoek

In ons onderzoek is er een nadruk op de culturele betekenis van muziek in heden en verleden en op de rol van muziek in de gemondialiseerde en gemediatiseerde samenleving van vandaag. We zijn wereldwijd met name bekend om ons onderzoek naar de muziek in de Middeleeuwen en tijdens de Renaissance, en om onze focus op de muziek in de Lage Landen en Nederland. Recentelijk hebben we een derde focusgebied toegevoegd aan ons werk: de relatie tussen muziek en media. Lees meer over onze projecten (Engels).

Muziek en instituties

De muziekwetenschappers van de Universiteit Utrecht dragen bij aan het universitaire strategische thema Institutions for Open Societies, omdat zij de complexe instituties onderzoeken die de culturele infrastructuur van muziek vormgeven, zoals: opname-, film- en televisiebedrijven, concertorganisaties, muzikale uitgeverijen, orkesten, operahuizen en theaters, conservatoria, sound design labs in de game-industrie, adelijke hofhoudingen en salons, religieuze gemeenschappen uit heden en verleden.

Muziek, burgerschap en mensenrechten

Omdat onze muziekwetenschappers de relatie tussen muziek en andere domeinen van de menselijke cultuur en identiteit bestuderen, dragen ze tevens bij aan het universitaire focusgebied Cultures, Citizenship and Human Rights.

Muziek en games

Zoals de termen 'muziek spelen' al aangeven, heeft muziek altijd een ludiek element, een spelelement. Onze onderzoekers zijn daarom ook betrokken bij het focusgebied Game Research, vooral wanneer ze de rol van muziek in hedendaagse digitale media analyseren.

Expertises: muziekgeschiedenis | Middeleeuwen | Renaissance | Barok | 21ste eeuw | Lage Landen en Nederland | muziek en media | digitaal | opera | film | theatre | games

Nieuws

Haruki Murakami. Portretfoto: Wikimedia Commons/Wakarimasita
19 januari 2018
Meer dan duizend fans eerden de Japanse schrijver tijdens het Murakami Weekend. Wat maakt hem zo bijzonder? O.a. de muziek in zijn werk, vertelt Emile Wennekes.
© iStockphoto.com/eclipse_images
8 december 2017
Wat is de aantrekkingskracht van vinylplaten in het digitale tijdperk waarin streamingsdiensten als Spotify de dienst uitmaken? Floris Schuiling legt uit.
Foto: Femke Niehof
9 oktober 2017
OVT (Radio 1) zond tijdens het Weekend van de Wetenschap live uit vanuit het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
RSS

Agenda

Beethoven piano concerto 3 cadence (Original score)
17 mei 2018 16:15 - 18:00
Het onderzoek van Frank Hentschels richt zich op middeleeuwse muziek en met name muziektheorie en 19e en 20e-eeuwse muziek.
© iStockphoto.com
17 mei 2018 16:15 - 18:00
Professor Frank Hentschel zal een lezing geven over de vraag hoe de expressieve kracht van muziek op een historische manier benaderd kan worden.
© iStockphoto.com
28 mei 2018 09:15 - 29 mei 2018 17:00
Onderzoeksteams en internationale experts presenteren hun onderzoek naar het muzikale verleden in late middeleeuwen en vroegmodern Europa
RSS