Kunstgeschiedenis in Utrecht richt zich op de hele westerse kunstgeschiedenis en transculturele relaties tussen Europese landen en andere regio's in de wereld.

Kunstgeschiedenis in Utrecht richt zich op kunst en architectuur van de Middeleeuwen tot nu. We besteden bijzondere aandacht aan onze eigen geografie en aan transculturele relaties en uitwisselingen met andere plaatsen in Europa en de wereld. We onderzoeken ontwikkelingen binnen de kunstgeschiedenis en bevragen bestaande kennispraktijken gerelateerd aan de studie van kunst en architectuur. Dit omvat onder andere de studie van kunstwerken, architectuur, interieurs en steden, materialen en technieken, uitwisselingen en ideeën. Ons kunsthistorisch en historiografisch onderzoek wordt aangevuld met laboratoriumonderzoek en digitale methodologieën en is geïnspireerd door interdisciplinair, grensverleggend onderzoek en performatieve methoden.

Uitgelicht

detail van schilderij Jacob van Campen

Het onderzoeksproject Histories of Global Netherlandish (1550 - 1750) Art onderzoekt de mondiale dimensies van vroegmoderne Nederlandse kunst, met Antwerpen en Amsterdam als knooppunten van mondiale uitwisseling. 

 

Histories of Global Netherlandish Art, 1550-1750
 • Nieuws

  • The Making of Technique in the Arts

   Publicatie
   In The Making of Techniques in the Arts wordt de taalkundige, filosofische en pedagogische geschiedenis van techniek in de kunsten onderzocht.
  • Samen Bonairiaans erfgoed weer van de mensen van Bonaire maken

   Nieuws
   Samenwerking tussen Terramar Museum op Bonaire en Universiteit Utrecht. Het doel: geen tentoonstelling voor cruisetoeristen, maar een postkoloniale expositie voor en door Bonairianen.
  • Groot Utrechts Monsterboek

   Publicatie
   Het Groot Utrechts Monsterboek verscheen ter ere van het twintigjarig bestaan van striptekenaarscollectief De inktpot. Verschillende Utrechtse academici werkten mee.
  RSS
 • Agenda

  Er zijn momenteel geen evenementen van dit organisatieonderdeel of thema.

  RSS Meer nieuws en agenda