Onderzoek

Het departement heeft een sterke focus op onderzoek. Dit onderzoek wordt in vele gevallen uitgevoerd in samenwerking met collega’s uit andere disciplines en partners uit het publieke domein. De wetenschappelijke expertise van het departement is breed: van deskundigheid op het terrein van de wijsbegeerte en kunstmatige intelligentie tot expertise op het gebied van Arabisch, het christendom, de islam en andere religieuze en seculiere tradities.

Het Onderzoekinstituut voor Filosofie en Religiewetenschap (OFR) richt zich op:

Filosofie

... het gebied van de wijsbegeerte, in het bijzonder onderzoek naar haar geschiedenis en naar belangrijke systematische wijsgerige vraagstukken en hun toepassingen. Grote nadruk ligt op het opleiden van wetenschappelijke Nachwuchs. Lees meer over Filosofie.

Religiewetenschap

... de interdisciplinaire bestudering van religie, in het bijzonder het christendom en de islam. Concrete thema’s van ons onderzoek zijn bijvoorbeeld de geschiedenis van ideeën over het hiernamaals, of (post)seculiere morele en maatschappelijke normen en instituties en hun wisselwerking met religieuze denkbeelden. Lees meer over Religiewetenschap.

 • Recente publicaties

  • Transforming Bodies and Religions
   Publicatie
   dit boek werpt een licht op ‘transforming bodies’: lichamen die in het hedendaagse Europa zijn blootgesteld aan religieuze of seculiere contexten.
  • Aëtiana V
   Publicatie
   In augustus werd het vijfde en laatste deel van de reeks Aëtiana V, geschreven door Jaap Mansfeld en Douwe Runia, uitgebracht.
  • Ethica
   Publicatie
   Van Spinoza’s Ethica is onlangs een nieuwe kritische editie verschenen, in de reeks Spinoza Œuvres.
  RSS Meer publicaties