Geschiedenis is de toekomst

De leden van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis gebruiken kennis van het verleden om de uitdagingen van de hedendaagse samenleving beter te begrijpen. De toekomst van Europa, de dreiging van terrorisme, de toenemende ongelijkheid, nieuwe vormen van burgerschap, de ontwikkeling van globalisering, de omgang met cultureel erfgoed, de rol van de kunst in identiteitsvorming, kunst als politiek statement en de internationale dimensie van de Nederlandse kunst zijn voorbeelden van de thema’s waar wij ons op richten. Het onderzoek naar deze onderwerpen biedt wetenschappelijke verdieping, maar levert ook een bijdrage aan hedendaagse debatten over politieke en sociale uitdagingen, cultuur en internationale betrekkingen.

Nieuws

Kasboekje van Nederland. Foto: Femke Niehof
16 maart 2018
Vanaf 28 maart wordt de zesdelige tv-serie het Kasboekje van Nederland uitgezonden op de NTR. De serie is een samenwerking van de UU en de NTR.
Paul Kruger Church Street Cemetery in Pretoria. Bron: Wikimedia/PHParsons
16 maart 2018
Els Stronks en Martin Bossenbroek discussieerden in De Stelling van Nederland mee over de stelling: wij moeten trots zijn op onze taal, tradities en verleden.
Syrische vluchtelingen © iStockphoto.com/Joel Carillet
16 maart 2018
Ugur Üngör was te gast bij EenVandaag om te vertellen over de ervaringen van Syrische vluchtelingen.
RSS

Agenda

Ouderparticipatiecrèche © iStockphoto.com
4 april 2018 20:00 - 22:00
Naar aanleiding van een uitzending van VPRO Tegenlicht over commons gaat Tine De Moor in de bijbehorende Meet Up in gesprek met allerlei burgerplatformen.
7 april 2018
Op 7 april 2018 organiseert SIB-Utrecht het congres 'A Struggle for Peace. Grenzen: grenzen van Kennis, Identiteit en Macht'.
© iStockphoto.com/tonivaver
20 april 2018 - 22 april 2018
Dit congres brengt specialisten bijeen op het gebied van muzieknotatie uit verschillende muziekgenres, historische tijdperken en culturen.
RSS