Geschiedenis is de toekomst

De leden van het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis gebruiken kennis van het verleden om de uitdagingen van de hedendaagse samenleving beter te begrijpen. De toekomst van Europa, de dreiging van terrorisme, de toenemende ongelijkheid, nieuwe vormen van burgerschap, de ontwikkeling van globalisering, de omgang met cultureel erfgoed, de rol van de kunst in identiteitsvorming, kunst als politiek statement en de internationale dimensie van de Nederlandse kunst zijn voorbeelden van de thema’s waar wij ons op richten. Het onderzoek naar deze onderwerpen biedt wetenschappelijke verdieping, maar levert ook een bijdrage aan hedendaagse debatten over politieke en sociale uitdagingen, cultuur en internationale betrekkingen.

Nieuws

Dr. Devin Vartija
10 oktober 2019
Op 5 november wordt de PUG-prijs uitgereikt aan Dr. Devin Vartija voor zijn proefschrift over de gelijk- en ongelijkheid in de Verlichting en moderne tijd.
© iStockphoto.com
10 oktober 2019
Caroline de Gruyter schreef in het NRC over de boerenprotesten en hun historische context, gebaseerd op de scriptie van Luuc Ritmeester.
Uitreiking Spinozapremie 2019 © NWO, fotografie: Bram Saeys
2 oktober 2019
Economisch historicus Bas van Bavel nam vandaag de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap in ontvangst.
RSS

Agenda

23 oktober 2019 17:15 - 19:00
Historicus, opiniemaker en oud-student Geschiedenis Rutger Bregman komt op woensdag 23 oktober naar Drift 21.
24 oktober 2019 17:00 - 19:00
Marcos Martinón-Torres (University of Cambridge) en Maikel Kuijpers (Universiteit Leiden) vertellen over archeologisch connoisseurschap en de bronstijd. .
Xenakis Ensemble
4 november 2019 14:30 - 15:30
Christian Cyril Blaha verdedigt zijn proefschrift "Wat in Middelburg kan, dat kan niet".
RSS