Muurschildering 175 jaar Grondwet

Foto: Ivar Pel

Een kunstwerk dat het belang en de waarde van de Grondwet laat zien en laat leven, vooral bij jonge mensen. Met bijzondere aandacht voor Artikel 1, waarin staat dat iedereen gelijk behandeld moet worden en er geen ruimte moet zijn voor discriminatie. Dat is het idee achter de muurschildering 175 jaar Grondwet, een initiatief van studenten Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht, uitgevoerd door kunstenaarscollectief De Strakke Hand. In november 2023 bestaat de Nederlandse Grondwet 175 jaar. 

De muurschildering is te zien in de Hagelbuurt in Utrecht, vlakbij station Utrecht Centraal en de Ulu Moskee. Hij is bedacht door een aantal rechtenstudenten van de Universiteit Utrecht tijdens een studieopdracht over de Grondwet. De uitvoering van hun idee is creatief begeleid door docent Pauline Phoa en het kunstwerk is geschilderd door het Utrechtse collectief De Strakke Hand.

Giel Heeringa (links) en Marc Hanna (rechts)
Giel Heeringa (links) en Marc Hanna. Foto: Ivar Pel

Studenten Marc Hanna en Giel Heeringa hebben de kar getrokken: "Wij vinden het hoog tijd dat de Grondwet meer gaat leven, met name bij jonge mensen. Het discriminatieverbod (artikel 1) en de andere klassieke grondrechten (zoals kiesrecht) en sociale grondrechten (zoals het recht op wonen) verdienen aandacht en bescherming." De kunstenaars van de Strakke Hand hebben het Artikel 1 als blikvanger volledig uitgeschreven in een banier door handen gedragen wordt: Artikel 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Wij vinden het hoog tijd dat de Grondwet meer gaat leven, met name bij jonge mensen.

Giel Heeringa
Giel Heeringa

Marc: "Allerlei verschillende handen maken verschillende tekens en dragen samen de banier met de woorden en het wetboek. Zo symboliseren we dat we de Grondwet samen dragen en beschermen." Giel: "We zijn ook met een groep studenten langs geweest bij alle omwonenden om te vragen of zij het idee zagen zitten. De samenwerking met woningcorporatie Woonin en met het Wijkbureau West van de gemeente was hier heel belangrijk."

We zijn met een groepje studenten langs geweest bij alle omwonenden om te vragen of zij het idee zagen zitten.

Marc Hanna
Marc Hanna
Muurschildering 175 jaar Grondwet, schilders op de grond ( Foto: Ivar Pel)
Foto: Ivar Pel

Partners

De muurschildering is mede mogelijk gemaakt door:

  • Gemeente Utrecht
  • Advocatenkantoor Pels Rijcken
  • Universiteit Utrecht
  • Woningcorporatie Woonin
Partners van de muurschildering 175 jaar Grondwet

Contact

Meer weten over de muurschildering? Of wil je contact met de initatiefnemers? Dat kan via Irina Mak, persvoorlichter Rechtsgeleerdheid, Universiteit Utrecht: 06- 41 622 243, i.s.mak@uu.nl 

Muurschildering 175 jaar Grondwet Foto: Ivar Pel)
Muurschildering 175 jaar Grondwet Foto: Ivar Pel)
Foto's: Ivar Pel

Bij de feestelijke onthulling en toelichting van de muurschildering, op 14 september 2023, spraken onder meer wethouder Linda Voortman van de gemeente Utrecht en oud-politicus en emeritus hooglerar Bas de Gaay Fortman over het belang van de Grondwet. 

Giel Heeringa, Marc Hanna, Linda Voortman en Bas de Gaay Fortman.
Giel Heeringa, Marc Hanna, Linda Voortman en Bas de Gaay Fortman. Foto: Ivar Pel.