Skyscraper

by StudioKCA (Jason Klimoski and Lesley Chang) 

5 tons of plastic pulled from the ocean to call attention to the 150 million tons still swimming out there.

Timelapse video bouw Skyscraper

Op basis van beelden van een webcam maakte Tim van Ham een timelapse video van de werkzaamheden van de bouw van de Skycraper walvis in de Catharijnesingel in Utrecht.

Een enorme walvis, gemaakt van vijf ton plastic uit de Stille Oceaan, springt vanaf januari uit de Utrechtse Catharijnesingel, voor TivoliVredenburg. Het dier is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt.

Op initiatief van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht komt het kunstwerk voor zes maanden naar Utrecht. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge, waar ze de walvis zag. Ze was onder de indruk en onderzocht de mogelijkheden om hem naar Utrecht te halen.

Onderzoek naar duurzaam oceaangebruik

Skyscraper walvis, foto: Robert Oosterbroek
Foto: Robert Oosterbroek

Met de walvis als blikvanger, wil de Universiteit Utrecht graag kennis delen over rivieren, oceanen, water en alles wat daarbij komt kijken. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. Zo onderzoekt zij hoe ecosystemen kunnen worden beschermd door middel van een brongerichte benadering die voorkomt dat rivieren worden vervuild en oceanen uiteindelijk een plastic soep worden.

Activiteiten

Skyscraper walvis, foto: Robert Oosterbroek
Foto: Robert Oosterbroek

Rondom de walvis worden verschillende evenementen en lezingen georganiseerd. Het hele project wordt financieel en praktisch mede mogelijk gemaakt door de hulp van partners, die allemaal even enthousiast zijn over de uitstraling en de booschap van de walvis.

De makers

Skyscraper walvis, foto: Robert Oosterbroek
Foto: Robert Oosterbroek

De walvis is gemaakt door het New Yorkse ontwerpbureau STUDIOKCA en heet officieel Skyscraper - The Bruges Whale. De stad Brugge was de opdrachtgever en wilde de walvis als onderdeel van het kunst- en architectuurfestival Triënnale Brugge. De walvis is elf meter hoog en is gemaakt uit vijf ton plastic dat uit de Grote en Atlantische Oceaan is gehaald. De ontwerpers hebben via een crowdfunding de bouw gefinancierd. Ze verzamelden vier maanden lang blauw en wit plastic afval aan de kusten van Hawaii, New York en Zeebrugge. ‘Als je kijkt naar gewicht, drijft er meer plastic afval uit onze steden in de oceanen dan er walvissen zijn’, aldus STUDIOKCA. "Een walvis die uit het water springt, is de eerste 'wolkenkrabber' op zee. Als grootste zoogdier in het water leek hij ons gepast om de omvang en schaal van het probleem aan te tonen."