Exposoom: De Obesogene Samenleving

16 Januari 2024, Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Het aantal Nederlanders met overgewicht in Nederland neemt al decennialang toe. Dit geldt ook voor overgewicht op de kinderleeftijd. De ambitie van Gemeente Utrecht is dat in 2040 minimaal 91% van de jeugd een gezond gewicht heeft, aangezien dit in 2019 nog 86% was. Maar hoe heeft het zover kunnen komen? 

Samen met het onderzoeksconsortium Exposome-NL organiseren we een serie publieksdialogen rondom het "Exposoom": alle niet-genetische oorzaken van ziekte. Op 16 januari gingen we bij onze eerste publieksdialoog in deze serie in gesprek over overgewicht, en hoe dit door onze huidige maatschappij en economie in de hand wordt gewerkt. 

Dit deden we met een drietal sprekers:

  • Roel Vermeulen is Hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoomanalyse aan de Universiteit Utrecht en is directeur Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS). Hij is een internationaal erkend expert op het gebied van het exposoom. 
  • Joline Beulens is Hoogleraar Epidemiologie aan het Amsterdam UMC en doet onder andere onderzoek naar gezondheidsgedrag, diabetes en metabolisme. 
  • Joop de Bruin is voormalig huisarts en initiatiefnemer van "Oost voor Elkaar", waarmee in Utrecht-Oost geprobeerd wordt middels het bevorderen van de sociale cohesie de collectieve gezondheid te verbeteren.