Kunstinitiatieven

Kinder Kunst Salon (KIKUS)

Logo van KIKUS

De Kinder Kunst Salon (KIKUS), een initiatief van arts Daphne Voormolen, neemt kinderen mee in de spannende wereld van kunst. Het uitgangspunt hierbij is dat kinderen van nature creatief en nieuwsgierig zijn. 

Over KIKUS

KIKUS is opgebouwd uit drie delen: kunst bekijken, kunst bespreken en kunst beoefenen. Een bepaalde kunstenaar of stijl dient als thema. Het bekijken en bespreken vindt plaats in het ‘museum’ deel. In het ‘atelier’ deel gaan we lekker zelf aan de slag. Het thema kan als inspiratie dienen maar kinderen zijn vrij te doen en te maken wat ze zelf willen. We gebruiken echte schilderkwasten, groot en klein. Goede verf, waarbij kleuren mooi gemengd kunnen worden. We gebruiken een palet en kinderen kunnen kiezen om aan een schildersezel te werken of aan tafel. Knoeien mag, want een kunstenaar heeft ook geen schone handen! Het gaat om het proces, niet het eindresultaat. Een fijn muziekje op de achtergrond zorgt voor extra ontspanning. 

Pijlers

Bezig zijn met kunst aan de hand van drie pijlers bekijken, bespreken, beoefenen bevordert de ontwikkeling van een kind op diverse manieren. Voorbeelden van vaardigheden die gestimuleerd worden zijn: observatievermogen, kennis en begrip van de wereld om je heen, beeldtaal en woordenschat, creativiteit, zelfvertrouwen en oplossend vermogen.

Waardevolle Effecten

Voor kinderen die ziek zijn kan het daarnaast nog andere waardevolle effecten hebben zoals: 

  • Afleiding: even hele andere indrukken en activiteiten.
  • Ontspanning: je eigen idee vormen en er helemaal in op gaan.
  • Expressie: complexe gevoelens of ervaringen zijn soms niet goed in woorden uit te drukken, laat staan voor een kind. Door met kleur, vorm, en materialen te werken geeft dat nieuwe mogelijkheden een verhaal kwijt te kunnen.
  • Trots: iets helemaal zelf gemaakt, geïnspireerd door een echte kunstenaar! Het werkje nemen ze mee en kan weer aanleiding geven tot een leuk gesprek op de afdeling of thuis. Als het kind zijn werkje ziet of erover vertelt roept het hopelijk weer een fijn gevoel op. 

Op woensdag 7 april 2021 vond de eerste KIKUS in het WKZ plaats en stond in het teken van Roy Lichtenstein.

 

Kunstparticipatieproject

Medische kunst

Op het gebied van de relatie tussen kunst, zorg, wetenschap en maatschappij werkt De Nieuwe Utrechtse School niet alleen structureel samen met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), maar ook met de Afdeling Kunstzaken van het UMC Utrecht. Meest recentelijk kreeg dit vorm in het Kunstparticipatieproject van het K.F Heinfonds.

Het K.F. Heinfonds initieert jaarlijks een kunstparticipatieproject, waarbij een pas afgestudeerde student van de HKU geselecteerd wordt om een project uit te voeren in een maatschappelijke instelling in de provincie Utrecht. Dit jaar zocht het fonds hiervoor de samenwerking op met het UMC Utrecht en gezamenlijk werd gekozen om kunstenares Sarah Mclacken hiervoor te selecteren. Dit project zal leiden tot een kunstwerk dat een plek kan krijgen binnen het Hijmans van den Berghgebouw, het onderwijsgebouw van het UMC Utrecht.

Betweter Festival

Twee studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben voor het Betweterfestival en De Nieuwe Utrechtse School een muzikale vertolking van patiëntverhalen uit de Verhalenbank Psychiatrie gemaakt. Het eindproduct was onlangs op het festival, waar wetenschappers, artiesten en bezoekers bij elkaar komen, te horen.


Muzikale Transformatie

Patiëntverhalen transformeren tot een muziekstuk. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Artiest Noah koos een verhaal uit en schreef al lezend al haar associaties op. Daarna gaf ze hier door het maken van een metrum en rijm meer vorm aan. Vanwege de complete artistieke vrijheid die de studenten kregen kon ze haar creativiteit volledig de vrije loop laten. Volgens artiest Madelief was dit een essentiëel onderdeel van het proces: ''Het is belangrijk om já tegen ideeën te zeggen. Je bedenkt later wel of het ook echt goed of bruikbaar is."

Het eindresultaat werd muzikaal tentoongesteld tijdens het Betweter Festival. Voorbijgangers konden met een koptelefoon luisteren naar de liedjes en hierna direct aan de makers vertellen wat de muziek bij hen opriep. De opdracht heeft Noah veel inspiratie gegeven voor de toekomst: "Zo lijkt het me interessant iets op te zetten voor mensen met dementie. Hierbij zie je dat muziek, anders dan tekst, echt kan blijven hangen en iets teweegbrengt."

Voordracht over Zwangerschap en Kunst

Op 19 november 2021 gaf Daphne Voormolen een voordracht over Zwangerschap en Kunst voor het 58e Gynaecongres van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.