Heelkunst, Beeldende Kunst en de Klinische Blik

Op 25 april 2018 spraken een beeldend kunstenaar, een chirurg en een kunstwetenschapper over kijken en kunst, heelkunst, beeldende kunst en de klinische blik.

Kijken is kunst

Wat is de invloed van ziekte op de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen? Hoe is het om als patiënt om, soms letterlijk en figuurlijk, bloot te staan aan de klinische blik? Welke beelden van ziekte en gezondheid domineren in de geschiedenis van de kunst? Kortom: wat kunnen de kunstenaar, de geneeskundige en de kunsthistoricus van elkaar leren over de rol van kijken in het leven van de mens – zowel in ziekte als gezondheid?

Of het nu om de beeldende kunsten gaat, kunstwetenschap of geneeskunde: kijken is een echte kunst. Kunstenaars vertalen hun bijzondere kijk op de wereld in vormen, kleuren en composities, waarmee ze ons als publiek laten zien hoe zij de wereld waarnemen. Kunsthistorici en cultuurwetenschappers scherpen vervolgens onze blik en helpen ons aan nieuwe inzichten in kunst en cultuur. En ook artsen dienen aandachtige en creatieve waarnemers te zijn: ze moeten lichaamstaal kunnen lezen, een scherp oog hebben voor subtiele signalen, en in staat zijn om patronen te ontdekken in soms moeilijk waar te nemen ziektebeelden. De kunstenaar, kunstwetenschapper en arts, kortom, zijn allemaal experts in de ‘kunst van de oogopslag’.

Sprekers