Dans, Lichamelijkheid en Psychosomatiek

Op 28 februari 2018 gingen een danser, een medisch specialist en een theaterwetenschapper met elkaar in gesprek over de rol van beweging, ritme en lichaamservaring in ziekte en gezondheid. 

De mens als danser

De mens is een lichaam dat voelt, ademt, beweegt, werkt... en danst. Maar wat nu als je ziek wordt? Wat als je lichaam plotseling hapert en het hebben van een lichaam niet meer zo vanzelfsprekend is? Wat als je langdurige lichamelijke klachten krijgt, waarvoor geen oplossing of verklaring kan worden gevonden? Hoe vinden we dan andere of nieuwe manieren om ons lichamelijk uit te drukken en beter te voelen – of zelfs ‘beter’ te worden?

Expressie en ervaring

De mens is niet alleen een verhalenverteller, zoals De Nieuwe Utrechtse School in een eerdere publieksdialoog onderzocht, maar ook een danser. De manier waarop we de wereld ervaren en er betekenis aan geven is altijd gebonden aan onze lichaamservaring. Stemmingen (‘hoe zit je in je vel vandaag?’) bepalen hoe we in het leven staan en ook onze rationeel-reflectieve kennis heeft een lichamelijke grondslag: onze zintuigen geven niet alleen informatie aan onze hersenen door, maar sturen en kleuren die informatie evengoed. Expressie, in de vorm van dans, kan daarom een grote rol spelen in medische interventies.

Sprekers

  • Mariella de Jong, voormalig danseres bij het Nederlands Danstheater en het Scapino Ballet.
  • Prof. Dr. Frank Röhricht, hoogleraar psychiatrie en expert op het gebied van lichaamsgerichte psychologische interventies en danstherapie.

  • Prof. Dr. Maaike Bleeker, hoogleraar theaterwetenschap met speciale interesse in de relatie tussen technologie, beweging en belichaamde perceptie en cognitie.