Exposoom: De Luchtvervuilde Samenleving

De Luchtvervuilde Samenleving – Van Hier Naar […] x CO2-assistent x Van Wie Is de Lucht? x IFMSA Utrecht

20 Februari 2024, Universiteitsbibliotheek Utrecht Binnenstad

Jaarlijks overlijden 12.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van luchtvervuiling. Politieke en economische belangen blijken vaak boven gezondheid te gaan. Hoe kunnen we de transitie naar schone lucht versnellen? En wat is de rol van (toekomstige) artsen, beleidsmakers en andere betrokkenen in het verdedigen van de gezondheidsbelangen?

In 2021 heeft de WHO een nieuwe gezondheidskundige advieswaarde uitgebracht voor fijnstof in de lucht. Beleidsmakers hebben vervolgens zelf gekozen welke grens wordt aangehouden, waarbij ook politieke en economische overwegingen een rol spelen. Momenteel voldoet 98% van Europa niet aan de WHO-adviesnorm, met sterfgevallen en chronische ziektes, zoals astma als gevolg.

Tijdens de tweede avond van onze driedelige serie ‘Het Exposoom’ besteedden wij samen met het publiek en een panel experts aandacht aan het groeiende probleem van luchtvervuiling en diens impact op de volksgezondheid. Dit deden we samen met:

  • Prof. dr. Roel Vermeulen is Hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoomanalyse aan de Universiteit Utrecht en is directeur Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS). Hij is een internationaal erkend expert op het gebied van het exposoom en doet veel onderzoek naar de impact van luchtvervuiling. 
  • Dr. Ferko Öry is kinderarts met een sterke focus op volksgezondheid. Hij heeft zijn carrière gewijd aan internationale volksgezondheid in landen met lage inkomens. Zijn huidige focus ligt op het aanpakken van luchtvervuiling. 

Vragen die aan bod kwamen waren: Hoe verhouden gezondheidsbelangen zich tot economische en politieke belangen bij besluitvorming over onder andere luchtkwaliteit? Hoe zorgen we ervoor dat niet alleen de meest kwetsbaren in de samenleving vooral last hebben van luchtvervuiling? Wat is het belang van Exposoomonderzoek voor rechtvaardig gezondheidsbeleid?

Deze avond werd georganiseerd gezamenlijk met Exposome-NL, CO₂-assistent, Van Wie Is De Lucht? en IFMSA-Utrecht.