Literatuur, Narrativiteit en Psychiatrie

Op 24 januari 2018 spraken een schrijver, een psychiater en een geesteswetenschapper over het belang van verhalen in onze perceptie van gezondheid. Dit was de eerste publieksdialoog van De Nieuwe Utrechtse School in 2018.

Verhalen en ziekte

De mens is een verhalenverteller. We vertellen voortdurend verhalen – over onszelf, waar we vandaan komen, hoe we ons voelen, wat belangrijk voor ons is. Maar wat nu als je ziek wordt? Wat als je verhaal hapert of stokt? Wat als het verhaal over jezelf een wending neemt waar je zelf maar ten dele controle over hebt, bijvoorbeeld bij een depressie, een trauma, of een psychische stoornis? 

Sfeerverslag

DUB was aanwezig bij deze publieksdialoog en schreef dit sfeerverslag.

Sprekers

  • Femke Schavemaker, auteur van Karkas, een autobiografisch geïnspireerde roman over Nora, die gediagnosticeerd wordt als ‘manisch-depressief’.
  • Prof. Dr. Floor Scheepers, onlangs benoemd tot hoogleraar Innovatie in de GGZ en initiatiefnemer van de online Verhalenbank Psychiatrie.

  • Dr. Gaston Franssen, onderzoeker Literaire Cultuur en samensteller van het Nederlandse letterkunde-themanummer ‘De taal der ziekte: literaire perspectieven op geneeskunde en psychiatrie’.