Onze kennis verandert de wereld
Gerrit van Meer
Decaan

De faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht staat voor internationaal toponderzoek en een innovatief onderwijs. Met meer dan 5700 studenten en 1400 medewerkers en onderzoekers is het de grootste bètafaculteit van Nederland. Het aanbod aan onderzoeksexpertise en -mogelijkheden is zeer breed: Wiskunde, Biologie, Scheikunde, Natuurkunde, Sterrenkunde, Informatica, Computerwetenschappen en Farmacie.

De Utrechtse faculteit Bètawetenschappen wordt wereldwijd erkend als een drijvende kracht op uiteenlopend wetenschappelijke terreinen. Onder de vele briljante onderzoekers binnen onze faculteiten bevinden zich een Nobelprijswinnaar en meerdere winnaars van de prestigieuze Spinozaprijs en ERC (European Research Council) beurzen. Uiteraard werken we in ons onderzoek veelvuldig samen met maatschappelijke organisaties en de industrie.

Fundamentele kennis, maatschappelijk relevant

De faculteit Bètawetenschappen hecht grote waarde aan een heldere koppeling met de maatschappelijke context. Voor het onderwijs betekent dit dat we onze studenten wetenschappelijke kennis en vaardigheden bijbrengen en dat we ze goed voorbereiden op de (steeds) veranderende arbeidsmarkt. Ons onderzoek is georganiseerd rond maatschappelijk relevante thema's die zijn vertaald naar grensverleggende onderzoeksvragen. Onze wetenschappers werken daardoor op fundamenteel niveau aan oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. In onze visie vormt fundamenteel onderzoek, direct of indirect, altijd de motor voor toekomstige veranderingen.

De faculteit Bètawetenschappen heeft een Maatschappelijke Adviesraad met leden afkomstig uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de politiek. Zij helpen de Faculteit om haar strategie steeds weer af te stemmen op de ontwikkelingen in de wereld om ons heen.