Onze levendige community

Team science is cruciaal in het streven naar baanbrekend, interdisciplinair onderzoek en inspirerend onderwijs. Door aanmoediging en open dialogen stimuleren wij nieuwsgierigheid en nieuwe initiatieven op basis van wetenschappelijke en fundamentele inzichten.

Infrastructuur van wereldklasse

De faculteit Bètawetenschappen beschikt over een uitstekende en uitgebreide infrastructuur voor haar onderzoeksactiviteiten. Veel van de faciliteiten behoren tot de top van Europa en zijn te gebruiken door zowel interne als externe onderzoekers.

Netherlands Plant-Ecophenotyping Centre (NPEC)
NMR Large Scale Facility
Motion Capture and Virtual Reality Lab
Teaching and Learning Lab

Feiten en cijfers

  • 1795 mensen werken bij onze faculteit. In 2022 begonnen 414 nieuwe collega’s bij ons, met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar.

  • 66 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in onze faculteit. 89 collega’s komen uit Duitsland, 60 zijn Italiaans en 43 zijn van Chinese afkomst.

  • 70% van onze collega’s heeft een aanstelling van 1 fte. 25% werkt part-time en heeft een dienstverband tussen 0,2 en 0,8 fte.

Impact

De faculteit Bètawetenschappen en de Universiteit Utrecht stimuleren en ondersteunen onderzoekers bij het vergroten van de impact van hun onderzoek. Hieronder tonen we een selectie van de initiatieven.

Student op School (SOS)

Het student op school logo

Dit project koppelt Bachelorstudenten aan middelbare scholen in de regio Utrecht. Het doel is het enthousiasmeren van studenten voor het onderwijs, en het verlichten van het lerarentekort in het werkveld. Studenten ondersteunen (examen)leerlingen bij het inhalen van achterstanden, begeleiden bij profielwerkstukken en ondersteunen docenten met een hoge werkdruk. Hierdoor doen ze ervaring op in het onderwijsveld.

u-Crowds

Crowd simulation

Wat zijn de effecten van specifieke maatregelen op de doorstroming? Informaticus Roland Geraerts en zijn start-up u-Crowds onderzochten dit voor de Nederlandse verkiezingen. Uit de simulaties blijkt dat stemmen meer tijd kost, maar dat de totale vertraging beheersbaar is.

Wetenschappelijke muurschilderingen

Mural formula Doppler effect

Hoeveel Utrechters weten van de baanbrekende ontdekkingen in hun stad? En dat die gedaan zijn door mensen die door dezelfde straten liepen als zij? Om die ontdekkingen meer bekendheid te geven, verschijnen in Utrecht muurschilderingen over deze wetenschappelijke ontdekkingen.
Het project is opgezet door Utrechtse natuurkundigen Sander Kempkes en Ingmar Swart.

Alles over plastic soep

Om bewustzijn te creëren over alle aspecten van plastic soep is een website gebouwd voor iedereen die werkt aan een werkstuk voor school, of een presentatie wil geven over plastic vervuiling in de oceaan. Op de site wordt alles uitgelegd over 'plastic soep': van het ontstaan ervan tot oplossingen voor een plasticvrije oceaan. Alle inhoud van de website is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen.
Erik van Sebille en Aike Vonk zijn de oprichters van deze website.

IMPACT Framework developed at the Faculty of Science includes 7 categories of societal impact of research